Pochoutkový a pařížský salát retro (podle ČSN z roku 1976)

Suroviny

Na přípravu 1 kg salátu budete potřebovat:
Pochoutkový:
(Suroviny jsou v očištěném stavu a bez nálevu)
400 g šunkového salámu
180 g sterilovaných okurek
55 g sterilovaného hrášku
25,5 g cibule
300 g majonézy
20 g plnotučné hořčice
10 g cukru krupice
6 g octa
8 g worcesteru
5 g soli
0,5 g mletého pepře
Pařížský:
400 g pařížského salámu
180 g sterilovaných okurek
60 g sterilovaného hrášku
25,5 g cibule
300 g majonézy
20 g plnotučné hořčice
10 g cukru krupice
5 g octa
8 g worcesteru
10 g soli
0,5 g mletého pepře

Postup přípravy receptu

  1. U obou salátů je postup stejný. Salám a okurky nakrájejte stejnoměrně na tenké nudličky a vložte do mísy. Přisypte hrášek a najemno nakrájenou cibuli. Vmíchejte worcester, hořčici, ocet, cukr, pepř, spojte majonézou a nakonec postupně osolte. Každý salám i majonéza mohou být už od výrobce jinak slané, tak opravdu postupně, ať to se solí nepřeženete. Nechte uležet v lednici.

Poznámka od kuchařky

Jsou to skoro totožné saláty jen s malým rozdílem v použitém salámu. U pochoutkového se používá kvalitní šunkový salám a u pařížského, jak už název napovídá, salám pařížský. V současné době je tento salám opět na trhu, vyrábí například http://www.schneider-group.cz/mekke-salamy. Jinak jsou saláty až na pár gramů u některých použitých surovin stejné.

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.com/

Komentáře k receptu Pochoutkový a pařížský salát retro (podle ČSN z roku 1976)

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    1974andrea: Okurky jsem měla z obchodu, já dělám hodně pikatní v každém poháru je 1 feferonka a spousta kopru a křenu, takže jsem nevěděla, jestli to nebude moc pikantní a kyselé.
    Do mého nálevu jde jen půlka malého hrnečku cukru. Takže taky pikatní a nesladké. Na salát jsem kupovala okurky a ty byly jako cumel, samý cukr! Příště tam bacím, klidně i moje pikantní !
    Měla jsem majonézu Šmak , taky přeslazenou, běžně používám jinou méně sladkou majonézu DOMA. Helmanska mi nechutná, v pozadí cítím rybí olej, takže tu vůbec nekupuji. Takže už po zamíchání, to bylo sladké. Musela jsem přidat 1 KL octu nad rozpis. Cukr 5 gramů asi 1 KL . Ale teď jsem chutnala a je to dobré, už se to proleželo. <3

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Já mám okurky domácí, dělám je spíš kyselejší než sladší. A jakou používáš značku majonézy?

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    1974andrea: Dnes jsem udělala a mohu jen doporučit. <3 Jedna věc, na kterou chci upozornit je, že cukr dávat také na konec.
    Majonézy a okurky z obchodů, jsou daleko sladší, jak bývaly a do všeho dávají takové množství cukru, že salát bude přeslazený. Takže s cukrem na něj, až hodinu po uložení v lednici, ale nejdříve ochutnejte, možná už žádný cukr nebude zapotřebí ! :-! Možná nanejvýš 1/4 KL. ! Ale to je chyba dnešních surovin a ne receptu.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Coleta: Kdysi jsme dělávali tuto majonézu doma v mixéru (klasickém, nikoliv tyčovém). Do nádoby se dalo celé vajíčko, hořčice, pepř, ocet a cukr a sůl, tyto suroviny se rozmixovaly a potom se do nich tenkým praménkem přiléval olej, až se dosáhlo požadované hustoty. Tenkrát to fungoval, mělo by i dneska. :-D

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Coleta: Kdysi jsme dělávali tuto majonézu doma v mixéru (klasickém, nikoliv tyčovém). Do nádoby se dalo celé vajíčko, hořčice, pepř, ocet a cukr a sůl, tyto suroviny se rozmixovaly a potom se do nich tenkým praménkem přiléval olej, až se dosáhlo požadované hustoty. Tenkrát to fungovalo ...... :-D

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(moderátorka)

    Coleta: Jeden žloutek je dost málo, to bych dávala olej snad po kapkách. :-K

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Merylas: Opravdu jsem přilévala tenkým pramínkem, ale byl to olej se žloutky. Zkusím příště jen z jednoho žloutku a uvidím. Mohlo to být i olejem.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(moderátorka)

    Coleta: Tak to mě mrzí, ale je to přímo z Receptur studených pokrmů. Já už majonézu doma nedělám, ale pokud se nevyšlehala, tak buď nebyly ingredience o stejné teplotě a nebo se spíš přidalo najednou větší množství oleje. Obzvlášť ze začátku se za stálého šlehání přilévá olej velmi tenkým pramínkem. Víc neporadím. :-K
    Ještě přidávám jeden odkaz, jak napravit sraženou majonézu: https://www.receptystudenekuchyne.cz/vlastni-recep...

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Merylas: Majonézu jsem zkoušela, bohužel se vůbec nevyšlehala.

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Merylas: Děkuji. Aha, já dávám ještě cukr a na celé vejce a 1 KL od níže uvedeného. Zkusím teda jen ze žloutků a přesně podle poměrů. Díky

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(moderátorka)

    1974andrea: Není vůbec zač. Pokud to někomu pomůže, tak rádo se stalo. :-) :-K

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Merylas: Díky Maruško :-K

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(moderátorka)

    Coleta: Základní majonéza z Receptur studených pokrmů.1 kg majonézy = 120 g čerstvých žloutků, 865 g jedlého oleje, 15 g 8% octa, 10 g soli. Do vaječných žloutků vmícháme sůl a postupně šleháním, třením či jiným způsobem vytváříme ze žloutků, jedlého oleje a octa emulzi potřebné knzistence. Ze začátku olej přidáváme v malých dávkách do doby, kdy se vytvoří dostatečné množství houstnoucí emulze. Suroviny se používají o stejné teplotě, aby se emulze nesrážela.:-K V Recepturách je ještě jedna základní majonéza, na přípravu se používají pasterované solené žloutky, olej a ocet.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Coleta: Tu majonézu zkusím někde dohledat ;-)

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Vyzkoušela jsem na Silvestra a zařazuji do stálých receptů. K soli - tu jsem odvážila a pomalu solila. Použila jsem max. 1/3 uvedeného množství soli. Salát byl moc dobrý. Je by mě ještě zajímala norma na majonézu, protože majonézy jsou různě ochucené, slané. Dělala jsem domácí (olej, vejce, hořčice, cukr, sůl, pepř, ocet) ale s normovanou majonézou by to mohlo být to pravé RETRO.

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: pochoutkový salát dle čsn retro pochoutkový salát pochoutkový rok retro pochoutkový salát recept parizsky salát dle čsn co patri do pochoutkoveho salátu parizsky salat recept pochoutkovy salát retro pochoutkovy salat recept retro pochoutkový salát csn pochoutkový rok recepty pochoutkový salát recept parisky salát retro recepty www pochoutkový rok pařížský salát pochoutkový salát retro salaty pochoutkový rok 2020 recept na retro pochoutkovy salát pochputkový salát dle dle čsn