Suroviny pro 8 porcí
8porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 309 kJ / 1 986 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 65,99 g |
Tuky | 59,00 g |
Vláknina | 9,96 g |
Cholesterol | 872 mg |
Sodík | 744 mg |
Sůl | 1,73 g |
Sacharidy | 292,76 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny suroviny připravíme a odvážíme předem, a necháme je na kuchyňské lince, aby měly před zpracováním pokojovou teplotu.
Krok 2: Příprava kvásku: Do menší misky nebo sklenice prsty rozdrobíme droždí, přisypeme lžičku cukru, nalijeme polovinu množství vlažného mléka (nezahříváme na víc než 40 °C) a vrchovatou lžíci mouky a společně rozmícháme na řídkou kaši. Misku přikryjeme čistou utěrkou a zadělaný kvásek necháme na teplém místě asi 15 minut kynout. Doba kynutí kvásku se může lišit podle teploty, správně nakvašený kvásek musí napěnit, vzkypět a zdvojnásobit svoji velikost.
Krok 3: Příprava aromatizovaného cukru: Než kvásek nakyne, připravíme aromatizovaný cukr. Na jemném struhadle ostrouháme kůru z jednoho celého citronu a jednoho celého pomeranče a v malé misce ji vidličkou důkladně promícháme s moučkovým cukrem.
Krok 4: Příprava kynutého těsta: Zbylou mouku prosejeme do větší mísy, přidáme sůl a uprostřed mouky utvoříme důlek. Do důlku přidáme všechen aromatizovaný cukr, vzešlý kvásek, zbylé vlažné mléko (nezahříváme na víc než 40 °C), sůl, vejce a rozpuštěné máslo (nezahříváme na víc než 40 °C).
Krok 5: Těsto mísíme dřevěnou vařečkou od středu a postupně do něho zapracováváme všechnu mouku ze stran. Když je všechno zapracované a hnětení vařečkou začíná být namáhavé, vyklopíme těsto na vál a dále ho zpracováváme ručně. Pokud se nám těsto lepí na prsty, můžeme přidat trochu mouky, a musíme ho ještě nějakou dobu hníst. Pokud je naopak příliš tuhé a suché, při hnětení si namáčíme ruce do vody. Hotové vypracované těsto by mělo být elastické, hladké a nelepivé.
Krok 6: Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi dvě hodiny. Doba kynutí se opět může lišit podle teploty. Správně nakynuté těsto zdvojnásobí svůj objem a při zatlačení prstem na povrch těsta se udělá důlek, který zase rychle zmizí.
Krok 7: Dobře vykynuté těsto vyklopíme z mísy na pomoučněný vál a chvíli jemně hněteme, poté z něho vyválíme váleček a ten rozdělíme na osm stejně velkých dílů. Z každého dílu hnětením vytvarujeme malý hladký bochánek.
Krok 8: Dortovou formu před pečením potřeme tukem a položíme ji do středu plechu vyloženého pečicím papírem. Bochánky vyskládáme do kruhu do dortové formy asi dva centimetry od sebe. Pokud chceme mít věnec hezký, vložíme do středu formy malý tukem potřený kroužek (např. vykrajovací formičku, formičku na tartar nebo malou kulatou zapékací mističku). Bochánky ve formě necháme ještě alespoň 15 minut dokynout pod utěrkou, aby se spojily do věnce.
Krok 9: Předehřejeme troubu na 200 °C. Nakynutý věnec potřeme rozšlehaným vajíčkem (nebo jen bílkem) a pečeme asi 20 minut. Prvních 15 minut troubu zbytečně neotvíráme, aby se věnec nesrazil. Pokud se věnec peče příliš zprudka a na povrchu tmavne, teplotu ztlumíme. Zda je věnec upečený zkusíme zapíchnutím špejle do středu jednoho bochánku. Pokud ji vyndáme suchou, věnec je pečený. Po upečení necháme věnec chvíli vychladnout a poté opatrně vyndáme z formy. Rozřízneme ho podélně na poloviny a necháme vychladnout úplně.
Krok 10: Obě smetany ke šlehání vyšleháme spolu s vanilkovým cukrem do tuhé šlehačky, spodní
polovinu věnce namažeme šlehačkou (dobře se používá zdobící sáček s cukrářskou špičkou) a přikryjeme vrchní polovinou. Krok 11: Hotový věnec posypeme moučkovým cukrem.
polovinu věnce namažeme šlehačkou (dobře se používá zdobící sáček s cukrářskou špičkou) a přikryjeme vrchní polovinou. Krok 11: Hotový věnec posypeme moučkovým cukrem.
Zveřejněno 27. 9. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tříkrálový kynutý věnec se šlehačkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o47L
Moje poznámka
Tříkrálový kynutý věnec se šlehačkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o47L
Nejnovější recepty
Čokoládové s kytičkou
Přidáno před 3 hodinami
Brambory na smetaně 2
Přidáno před 5 hodinami
Pečená štika s dýní
Přidáno před 9 hodinami
Masové kuličky v zeleninové omáčce s bramborovou kaší
Přidáno před 10 hodinami
Halloweenští duchové s ořechovou náplní
Přidáno před 11 hodinami
Krůtí válečky s mozzarelou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlý ořechový závin
Sladkostiodbarborky před 1 hodinou
Kuřecí prsíčka s hruškou, kešu a červenou řepou
Komtesina před 2 hodinami
Tvarohový koláč se švestkami
Valis před 3 hodinami
Nejlepší špenát
Zaneta23 před 6 hodinami
České buchty
Zaneta23 před 6 hodinami
Gulášovka z mletého masa
trdlo před 7 hodinami
Kynutý houskový knedlík 2
Merylas před 7 hodinami
Sýrovo-brokolicové placky
Eva z HK před 10 hodinami
Ostružinový kynutý věnec
Cejenka před 11 hodinami
Zapečené špagety se sýrem
Lennulinka před 12 hodinami
Tématické fráze:
kynute testo se slehackou,
z kynuteho testa,
recept na ořechový věnec se šlehačky,
ořechový věnec se šlehačky,
kynuty venec ze slahacky,
kynutý věnec,
věnec z kynutého těsta,
moučníky z kynutého těsta,
věnečky se šlehačkou
Suroviny:
cukr moučkový,
citron bio,
pomeranče,
droždí čerstvé,
cukr krystal,
mouka hladká,
mléko,
máslo,
vejce,
sůl,
vejce,
mouka,
tuk,
vejce,
cukr moučkový,
smetana ke šlehání,
cukr vanilkový
Komentáře (2)