

Marinovaná kachní prsa s pikantní čočkou
Suroviny
- 2 kachní prsa
- 2 lžíce oleje
- 1 utřený stroužek česneku
- sůl
- špetka kmínu
- pepř
- -----
- 300 g čočky
- 50-70 g slaniny
- šalotka
- 1 mrkev
- kousek celeru
- čerstvá kapie
- 4 sušená rajčata bez oleje
- 4 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- sečuánský pepř s chilli
- pár kapek octu balsamiko
- sůl
- špetka cukru - podle chuti
Postup přípravy receptu
Kachní prsa omyjeme a osušíme. Kůži nařízneme do mřížky. Osolíme, mírně posypeme kmínem, osolíme a potřeme česnekem smíchaným s olejem. Necháme uležet do druhého dne.
1/2 hodiny před přípravou maso vytáhneme z lednice. Rozpálíme pánev a maso bez tuku opékáme kůží dolů 7 minut.
Poté maso otočíme, necháme 2 minutky opékat a poté vložíme do vyhřáté trouby na 180 st. na 4-5 minut. Doba je orientační, každý kousek má trochu jinou váhu. Hotová prsa vyjmeme a necháme chvíli odpočinout
Čočku namočíme na půl hodiny do studené vody. Uvaříme s kořením na skus, nesmí se rozvařit. Mezitím nakrájíme slaninu, šalotku a zeleninu na drobno.
Nejdříve rozpustíme slaninu, přidáme šalotku a po chvíli i zeleninu. Společně restujeme a lehce podlijeme vývarem z čočky. Dusíme do měkka. Před koncem vmícháme nakrájená rajčata.
Přebytečnou vodu z čočky slijeme a čočku smícháme s podušenou zeleninou, dochutíme. Odpočatá prsa nakrájíme šikmým řezem a podáváme s čočkovou přílohou.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Marinovaná kachní prsa s pikantní čočkou
-
U nás je to stejné jako u Cecilky - na Nový rok čočka (pro penízky) a vepřové v rozličné podobě.
Ale určitě nesmí být ryba ani nic, co létá, aby štěstí neuplavalo ani neuletělo.
Takovou krásnou kachničku bych si s chutí dala třeba dnes.
-
casino: Je...to isté, čo sa tu kdesi už písalo, že sa nemajú jesť vtáky, aby neodletelo šťastie.
Lenže v našej rodine poverčivý nebol nikto a tak sa jedli aj morky, aj sliepky, občas kačky.
maris:
Inak u nás staré zvyky kážu jesť na Slivestra na večeru to, čo na štedrý deň, teda bobaľky, kapustnicu + šalát a rybu. Ale to sa už tiež nedodržiava. V našej rodine ryba ostala, ale nie vyprážaná ako na štedrý deń. -
casino: Odpovedám namiesto tejaji, no hádam to nebude chyba. Šošovica na rozličný spôsob sa varí a je aj u nás, aby sme mali véééééľa peňazí. No a pokiaľ ide o pernatú hydinu, prípadne ryby, tie sa nekonzumujú kvôli tomu, aby nám neuletelo, prípadne neodplávalo šťastie. Preto je tradičným novoročným jedlom bravčovina=hurky, šunka, prípadne pečené mäsko. To preto, aby sme sa mali ako prasiatka v žite.
.
Všetko naj... v novom roku želám všetkým -
hosta: já to taky nenechávám náhodě - byla včera a bude i dnes, jak říkáš - co kdyby
casino - no jo, ale to je relativní -
tejaja:
U nás se této tradice držíme doposud a protože já hraji na jistotu, tak čočka byla na Silvestra, na Nový rok a teď jsem sezobl poslední zbyteček.
No, a je u vás nějaká pověra stran zvěře pernaté konzumované na Nový rok?
maris
No, ale z dlouhodobého hlediska je to fungující model - životní úroveň vzrůstá...
hosta:
Funguje toVšichni mají slíbeno, že dostanou víc
-
maris: jo, nefunguje
- a přesto ji každoročně dělám
- co kdyby ...
-
tejaja: Terezko, u nás se to říká taky, ale po mnoholetém zkoumání jsem došla k závěru, že to nefunguje
-
casino: U nás kedysi sa tradovala povera, že na Nový rok sa má jesť šošovica, aby bol po celý rok dostatok peňazí.
-
Moc pěkné a určitě výborné
-
No, z části to, zrovínka dnes, vypadá na výborné Novoroční jídlo, že...
-
mysulka: Leni díky
ivulinka: Ivanko děkuji -
Dokonalé jídlo na dokonalé fotce
-
Nádhera
-
nanny:
Děkuji
Colombo65:Díky Oto
maiva:Děkuji..
-
Pěkné, lákavé