Knedlíčková polévka se strouháním paní hajné ze „Šlajfu“

Josef Lerch Kuchař: Josef Lerch

Doba přípravy: 2,5 hod 12 porcí Polévky 4 názory

Suroviny

1 morková kost
300 g hovězí hrudí
1 cibule
2 malá mrkev
1 malá petržel
1/4 celer
1 stroužek česneku
1/4 pórku
12 kuliček pepře
6 kuliček nového koření
sůl
Knedlíčky:
300 g vepřová játra
200 g strouhanka
2 vejce
2 KL majoránky
1 KL muškátový květ
1 malá cibule
3 stroužky česnek
Pepř
Sůl
Strouhání:
1/2 hrnku hrubé mouky
1 vejce
Pepř
Sůl
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do 3 litrů studené vody v hrnci vložím morkovou kost, hovězí, očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli, česnek, pórek a koření a přivedu k varu. Když se polévka začne vařit, stáhnu plamen a nechám ji pouze převalovat 2 hodiny.

  2. Mezi tím vyrobím knedlíčky a strouhání. Játra, cibuli a česnek semelu do mísy. Zbytek hmoty z mlýnku „vyženu“ houskou nebo rohlíkem. Do mísy přisypu strouhanku, rozklepnu vajíčka a přidám koření. Vše řádně promíchám. Vznikne tuhá hmota, ze které lžící odebírám přiměřené kusy, položím je do strouhanky a navlhčenými dlaněmi vytvaruji knedlíčky.

  3. Strouhání připravím z mouky, vejce, soli a pepře. Vyhnětu těsto, které nechám hodinu na teple schnout a pak na hrubém struhadle vyrobím strouhání.

  4. Po dvou hodinách polévku scedím. Mrkev nakrájím a vrátím do vývaru, vývar přivedu k varu a pak vkládám knedlíčky.

  5. Když knedlíčky vyplavou na hladinu vsypu strouhání a vidličkou je rozmíchám, aby se neslepilo. Vařím ještě 10 minut a pak podávám zdobené pažitkou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Knedlíčková polévka se strouháním paní hajné ze „Šlajfu“

  • Pavla Pavla(neregistrovaná)

    Anna Kocikova: nelibi se mi Vas kritisizm. Kazdy kuchar si musi prece 'dodelat' recept podle sveho. Zahlad teto polevky je vyborny, tak jen mejte dobre srdce!<3

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    Dřív právě v tomhle spočívala šikovnost kuchařek, když z málo masa, kterého nikdy nebylo dost, udělala dobrou polévku. Pomáhala právě kořenová zelenina, koření a i to, že játrová zavářka se vařila v polévce, také játra daly vývaru chuť. Z hromady masa (a kostí) udělá dobrý vývar každý, že.;-) V názvu také není "hovězí polévka" nebo "vývar", já bych si tuhle masovozeleninovou polívku klidně dala:-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Od"šéfkuchaře"casina jsem chytla pomyslný kartáč za polévku ze 4morkových kostí:-D:-Dhttp://www.toprecepty.cz/recept/23679-falesna-hove...
    Pepíčku,Tvé recepty jsem zatím vždy hodnotila kladně,ale tady vážně nemohu...:-)

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Na dvanact porci je jedna morkova kost a 300g masa malo, to bude jako vyvar z ponozek a ne z masa.Vyvar u nas tahneme minimalne ctyri hodiny, at ma silu.
    Zavarku obvykle varim zvlast, nemame radi zakalenou polevku.

    Odpovědět

Tématické fráze: recept na mraky- zavářka do polévky knedlíčky strouhani strouhání do polévky strouhani z jater strouhání do polévek knedlíckova polévka knedličkova jatrova polévka recept banketky kladno recepty paní hajné ze „šlajfu