Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tříkrálový kynutý věnec se šlehačkou

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

FreshBites FreshBites

Náročný

Doba přípravy 170 min Doba přípravy: 150 min Doba tepelné úpravy: 20 min

170 min (150 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 8 porcí

8porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 309 kJ /
1 986 kcal
Bílkoviny65,99 g
Tuky59,00 g
Vláknina9,96 g
Cholesterol 872 mg
Sodík 744 mg
Sůl1,73 g
Sacharidy292,76 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny připravíme a odvážíme předem, a necháme je na kuchyňské lince, aby měly před zpracováním pokojovou teplotu. Krok 2: Příprava kvásku: Do menší misky nebo sklenice prsty rozdrobíme droždí, přisypeme lžičku cukru, nalijeme polovinu množství vlažného mléka (nezahříváme na víc než 40 °C) a vrchovatou lžíci mouky a společně rozmícháme na řídkou kaši. Misku přikryjeme čistou utěrkou a zadělaný kvásek necháme na teplém místě asi 15 minut kynout. Doba kynutí kvásku se může lišit podle teploty, správně nakvašený kvásek musí napěnit, vzkypět a zdvojnásobit svoji velikost. Krok 3: Příprava aromatizovaného cukru: Než kvásek nakyne, připravíme aromatizovaný cukr. Na jemném struhadle ostrouháme kůru z jednoho celého citronu a jednoho celého pomeranče a v malé misce ji vidličkou důkladně promícháme s moučkovým cukrem. Krok 4: Příprava kynutého těsta: Zbylou mouku prosejeme do větší mísy, přidáme sůl a uprostřed mouky utvoříme důlek. Do důlku přidáme všechen aromatizovaný cukr, vzešlý kvásek, zbylé vlažné mléko (nezahříváme na víc než 40 °C), sůl, vejce a rozpuštěné máslo (nezahříváme na víc než 40 °C). Krok 5: Těsto mísíme dřevěnou vařečkou od středu a postupně do něho zapracováváme všechnu mouku ze stran. Když je všechno zapracované a hnětení vařečkou začíná být namáhavé, vyklopíme těsto na vál a dále ho zpracováváme ručně. Pokud se nám těsto lepí na prsty, můžeme přidat trochu mouky, a musíme ho ještě nějakou dobu hníst. Pokud je naopak příliš tuhé a suché, při hnětení si namáčíme ruce do vody. Hotové vypracované těsto by mělo být elastické, hladké a nelepivé. Krok 6: Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi dvě hodiny. Doba kynutí se opět může lišit podle teploty. Správně nakynuté těsto zdvojnásobí svůj objem a při zatlačení prstem na povrch těsta se udělá důlek, který zase rychle zmizí. Krok 7: Dobře vykynuté těsto vyklopíme z mísy na pomoučněný vál a chvíli jemně hněteme, poté z něho vyválíme váleček a ten rozdělíme na osm stejně velkých dílů. Z každého dílu hnětením vytvarujeme malý hladký bochánek. Krok 8: Dortovou formu před pečením potřeme tukem a položíme ji do středu plechu vyloženého pečicím papírem. Bochánky vyskládáme do kruhu do dortové formy asi dva centimetry od sebe. Pokud chceme mít věnec hezký, vložíme do středu formy malý tukem potřený kroužek (např. vykrajovací formičku, formičku na tartar nebo malou kulatou zapékací mističku). Bochánky ve formě necháme ještě alespoň 15 minut dokynout pod utěrkou, aby se spojily do věnce. Krok 9: Předehřejeme troubu na 200 °C. Nakynutý věnec potřeme rozšlehaným vajíčkem (nebo jen bílkem) a pečeme asi 20 minut. Prvních 15 minut troubu zbytečně neotvíráme, aby se věnec nesrazil. Pokud se věnec peče příliš zprudka a na povrchu tmavne, teplotu ztlumíme. Zda je věnec upečený zkusíme zapíchnutím špejle do středu jednoho bochánku. Pokud ji vyndáme suchou, věnec je pečený. Po upečení necháme věnec chvíli vychladnout a poté opatrně vyndáme z formy. Rozřízneme ho podélně na poloviny a necháme vychladnout úplně. Krok 10: Obě smetany ke šlehání vyšleháme spolu s vanilkovým cukrem do tuhé šlehačky, spodní
polovinu věnce namažeme šlehačkou (dobře se používá zdobící sáček s cukrářskou špičkou) a přikryjeme vrchní polovinou. Krok 11: Hotový věnec posypeme moučkovým cukrem.

Zveřejněno 27. 9. 2018

Poznámka autorky FreshBites

Další recepty najdete na https://www.freshbites.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tříkrálový kynutý věnec se šlehačkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o47L

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tříkrálový kynutý věnec se šlehačkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o47L

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Ten vypadá vskutku báječně <3

:-)<3:yes::yes: recept se mi líbí a věnec je krásný :-K

Tématické fráze:
kynute testo se slehackou, z kynuteho testa, recept na ořechový věnec se šlehačky, ořechový věnec se šlehačky, kynuty venec ze slahacky, kynutý věnec, věnec z kynutého těsta, moučníky z kynutého těsta, věnečky se šlehačkou

Suroviny:
cukr moučkový, citron bio, pomeranče, droždí čerstvé, cukr krystal, mouka hladká, mléko, máslo, vejce, sůl, vejce, mouka, tuk, vejce, cukr moučkový, smetana ke šlehání, cukr vanilkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu