Velikonoční nádivka pro hodně jedlíků

Eja57 Kuchařka: Eja57

Ostatní 11 názorů

Suroviny

(maso v uvařeném a vykostěném stavu)
750 g uzeného masitého ocásku
300 g vepřového plecka
200 g kuřecích stehen
12 rohlíků
14 vajec
100 g slaniny
máslo
sůl, pepř
nastrouhaná kúra z jednoho malého citronu
plátky mandlí
50 g pažitky
25 g polníčku
25 g rukoly
25 g česneku medvědího
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rohlíky nakrájíme na kostičky večer před pečením - necháme je lehce oschnout. Všechna masa můžeme také uvařit den předem - každé zvlášť, vepřové a kuřecí v osolené vodě. Trochu vývaru z uzeného uchováme, z ostatních uděláme polévky nebo zamrazíme. Nakrájíme na kousky.

  2. Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme lehce vyškvařit. Bylinky nasekáme nadrobno. Pec roztopíme na 180 st, plech a jiné k pečení určené nádoby vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Do největší mísy, kterou doma najdeme (ev. do kýble apod.) nasypeme kostičky rohlíků, lehce osolíme, opepříme, strouhneme citronovou kúru, přidáme vyškvařenou slaninu, promícháme a s citem pocákáme uzeným vývarem ( nechceme kaši). Rukama promícháme, přidáme na kostičky nakrájená masa a nasekané bylinky, opět rukama promícháme.

  3. Mezitím se šlehá sníh ze 14 vajec. Žloutky rozšleháme, vmícháme do směsi, nakonec lehce vložíme ušlehaný sníh. Vlijeme na plech či jinou formu na pečení, posypeme plátky mandlí, poklademe maličkými kousky másla a pečeme do zlatova. Z uvedeného množství cca 1 velký plech a malý dortík.

Poznámka

Velikonoce se blíží, recepty na hlavičku/nádivku tu sice jsou, ale tento je přece jen trochu jiný - lety vyzkoušený a strávníky velebený....tak ho přece jen přidávám.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Velikonoční nádivka pro hodně jedlíků

  • Gabina Gabina

    citronovou kůru dáváme taky do nádivky, někdy taky strouhaný čerstvý zázvor

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(autor receptu)

    Veronika.Hrozna: Jsem moc ráda, že chutnalo:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Tak já tu nádivku samozřejmě v malém vyzkoušela. Samozřejmě uzený ocásek jsem neměla, tak tam šlo maso obrané z uzených žebírek /vařila jsem fazolovou polévku/ kousek vepřového kýty a kuřecí z domácího kuřátka prso. Citrónek kousíček jsem strouhla. Asi tři strouhnutí. Zamíchala a proložila máslem. Dala jsem pažitku a petrželku, česneková ještě nenarostla, tak jsem strouhla stroužek česneku a hodně čerstvě umletého pepře. Pěkně se to upeklo a ta vůně po kuchyni!
    Ochutnáno, vynikající ! Změna je život a o kuchyni to platí dvakrát. <3

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Eja57: Také si to myslím!;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(autor receptu)

    Veronika.Hrozna: bude to k jídlu:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Eja57: Žádný citronový rozruch, prostě třeba vyzkoušet, možná mi to bude chutnat, možná ne! :-D Dám česnekovou pažitku, petrželku a obyčejnou pažitku, strouhnu trošku kůry dám máslíčko na vrch. A čert by v tom musel jet, aby to nebylo k jídlu!:-D

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(autor receptu)

    Ctěné Casino - fakt není recepis trochu jiný, he :-K

    Pomíjím, že recepis je podle mne napsaný fakt "blbuvzdorně", krok za krokem, všechny suroviny v přesně uvedeném množství.

    Kombinace bylinek vznikla už nevím ve kterém roce, kdy byly Velikonoce hodně brzy a zelené býlí ve volné přírodě moc nebylo - a už jsem u ní zůstala.
    Citronová kúra vzbudila rozruch ;-)...jsem na ni trochu "ujetá", to jo, ale tady jí není na to množství mnoho a jídlo jen jemně osvěží a k této kombinaci bylin se podle mne hodí ( a žádný jedlík si nestěžoval).
    Oříšek i květ mi v nádivce vadí i v množství menším než malém - nevím sama moc proč, obé jinak používám.
    No a plátky mandlí navrch ...pokud je nespálíme, tak jsou tam fakt dobré - trochu křupavá struktura navíc.

    :-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: Já muškátový oříšek ! Ale ta kůra z citronu , no nevím , možná zkusím kousíček a upeču zvlášť v malém pekáčku..... možná je potřeba určitou kombinaci natí , aby se to hodilo, nevím , ale autorka určitě napíše, které jsou její oblíbené kombinace a kam kůru určitě dát a kam určitě ne! Já například do jahodové bublaniny, ani ťuk, do všech ostatních, ostrouhám půl citronu a jak jsou dobré!

    Odpovědět

  • casino casino

    Veronika.Hrozna:
    Ba ne, kůru neééé, ale trochu květu ano :-)
    No, asi právě tou kůrou je rcp trochu jiný a tímto se autorce omlouvám za první komentář :-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: Pozorně jsem přečetla a citronová kůra mě zaujala a zarazila. Přidáváte do nádivky také citronovou kůru ? Nevím , jak to chutná ? Přidává někdo citron také?:-?:-?

    Odpovědět

  • casino casino

    "...ale tento je přece jen trochu jiný..."
    A v čem (vyjma množství menáže jak pro četu vojáků:-8 je rcp jiný, he :-K
    ***
    Vysypávám strouhankou
    a přidávám čím se VENKU zazelenalo: medvěda, kopřivku, uponku, petržílek, šnytlík...

    Odpovědět

Tématické fráze: velikonoční nádivka trochu jinak domáci velikonoční nádivkaa jeji pečeni dobra nádivka s uzenym velikonoční nádivka na plech křupavá velikonooční nádivka nádivka na plech velikonoční křupavá nádivka na plech nádivka z uzeného ocásku recepty velikonoční hlavičkasama doma vepřové kousky v nádivce masité nádivky velikonoční nádivka recept