Staročeská pučálka
Potřebný přísun vitamínů i uprostřed zimy vám dodá naklíčený hrách ve skromném a postním pokrmu zvaném pučálka. Hotový hrášek je lehce křupavý a nasládlý. Stačí si dát práci a nechat hrách v zavařovací sklenici naklíčit pár dní předem.
Suroviny pro 1 porce
1porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 143 kJ / 34 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,98 g |
Tuky | 0,17 g |
Vláknina | 4,20 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 6,30 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 22. 2. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Staročeská pučálka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D2ln
Moje poznámka
Staročeská pučálka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D2ln
Nejnovější recepty
Svačinová polévka z masového vývaru, se zeleninou a lahůdkovým párkem
Přidáno před 1 hodinou
Zavařený kedlubnový salát
Přidáno před 1 hodinou
Toust s brokolicí zapečený v troubě
Přidáno před 1 hodinou
Sekaná s červenou řepou, hráškem a kukuřicí
Přidáno před 1 hodinou
Karamelizovaná červená cibule
Přidáno před 2 hodinami
Pomazánka z červené řepy a kuřecího masa
Přidáno před 2 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Přesnídávka jablečná
HancaSvarc před 52 minutami
Nepečený jablečný dort
RNRNH před 58 minutami
Tvarohová bábovka od Dity P.
chameleon před 3 hodinami
Besan barfi (indický dezert z cizrnové mouky)
AndreaMachacova před 14 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Topmoni před 16 hodinami
Buchtičky s krémem
vercuchle před 16 hodinami
Babiččiny blbouny
MarieBrozova před 17 hodinami
Minipizzy jedna radost
vladhn před 17 hodinami
Cuketová krémová polévka
eva.kortanova.ez@volny.cz před 18 hodinami
Croissanty s nuttelou
hustaliska před 19 hodinami
Tématické fráze:
jak se dělá pučálka,
staročeská jídla,
hrách na sladko,
jídlo pučálka,
co nebo kdo je pucalka,
staročeské jídlo,
jakou polévku na štědrý den,
pučálka na sladko,
pučálka jídlo,
staročeská postní jídla recepty,
staročeská čočka,
staročeské stedrovecerni menu,
staroceske menu,
pučálka z cizrny,
jak udělat pučálku,
pucalka na velikonoce,
velikonoční pučálka,
receptypucalka,
pucalkarecepty,
postní jídlo na štědrý den
Suroviny:
hrách naklíčený,
sádlo,
cibule,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (25)
Štědrovečerní večeře
Jakmile vyšla první hvězda, hospodyně začala nosit na stůl. Hospodář zapálil svíčky na stromečku a všichni se pomodlili. Poté usedli ke stolu. Hospodář rozkrojil jablko na tolik dílů, kolik bylo členů rodiny. Každý svůj kousek snědl, to proto, aby všichni z rodiny trefili domů a aby se po roce opět sešli. Potom hospodář nakrájel na malé kousky chléb, pomazal je medem a každému dítěti dal. Říkal u toho: “Kraju chleba, mažu medem, abyste všeci byli po celý rok tak dobří, jak ten med je.“ Dále se jedla jídla ze společné mísy. Nejdříve hrách, ten spojoval rodinu v dobrém i zlém, poté polévka pro sílu, čočka pro hojnost a peníze a nakonec se pro radost a pohodu jedl kuba, ryba nebo jiný masitý pokrm. Po dobu jídla se nikdo nesměl od štědrovečerního stolu zvednout. Znamenalo by to, že rodina se příští Vánoce nesejde celá.
A na sladko se ochutila cukrem a skořicí. No vidíš, díky za připomenutí,