Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pastrami dělané v paneláku

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Doba přípravy týden +

týden +

Suroviny

Porce: podle použití

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie94 kJ /
22 kcal
Bílkoviny1,40 g
Tuky1,43 g
Vláknina1,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy0,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné odblaněné maso ponoříme do láku, zchladlého na pokojovou teplotu, v uzavíratelné misce uložíme do chladničky na 6-7 dní. Maso musí být celé ponořené a někdy je potřeba zatížit. Po 3 dnech maso v míse obrátíme a znovu uložíme do chladu. Po 6-7 dnech maso z láku vyndáme, opláchneme, osušíme papírovou utěrkou a necháme rozložené na mřížce do druhého dne v chladničce. Krok 2: Nyní je potřeba maso udit (je to možné i v paneláku a lepší krátce, než vůbec).
Připravíme koření na uzení, cca 25 g v poměru 1:1 koriandr a celý černý pepř. Podrtíme v hmoždíři nejprve najemno koriandr a pepř nahrubo, neboť jemný by byl moc ostrý. Odležené maso obalíme ze všech stran v koření, přimáčkneme a přebytečné setřeseme. Pokud máme udírnu, tak je vyhráno. Maso se udí při 60-70 °C celkem 3 hodiny.
V paneláku se dá vyudit maso v troubě nebo na velké hluboké pánvi nejlépe nerez (NE teflon).
Do pekáče nasypeme štěpky z buku nebo dubu (dají se koupit), cca 2 hrsti a polijeme vodou 200-250 ml, necháme vodu vsáknout pak vložíme kovový rošt a na něj rozložíme maso. Pekáč s masem důkladně obalíme alobalem alespoň ve dvou vrstvách a vložíme do předehřáté trouby maximum 100 °C, pak teplotu snížíme. V troubě stačí udit maso 1 hodinu i tak málo kouře udělá divy a zaručí výslednou chuť.
Uzení v pánvi: Na pánev dáme 1 hrst štěpky, polijeme vodou a necháme vsáknout. Nad štěpku dáme dírkovaný pařák na knedlíky a na ten položíme maso Zakryjeme poklicí a dáme na plotýnku sporáku. Když se pomalu začne tvořit kouř, vložíme pod poklici ještě alobal na utěsnění a stáhneme teplotu na nejnižší stupeň. Takto udíme 45-60 minut, kouř nebyl nikde cítit. Krok 3: Nastává poslední fáze - vaření masa v páře.
Použijeme velký hrnec, doprostřed dáme malou plechovku nebo kastrůlek s vodou, kolem nalijeme horkou vodu, asi cm pod vršek na to umístíme pařák (aby mohlo být pod ním víc vody) s masem zakryjeme a utěsníme poklicí. Přivedeme k varu, stáhneme na minimum a vaříme v páře 2 hodiny. HOTOVO :-):-):-)B-) Krok 4: Není to vůbec složité, jak se zdá a věřte, že ta lahůdka za to opravdu stojí.
Nejlepší je ještě teplé, ale chutná i studené. Používáme nejvíc k plnění baget nebo jiného pečiva , potřeného kvalitní majonézou a obložené nakládanými okurčičkami .

Zveřejněno 25. 3. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pastrami dělané v paneláku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q9J5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pastrami dělané v paneláku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q9J5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Nadja: ok díky za komentář :-) Hodně štěstí a zdraví všem :-K

Marie Svarcova: děkuji, jen jsem se chtěla ujistit.

Nadja: omlouvám se jestli je to nesrozumitelné, to první je vše do láku, před uzením se dává dle chuti čerstvé :-K
heký-:zdravý den :-K

:-? V surovinách v odstavci "Přidáme" je uvedeno koření - předpokládám, že má přijít do láku.
V popisu přípravy je "Připravíme koření na uzení" ( koriandr a celý černý pepř) - to je ještě navíc, nebo z těch uvedených v "Přidáme" ???

medanek: :-) moc děkuji a mějte se všichni super zdravě :-K:-K:-K

Skvělé Maruško:yes::yes::-K

Tématické fráze:
pastrami recept, pastrami bez uzeni, precept na pastrami

Suroviny:
maso, voda, praganda, sůl, semínka hořčičná, vločky, koření nové koření, zázvor mletý, bobkový list, koření hřebíček,

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu