Suroviny
Porce: 6,5 kg... nevím, kolik porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 49 467 kJ / 11 823 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 318,46 g |
| Tuky | 637,47 g |
| Vláknina | 30,14 g |
| Cholesterol | 6,66 g |
| Sodík | 2,76 g |
| Sůl | 7,36 g |
| Sacharidy | 1 187,91 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve upečeme dva korpusy na plechu s vyšším okrajem, rozměr cca 40x30 cm. Jeden korpus světlý, druhý kakaový: Vyšleháme bílky, zašleháme cukr a šleháme, dokud sníh netvoří po vytažení metel špičky. Poté přidáme olej a žloutky a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, příp. kakaem. Pečeme na 150°C cca 45-50 minut, zkoušíme špejlí.
Krok 2: Poté upečeme roládu na kmen: Vejce šleháme spolu s cukrem nejméně 10 minut do bělavé jemné pěny, lehce přimícháme mouku, smíchanou s práškem do pečiva, rozetřeme na plech s pečicím papírem a pečeme na 180°C cca 10 minut. Po upečení ještě teplé srolujeme i s papírem a necháme vychladnout. Poté pomažeme povrch slabě nutellovým krémem.
Krok 3: Zatímco korpusy chladnou, připravíme si krémy – 1 dávku tvarohového a 3 dávky nutellového krému. Vodu (mléko) smícháme s moukou a za stálého míchání svaříme na hustou kaši. Necháme vychladnout (přikryté potravinářskou folií či igelitem, aby neoschlo), poté všleháme povolené máslo.
Krok 4: U tvarohového krému všleháme tvaroh a cukr dle chuti, budeme používat na vnitřní plnění. U nutellového krému všleháme nutellu, podle chuti cukr (pozor, nutella je dost sladká), budeme používat jako vnitřní i jako vnější (natírací krém).
Krok 5: Jakmile jsou korpusy upečené, vychlazené a krémy připravené, začneme skládat dort. Oba spodní korpusy rozkrojíme na polovinu. Na pevnou podložku, která se vejde do lednice, klademe střídavě tmavý-světlý-tmavý-světlý plát. Každý plát potřeme lehce marmeládou, potřeme krémem (nutellový-tvarohový-nutellový) a poklademe ovocem.
Krok 6: Přiklopíme dalším plátem a opakujeme. Po přiklopení posledním plátem pomažeme dort z boků i svrchu nutellovým krémem a dáme do druhého dne ztuhnout do lednice.
Krok 7: Roládu opatrně rozmotáme, sloupneme pečicí papír, potřeme marmeládou a krémem (zbytkem tvarohového), stočíme a potřeme zlehka nutellovým krémem. Dáme také ztuhnout do lednice do druhého dne.
Krok 8: Zdobení: Obarvenou potahovou hmotou potáhneme základní korpus, poté upravíme tvar a délku kmene, také potáhneme 2 barevně rozdílnými kusy potahovky, tvořící opracovanou a neopracovanou část kmene stromu, domodelujeme pomocí špachtliček a radýlek. Z marcipánu vytvarujeme sekerku a metr, nastrouháme hobliny, přes lis na česnek dotvoříme trávu, prkna na boky dortu dle fantazie.
Krok 9: Část dortu a rolády prořízneme a vsadíme kotouč pily, doporučuji udělat si jej alespoň 5 dní předem a nechat na vzduchu ztvrdnout.
Zveřejněno 19. 5. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort pro tesaře
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5gQR
Moje poznámka
Dort pro tesaře
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5gQR
Nejnovější recepty
Hospodský guláš podle ČSN
Přidáno před 1 hodinou
Vepřové kostky s růžičkovou kapustou
Přidáno před 12 hodinami
Jablíčka z listového těsta s plátky jablek
Přidáno před 12 hodinami
Linecký koláč s jablky a mrkví
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátek z mletého masa pečený na zelném listu
Přidáno před 13 hodinami
Matjesový tatarák na topinky
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vývar z kančích opečených kostí, s masovými knedlíčky z papiňáku
Miamy před 57 minutami
Mleté maso s kapustou a rýží
Diesel před 1 hodinou
Kuřecí nudličky s rajčaty a smetanou
Pep.e před 1 hodinou
Domácí paštika z kuřecích jater
JanaDordov před 4 hodinami
Francouzské palačinky
káťa před 10 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
jabarka před 11 hodinami
Krémová květáková polévka
zdenioka před 11 hodinami
Jablkové řezy s ořechy a čokopolevou
káťa před 11 hodinami
Hlávkové zelí s cuketou a vepřová plec na jablkách
Sahula před 11 hodinami
Dušená plec s hlávkovým zelím
Sahula před 11 hodinami
Tématické fráze:
dort kmen,
nutellový dort,
dort sekera,
roláda jako kmen,
kmen rolada,
marcipánový dort pro tesaře,
roláda kmen,
dort fangle,
dort kmen stromu,
sekerka z marcipánu,
dort jako kmen stromu,
sekera dorty,
dort jako kmen,
plat tesare,
upečeme si spolu dort,
marcipánové dorty fotogalerie - tesař,
kmen stromu jako dorty,
dort. kmeny,
dorty ve tvaru sekery,
stromky na dorty
Suroviny:
vejce,
cukr písek,
olej,
kakao,
mouka hladká,
prášek do pečiva,
vejce,
cukr písek,
olej,
mouka hladká,
prášek do pečiva,
korpus,
vejce,
cukr písek,
mouka polohrubá,
prášek do pečiva,
máslo,
tvaroh měkký,
mouka polohrubá,
mléko,
cukr moučkový,
máslo,
mouka polohrubá,
mléko,
pomazánka lískooříšková,
cukr moučkový,
marmeláda,
ovoce,
hmota potahovací,
potravinářské barvivo,
lepidlo cukrářské,
zdobení perlové cukrářské
Komentáře (10)
srettka: 6,5kg měla ta potvora