Rumfordská polévka (jušele)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 863 kJ / 206 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,87 g |
Tuky | 1,28 g |
Vláknina | 22,31 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 340 mg |
Sůl | 0,74 g |
Sacharidy | 31,62 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Literárně doložená existence tohoto receptu:
» Ten pán věděl z vlastní zkušenosti jak to chodí; on byl vykonavatel podobných milosrdných skutků; u něho se také vařila polívka – rumfordská prý – jíž se chudý lid poděloval. Ta rumfordská polívka byla taky na tři třídy rozdělena. V menším hrnci byla hustá, silná, mnoho masa, mnoho rýže – ve větším hrnci také dost dobrá – v kotli odpadky, trhané krupky a tak ledacos, a když pán v poledne přišel a zkoušel polívku v kotli říkal své ženě: „Dost dobrá pro tu lůzu – nač potřebujou silnou; darmo by si žaludky zkazily“, a ženám, které přišly pro polévku, vylál, jestliže přinesly větší hrnky, něž žejdlíkové. „Přijdete s takovými džbery; copak myslíte, že toho vaříme po vědrách? Taková silná polívka jako malvaz; té zahřeje lžička více než jiné plný talíř, a vy jí dostáváte žejdlík.“ Když chudé ženy odešly se svými porcemi, přišly děti rozličného stáří, malé, velké, chlapci i děvčata s hrnky, a ti říkali tomu pánovi a jeho ženě „pane kmotříčku“ aneb „strejčku a tetičko“ a těm se dávalo z většího hrnku, z té lepší polívky. Konečně, když bylo vše poděleno, zbyl hrnek té nejsilnější polívky, toho malvazu a pán se svou rodinou k ní zasedli, chválili si ji a bylo každý den maso i nějaký přívar, co od té rumfordské odpadlo.« (Božena Němcová: „V zámku a podzámčí“)
Hrabě Benjamin Rumford se narodil r. 1753, vlastním jménem Benjamin Thomsen a byl to americký fyzik, zabývající se zejména zkoumáním tepla. Kuchařem nebyl ani zdaleka, ale dá se předpokládat, že byl mlsoun a do kuchaření se rád pletl a dokonce v něm dokázal uplatnit i tu fyziku. Tak např. prý už v r. 1804 vyzkoumal, že vaječný bílek je velmi špatným vodičem tepla a okamžitě to vyzkoušel (úspěšně) při zapékání zmrzliny do sněhu z bílků!
Poté, co musel opustit Ameriku, Benjamin Thomsen vstoupil do služeb bavorského kurfiřta a jeho úkolem bylo zejména zreformovat ubohou bavorskou armádu. Začal experimentovat s hustými polévkami, které měly postavit zbídačené vojáky na nohy. Když v Bavorsku, v důsledku neúrody, začal hrozit hladomor, na Thomsenův popud a podle jeho receptu začalo panstvo vařit pro chudé velmi hustou polévku. Rozdávali ji zdarma, hladomoru bylo zabráněno a fyzik Thomsen si tím vysloužil titul hrabě Rumford.
O polévku, zdroj výživy vojáků mohutné francouzské armády, projevil zájem i císař Napoleon. Rumfordská polévka dosáhla dočasně věhlasu po celé Evropě jako všelék na hladomory a chudobu. Tak se recept dostal i do archivu hraběte Vladimíra Mittrowkého, tehdejšího majitele pernštejnského panství.
Rumfordská polévka byla vlastně polévka z krup a zeleniny, zahuštěná kaší ze žlutého hrachu a s přídavkem brambor – tehdejší gastronomické novinky. Brambory byly dosud pěstovány jako okrasná rostlina a jejich pojídání bránila pověry, že způsobují nejrůznější nemoci včetně těch smrtelných.
Zmínka u Němcové svědčí o tom, že se její používání hodně rozšířilo, takže recept měl asi mnoho variací, ale důležité bylo, že to byla polévka výživná, zahřála a mnohým lidem pomohla přežít. Rumfordská polévka je na jídelníčku charitativních organizací dodnes (Zuzana Chlumská; Mlsotník)
Zdroj: středověká kuchyně
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 10. 2016 07:23
7. 10. 2016 19:35
skvělé obojí polévka i povídání
7. 10. 2016 18:25
vyborny ale misto krup dam ryzi
6. 10. 2016 11:25
Krása! Polievka i "povídání", díky!
6. 10. 2016 09:12
Ani jsem netušil, že se tak jmenuje podobná políffka co občas vařívám (bez samozahřívacího zázvoru a místo krup dávám vločky)
No, asi proto, že jsem byl za školou když se brala B.N.
tejaja:
Zmrzlinu taky občas peču; úspěch vždy zaručen
Ale avšak dosud jsem, bláha, žil v domnění, že izolantem jsou vzduchové bublinky ve sněhu...
No, asi proto, že jsem byl za školou když se brala B.N.
tejaja:
Zmrzlinu taky občas peču; úspěch vždy zaručen
Ale avšak dosud jsem, bláha, žil v domnění, že izolantem jsou vzduchové bublinky ve sněhu...
5. 10. 2016 21:23
Daniela B: já ho tam mám taky, jen jsem na něj zapomněla - doplním
5. 10. 2016 20:52
ta bude nejen výživná, ale i zdravá, složilo nás letošní proměnlivé počasí, zítra vyzkouším, asi přidám i česnek, to bude zdravá bomba
5. 10. 2016 19:55
,uložila jsem si a vyzkouším...
5. 10. 2016 18:12
Pěkné
5. 10. 2016 14:31
To rozprávanie sa mi páči. Inak tú zmrzlinu do snehu zapekám aj ja, ibaže v torte, takže konečne viem, odkiaľ to pochádza. https://www.toprecepty.cz/recept/13841-dubnovy-dor...
5. 10. 2016 14:23
Recept i povídání se mi moc líbí
5. 10. 2016 12:55
Moc pěkné
5. 10. 2016 12:41
Tak to se mi moc, moc líbí - jak polévka, tak to povídání
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 14 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 15 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 16 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 18 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Právě bylo uvařeno:
Kynuté Honzovy buchty s povidly
Kikaa uvařila před 1 hodinou
Hrníčková bábovka
Ester71 uvařil před 3 hodinami
Rychlé vafle bez vajec a cukru
Sujan uvařila před 7 hodinami
Jednoduchá zeleninová polévka s krupičkou pro začátečníky
Romana20 uvařila před 7 hodinami
Banánová bábovka
chiipss uvařila před 7 hodinami
Krůta na divoko
Chumelice uvařila před 7 hodinami
Rebarborový koláč s pudinkem
MartinaR uvařila před 7 hodinami
Jemné noky
Zizalinka uvařil před 8 hodinami
Plněné žampiony se sýrem
Marcela0123 uvařila před 9 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: rumfurdská polévka polévka rumfurdská rumfurdska polévka recept rundfordská polévka recept polívka rumfordská rumfurdska rychtarska polievka runfurdská polévka recept runfordská polévka recept rumfordská polívka - polévka rumfurdská recept polivka pro chude rumfrtská polévka rychtarska polívka polívka s čerstvého hrachu recept rumfurdska polevka rundfurdska polevka rumfurdská polévka recept nejlepší bavorska gulasova polevka recept runfurdska polevka
Suroviny: skelet kuřecí, cibule, česnek, zázvor, brambory, mrkev, celer, kroupy, hrách, sůl, pepř
Rumfordská polévka (jušele)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3xqn
13 názorů