Salašnická maškrta - slovenský recept
Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 965 kJ / 2 143 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 170,48 g |
| Tuky | 125,27 g |
| Vláknina | 28,70 g |
| Cholesterol | 402 mg |
| Sodík | 3,29 g |
| Sůl | 8,10 g |
| Sacharidy | 70,16 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z vepřové pečeně nakrájíme 4 kotlety, osolíme, opepříme a opečeme na sádle. Kotlety vyjmeme, do výpeku přidáme mouku, osmahneme ji dozlatova, přidáme papriku a zalijeme vodou. Kotlety vložíme zpět a dusíme do měkka, šťávu ochutíme rozetřeným česnekem a osolíme.
Krok 2: Zvlášť uvaříme doměkka fazole. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme k ní nadrobno nakrájenou cibuli, zpěníme ji, přidáme nadrobno nakrájené kysané zelí a podusíme je. Potom smícháme podušené zelí s fazolemi.
Krok 3: Pokrm podáváme s vařenými brambory. Před podáváním dáme na talíře porce brambor, na ně vložíme kotletu, přidáme směs zelí s fazolemi, zalijeme šťávou, doplníme smetanou a zdobíme petrželkou.
Krok 4: Vařila jsem několikrát, vynechávám smetanu a jestli můžu poradit, použijte na recept ty velké bílé fazole ! Je to opravdová „maškrta“, dobrota, ale ty velké fazole to posunou na vyšší level, ač se to někomu nemusí zdát důležité.
Upřesnění o jakou smetanu se jedná v receptu nebylo, podle mne jde o hustou zakysanku, které kopeček dáme na maso, ale nezkoušela jsem.
Upřesnění o jakou smetanu se jedná v receptu nebylo, podle mne jde o hustou zakysanku, které kopeček dáme na maso, ale nezkoušela jsem.
Zveřejněno 30. 7. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Salašnická maškrta - slovenský recept
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k1XX
Moje poznámka
Salašnická maškrta - slovenský recept
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k1XX
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno před 13 hodinami
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Filé z tresky na citronovém pepři a kmínu
Olympus před 41 minutami
Oříškový sen - sušenky
cernar před 1 hodinou
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 19 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 19 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 19 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 19 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 20 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 21 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 21 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 22 hodinami
Tématické fráze:
maškrta česky,
maškrta na lžičku,
salasnicka kuchyně,
vánoční maškrta,
maškrta pamlsek
Suroviny:
pečeně vepřová,
fazole bílé,
zelí kysané,
slanina,
sádlo,
smetana,
cibule,
pepř mletý,
paprika sušená sladká,
česnek,
mouka hladká,
petrželka,
voda
Komentáře (12)
A s tím, že jsou slovenské hospodyňky zvláštní živočišný druh, s tím souhlasím na celé čáře!
Slovenská hospodyně je holt zvláštní živočišný druh
Z Horehronia mám takúto kapustnicu: https://www.toprecepty.cz/recept/4487-zelnacka-s-f...