Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nepečené dorty: Malakoff, originální recept na dezert z 19. století

Malakoff je francouzský nepečený dezert pocházející z 19. století. Jedná se o velice jemný dort skládající se ze šlehačkového krému, cukrářských piškotů a čerstvých jahod. Tato kombinace vytvoří doslova nebe v hubě.

Hodnocení receptu je 4,6 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

frejka55

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min bez doby chlazení

60 min (60 min příprava, bez doby chlazení)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie37 559 kJ /
8 977 kcal
Bílkoviny207,98 g
Tuky472,60 g
Vláknina52,00 g
Cholesterol 1,72 g
Sodík 9,87 g
Sůl24,84 g
Sacharidy946,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V kotlíku nad párou vyšleháme žloutky s cukrem. Krok 2: Prohřátou hustou pěnu odstavíme a po krátkém zchladnutí do ní zašleháme na kostky nakrájené měkké máslo. Krok 3: Zvlášť, v trošce vody, rozehřejeme nabobtnalou želatinu. Do vlažné želatiny vmícháme 2-3 lžíce vyšlehané smetany a tekutinu vmícháme do veškerého množství pevné šlehačky. Krok 4: Třetinu pěny s želatinou oddělíme. Do zbytku zašleháme po lžících zchladlý žloutkový základ. Přidáme jemně strouhané mandle. Krok 5: V předstihu vyložíme kruhový ráfek o průměru 20 až 22 cm fólií. Bok uvnitř obložíme nastojato piškoty pokropenými Tuzemákem. Kousky piškotů rozložíme i na dno a naložíme na ně třetinu vymíchané šlehačkové náplně. Krok 6: Vrstvu poklademe rozpůlenými jahodami, přidáme další krém, jahody a znovu krém. Docela nahoru rozetřeme oddělenou bílou šlehačku a vrstvu případně posypeme mandlovými či ořechovými lupínky nebo strouhanou čokoládou. Krok 7: Vše uložíme na 3 hodiny v chladu. Pak stáhneme ze ztuhlé šarloty ráfek, nahoru uložíme jahody (celé nebo plátky) a bok ovážeme dekorativní stuhou.

TIP: Recepty na nepečené moučníky

Zveřejněno 14. 11. 2014

Poznámka autora frejka55

Pravá Charlotte Malakoff by měla obsahovat jahody, což není žádný problém nejen v průběhu jahodové sezóny. Toto ovoce je běžně k dostání téměř po celý rok. Zajímavá je však i varianta s malinami, která rovněž stojí za vyzkoušení. A přibrat do hry můžete i tmavé piškoty.

Podrobný fotonávod krok za krokem najdete zde:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/svetozname-dorty-m...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nepečené dorty: Malakoff, originální recept na dezert z 19. století

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2Anv

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nepečené dorty: Malakoff, originální recept na dezert z 19. století

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2Anv

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

frejka55: Careme nevytvoril dort Malakoff, ale je autorem Charlotte Russe - Parisienne, kde pouzil poprve techniku dezertu za studena. Jako prvni udelal krem s platky zelatiny, je i autorem cukrarskych piskotu s pouzitim saca à poche, tedy cukrarskeho sacku, dezert chladil postaveny v nadobe s ledovou tristi atd. Dort Malakoff byl vytvoren podle jeho inovativniho postupu az po jeho smrti.

Jitkas: Na našich stránkách (viz odkaz) tuto informaci máme, jen nechceme být na TOPrecptech až tak "upovídaní" :-)Tam je záhada v tom, proč tento dort dostal název Malakoff (resp. Malakov)až dlouho po smrti slavného cukráře...

Jen dodam, ze dort Malakoff byl "vznikl" na pocest vitezstvi spojeneckych vojsk v Krymske valce ( bitva o pevnost Malakov).
Lepe nez rum (proti kteremu absolutne nic nemam), je vhodnejsi pouzit pomerancovy liker.

Móóóc krásný dort:-K:yes: Mám ráda nepečené dorty s ovocem a šlehačkou:-p

Zdeninda: taka technicka....tiramisu je podla talianskych kucharskych knih skutocne , taky modernejsi dezert (1980), ale do originalu , ide fakticky krem, jedine z mascarpone, pokial urobime krem z niecoho ineho, tak to potom uz nie je tiramisu.
Uznavam, ze tiramisu je oproti malakoff brnkacka, ale prave preto sa tak rychle ujalo v dnesnych kuchyniach. To je ako porovnavat svieckovu na smotane s hovadzim steakom. Suroviny porovnatelne, rychlost nepomerna.
Vsetka cest kucharkam, ktore dokazu urobit bez problemov malakoff a aj tiramisu, ale pokial to tak nie je, hanba im za to byt zase nemusi.
V kazdom pripade, dezert podla receptu pana je skutocne pekny kusok.:yes:

Trochu zapomenutý výborný dezert, který si nezadá se žádným z mnoha modeních dezertů. Dnes každý se chlubí jen jak vyrábí Tiramisu z pomazánkového másla nebo i z Mascarpone, nebo chescace.

Tak to je kral nepecenych dortu:-O:-p, jen ziram. Ty maliny jsou roztomily a chlupatoucky:-D:yes::yes:Moc se mi libi ty vysvetlivky a pribehy k receptum;-)

:yes::yes::yes: špica!!!:yes:

Nádherný dortík:yes:;-):-K

Krása :-O:-O:-O

No to je ale nádhera:-O:-O:yes::yes::yes:, ale sama bych si na to netroufla;-);-):-D:-D

Tématické fráze:
chiskake, dort malakov, dort malakov s mascarpone, nepečený ořechový dezert, malakov, nepečené dorty, malakov recept, nepečený dezert s mascarpone, malakov dort, charlotte malakoff, chiskake nepečený, nepečený dezert z mascarpone, ruske dezerty, nepečené dezerty s mascarpone, letní nepečené dezerty, nepečené dezerty z mascarpone, rychlé nepečené dorty, ruský dezert, malakov dort recept, francouzske dezerty recepty

Suroviny:
žloutek, cukr moučkový, máslo, mandle loupané, smetana ke šlehání, želatina, piškoty cukrářské, rum, jahody, lupínky mandlové

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu