Milánské hovězí řízky

Suroviny

800-1000 g kvalitního hovězího masa
1 cibule
4-5 PL oleje
20 g hladké mouky
3-4 stroužky česneku
20 g rajčatového protlaku
100 g žampiónů (čerstvých)
30 g másla
1-2 PL medu
100 ml červeného vína
250 ml vývaru
sůl
pepř
Příloha:
těstoviny (spirálky, kolínka, atd.)
strouhaný sýr
čerstvé bylinky (petržel nebo pažitka, koriandr ...)

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na silnější plátky. Jemně obalíme v mouce a na rozpáleném oleji prudce opečeme z obou stran. Odložíme ho bokem.

  2. Ve výpeku opečeme cibuli nakrájenou na nudličky a po chvíli přidáme i česnek nakrájený na plátky. Orestujeme. Dáváme pozor, neboť česnek má tendenci být rychle spálený a pak je hořký.
    Vrátíme maso zpět do pánve.

  3. Pokud nemáme hlubokou pánev s pokrývkou, přendáme orestovanou cibuli s česnekem do kastrolu, přidáme orestované plátky masa, rajčatový protlak, nakrájené žampióny.

  4. Ochutíme solí, pepřem, podlijeme asi polovinou vývaru a přikryté dusíme na malém ohni minimálně 1,5 hodiny. Během dušení podléváme malým množstvím vývaru.

  5. Pak maso odkryjeme, podlijeme vínem a vaříme odkryté ještě asi 20-30 minut. Alkohol se odpaří a šťáva se zredukuje. Maso vyjmeme a ponorným mixérem šťávu rozmixujeme. Já jsem ještě po rozmixování i procedila přes síto. Omáčka byla dokonalá, bez jediné hrudky.

  6. Maso vrátíme do omáčky, přidáme med, máslo a necháme ještě jednou prohřát. Odstavíme z tepla.
    Podáváme s těstovinami, které bohatě posypeme strouhaným sýrem a čerstvými bylinkami.

Komentáře k receptu Milánské hovězí řízky

  • zujali zujali

    Vypadá to moc lakavě :-). Určitě to vyzkouším. Dá se to udělat i z jiného masa?

    Odpovědět

  • adkas adkas(autor receptu)

    dakujem vam za vsetky komentariky...poviem vam, ze toto je asi najlepsie a najchutnejsie upravene hovadzie masko ake som kedy jedla...recept je od Tanicky Padourovej ( ovocna koza ):-D

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Super:yes::yes::yes: krásný recept:-K:-)

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Chutnalo by mi, znám jako milánské kotletky;-).

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72

    Jak kdysi řekl můj skvělý pan docent Bartošek: " To nemá chybu!" :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Adrianko, dala bych si líbit, vypadají moc pěkně:-K Máš 11.bod:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Moje tchýňka dělala skoro stejně, dávala ale křemenáče, s tím medem určitě vyzkouším :-p:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Och......:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Také ráda používám kombinaci medu a červeného vína(někdy černé pivo)To je pak i krásně zbarvená šťáva:-p
    Podařený receptík:-p:yes::-K

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Dělám podobně a je to dobré;-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: milansky rizek hovezi rizky hovězí řízek milánský vepřový řízek hovězí řízek recept milánský kuřecí řízek milánské kuře milánský plátek milansky guláš milanske platky řízek z hovězího masa milánský hovězí rizek řízky z křemenáče milánský hovězí plátek hovězí řízky recept hovädzie rizky milánské vepřové řízky milánské řízek recept milanske hovězí maso hovězíí řízky