Italské rizoto se zeleným chřestem

Jurgen.k Kuchař: Jurgen.k

Doba přípravy: 1 hodina 6 porcí Bezmasá jídla 0 názorů

Suroviny

500 g zeleného chřestu, očištěného a nakrájeného na 2,5 cm kousky
cca 1,3 l kuřecího vývaru
1 lžíce olivového oleje
2 středně velké pórky, očištěné a nakrájené
3 stroužky česneku nakrájených nadrobno
1 lžička čerstvého tymiánu, otrhané a nakrájené lístky
300 g rýže na rizoto (Arborio)
80 ml suchého bílého vína
1 hrst mraženého zeleného hrášku
3 lžíce citronové šťávy
nastrouhaný parmazán k podávání
sůl
čerstvě namletý pepř
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jak správně uvařit zelený chřest:
    Chřest důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Osušíme kuchyňským papírem. Výhonky oloupeme škrabkou (existují i speciální škrabky na chřest), velmi mladý a tenký zelený chřest není nutné loupat vůbec, ostatní oloupeme zhruba od poloviny délky, směrem od špičky dolů. Pokud náš recept vyžaduje chřest již tepelně upravený, anebo ho chceme podávat jako přílohu, chřest uvaříme. Nejprve svazek chřestu svážeme nití na vaření. Chřest se vaří na stojato ve vroucí osolené vodě 2 minuty, aby zůstal jasně zelený. Sceďte ho a propláchněte ve studené vodě, dejte stranou.

  2. Vývar uveďte do velmi mírného varu tak, aby se jen zachvíval.

  3. Olej rozehřejte ve velkém nepřilnavém kastrolu. Osmažte na něm pórek, česnek a tymián, až začne pórek měknout, asi 3 minuty. Vsypte rýži a promíchávejte, aby se spojila s olejem a zeleninou a jakoby zprůsvitněla, asi 1 minutu. Zalijte vínem a za stálého míchání ho nechte vsáknout do rýže.

  4. Po naběračkách začněte přidávat horký vývar, rýži stále promíchávejte a dávku vývaru do ní vždy nechte vsáknout, než přidáte další. Takto postupujte cca 18 minut, až rýže zvláční, ale uprostřed budou zrnka ještě dost pevná. Spolu s poslední naběračkou vývaru vmíchejte do rýže chřest, hrášek a citronovou šťávu. Obvyklá doba vaření rizota je 20 až 22 minut. Na závěr vmíchejte do rizota pepř a sýr a ihned ho podávejte.

Poznámka

Typická krémovitost rizota se přídavkem sýru ještě zvýší a správné rizoto by mělo mít lehce polévkovou konzistenci. Je zapotřebí ho podávat a konzumovat hned, při delším stání příliš zhoustne a zklihovatí (Pak se z něj dělají různé placky.). Kromě druhu Arborio můžete využít i další prémiové rizotové rýže, tedy Carnaroli a Vialone nano.

Všechny recepty jsou i na FB ve skupině "Vaříme s Jirkou" (Cooking with Jirka).

https://www.facebook.com/groups/107167705971951/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 78 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Italské rizoto se zeleným chřestem

K receptu nejsou žádné komentáře.

Zapomněl/a jsem heslo