Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka

Hodnocení receptu je 5,0 (156×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 120 min doba vaření podle tuhosti masa

130 min (10 min příprava + 120 min tepelná úprava, doba vaření podle tuhosti masa)

Rajská omáčka patří ke klenotům české kuchyně a tento recept nám zaručí perfektní výsledek. Jednoduše a srozumitelně popsaná rajská omáčka nám připomene, jak ji vařívaly naše maminky a babičky.

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 307 kJ /
1 268 kcal
Bílkoviny122,37 g
Tuky50,71 g
Vláknina15,44 g
Cholesterol 363 mg
Sodík 279 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy74,08 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve uvaříme maso doměkka - vložíme do vroucí vody, osolíme a zvolna vaříme. Poté vývar odložíme. Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata omyjeme a pokrájíme. Krok 3: Na oleji zpěníme cibuli, přisypeme rajčata a dusíme. Krok 4: Po chvilce přidáme rajský protlak, koření, oloupaný citron nakrájený na kolečka a kousek seříznuté žluté části citronové kůry. Krok 5: Vše zalijeme vývarem z masa a vaříme. Když se rajčata rozvaří, omáčku propasírujeme a dolijeme vodou na množství, které budeme potřebovat. Krok 6: Na másle usmažíme jíšku, omáčku zahustíme a necháme pozvolna dobře provařit. Dochutíme cukrem, osolíme, případně okyselíme octem podle chuti. Krok 7: Maso nakrájíme na plátky, vložíme do omáčky a společně ještě prohřejeme.

TIP: Tipy, díky kterým bude vaše rajská dokonalá

Zveřejněno 27. 5. 2009

Poznámka autorky Bibinka

Rajskou dělám léta stále stejně, jen mi kdosi poradil, že tam můžu dát skořici, tak ji dávám a někdy ještě přidávám zakysanou smetanu, taky výborné.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vg7g

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vg7g

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (182)

Ta paprika...nikdy jsem ji do rajské polévky nebo omáčky nedával. Neexistuje jinej důvod proč ji tam dát, než kvůli sytě rudé barvě. Jenomže ta barva se dá dosáhnout i jinak - především zapomeňte na syrová rajčata. Ty tam nemají co dělat. Děláte rajskou, ne rajčatovou omáčku. Podruhé, cibule. Jedna malá cibulka, velikosti dvou pingpongových míčků. Víc ne. Cibule zesvětluje. Potřetí - rajčatovej protlak. Zahuštěnej. Ne pasírku nebo brusketu. Hustej tmavě rudej protlak. Počtvrté - cibuli smažíme do hněda, ale aby se nepřipálila. Popáté - žádnej citron, ani kůru. Kyselina citronová hodně zesvětluje. Počas vaření dochucujeme po troškách octem, až dosáhneme požadovanou chuť. Jelikož je základem rajské polévky cukr, tak na konci smažení cibule ho přidáme a uděláme středně tmavej karamel. Až pak vlijeme vývar, pak protlak, přidáme za hrst hřebíčků, jednu rolku skořice (pro vícečlennou rodinu, nebo rodinné sejšn klidně i pět) a za častějšího než občasného míchání vaříme, dokud se nám nezačne spodek přichytávat na dno. Pak je to hotovo. Dochucujeme samozřejmě octem.
Pošesté - smetana. Ta se dává do rajské polévky, ne omáčky. Neumím si představit plněnou papriku v rajské omáčce se smetanou... Zkrátka to k sobě nejede.. K dochucení na talíři už pak klidně můžete použít citronovou šťávu, ale je to jedno jestli ji nebo ocet, citrónová šťáva je pořád jenom kyselina citronová a ne vitamin C. Vitamin C je její optický izomér, tzn. pravá část molekuly je vlivem světla o pár °° pootočena proti směru ručiček. Vitamin C nad 60°C degraduje, takže i to málo, co ho v citronu je, se v horké omáčce zničí.
Suma sumárum ingredience:
Rajčatovej protlak nebo pyré
Cibule
Sádlo na cibuli
Cukr
Hřebíčky
Skořice
Ocet
Žádná mletá paprika
Žádná syrová (nebo zavařovaná) rajčata
Žádný citron
Žádné závratné množství cibule
Jíšku záměrně nespomínám, rajská polévka/omáčka má být hustá od protlaku, ne od jíšky...

Dobrá rajská omáčka!

lenka.janatkova: Rajskou jsem miloval už jako dítě a můžu se ní utlouct i dnes. <3

Jako dítě jsem rajskou omáčku nenáviděla, teď se po ní můžu utlouct, připravím příště k obědu :-)

Hrozny: Paprika je na barvu, aby byla krasně tmavě červená

Rajská omáčka z rajčat?! :-O V tom případě neděláš rajskou, ale rajčatovou. To je něco jiného. Základem rajské je hodně cibule, koření, cukr, protlak.

Tahle rajská je úžasná,:-K také ji vařím stejně, ale jen místo oleje používám máslo, nedávám tu papriku ani hřebíček, jó a protlak kupuji v tubě a přidávám tak PL.:yes:<3 Jednu fotku jsem už přidal dříve a jelikož jsem ji teď vařil znovu, tak přidávám další.:-K:-)

Sonik: potěšla jsi mě a děkuji;-)

Tato rajská je naprosto vynikající :-)

Výborná rajská

Michaela Medkova: Miško, moc mě to těší a děkuji, že u vás zdomácněla.:yes::-K

Dnes opět k obědu tato rajská, už u nás zdomácněla, jinou již nevařím, děkuji Bibi

Skvelá . Som kuchár len príležitostne no neviem či som to teraz nepokazil, lebo aj dcéra zjedla viac knedli než je u nej zvykom. Veľmi im to chutilo.

Recept vyzkoušen a super. Příště teda méně toho citronu, jinak opravdu chutná skvěle:-):-8

Uvařeno přesně dle návodu a vynikající, jednoduché a rychlé. Jen jsem zapomněla na skořici ale i tak je vše snězeno :yes:

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
rajska omacka, rajska omacka recept, rajska, rajská omáčka z rajčat, recept na rajskou omacku, top recepty rajska omacka, rajska recept, recepty rajská omáčka, rajska omacka recepty, recept rajska omačka, jake maso na rajskou omacku, rajska omacka z rajcat recept, recept rajska, rajská omáčka top recepty, jaké maso na rajskou, recepty na rajskou omačku, recept na rajskou, rajská omáčka s masem, rajská omáčka s hovězím masem, rajskaomacka

Suroviny:
maso hovězí, rajče, protlak rajčatový, cibule, bobkový list, koření nové koření, pepř, koření hřebíček, tymián, skořice, paprika sušená sladká, šťáva citronová, cukr, olej, sůl, citron, máslo, mouka hladká

Přidat fotografie receptu