Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Amarant po středomořsku

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

21. 7. 2013 21:34

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie573 kJ / 137 kcal
Bílkoviny6,54 g
Tuky1,81 g
Vláknina14,46 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 19 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy17,65 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Amarant je známý také pod názvem laskavec. Znali ho již staří Mayové, Aztékové a Inkové.amarant.jpg Slovo amarant znamená v jejich jazyce nesmrtelný. Patří mezi nepravé obilniny (pseudoobilniny). Využívají se jak jeho listy, tak zrno. Listy mohou posloužit ve studené kuchyni do různých salátů, případně se mohou dusit jako špenát. Zrno (jen o trochu větší než mák) se používá jako takové nebo se mele na mouku. Má jemnou oříškovou chuť. Amarant je cenným zdrojem bílkovin, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, a je proto doporučován vegetariánům a sportovcům. Amarant je také vhodnou plodinou pro osoby trpící vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními chorobami – pravidelná konzumace snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje hladinu antioxidantů a podporuje imunitu. Kromě bílkovin je amarant vynikajícím zdrojem vlákniny a železa (100 g obsahuje 42 % doporučené denní dávky železa) a obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď.

Zrno se vaří ve 2-2.5 násobku vody 20 minut.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

petram petram

22. 7. 2013 06:29

Jitkas: To je dobrý nápad. Já amarantové pukance kupuji v prodejnách se zdravou výživou a pak je přidávám do domácího müsli. Jsou ale hodně drahé a domácí výroba bude určitě lepší.:-)

Jitkas

22. 7. 2013 06:27

Petram: Z amarantu se dela i neco jako mini- popkorn. Da se na rozehratou panev s kapkou oleje, priklopi a on se nafoukne, presne jako kdybys pouzila kukurici. Pouziva se potom jako dekorace na ruzne sladke zakusky ci dortiky.

JanaDorazinova JanaDorazinova

21. 7. 2013 23:19

Já vůbec, ale vůbec nevím, co je to amarant. Nicméně, to foto vypadá tak jedle!!:-p

petram petram

21. 7. 2013 22:02

hosta: Jé, tak to bych to určitě zkusila, třeba pro začátek nasladko jako kaši, nebo jakkoli jinak...

hosta hosta

21. 7. 2013 22:01

petram: já ty máčky každý rok předpěstovávám, jsou to nítěnky a pak metrové stromy, velice dekorativní a nepotřebují žádnou další péči, jen zalívat, mám jich plné záhony. Když dozrávají, mísu z nich klidně oklepu:-))

petram petram

21. 7. 2013 21:55

hosta: Ten je nádherný! :-K Netuším, jak bys semínka sklízela takhle ve velkém, ale pokud by se ti to povedlo, tak by nejspíš použít šel.

hosta hosta

21. 7. 2013 21:51

To je moc zajímavý recept - myslíš, že by šlo i z toho laskavce, který mám každoročně na zahradě - viz foto?

Anna Kocikova Anna Kocikova

21. 7. 2013 21:36

Ten amarant se mi moc líbí:-*a Tvá krásně barevně i chuťově ladící dobrota také:-K:-p:yes:

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: amarant recepty amarant amarant zrno recepty amarant recept amarantové sušenky recept amarant foto amaranth zrno recepty recept amarant recepty z amarantu amarantove pukance mouka z amarantu amaranth recepty amarantová mouka recept amarant-příprava laskavec recepty jak vypada amarant jak uvařit amarant jidlo z amarantu laskavec recept vareni fazolove macky

Suroviny: česnek, olivy černé, rajče sušené, cuketa, fazolky zelené, amarant, voda, sušená bazalka, koření oregáno, sůl, pepř

TopRecepty.cz

Amarant po středomořsku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jgyv