Suroviny
Porce: podle použití
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 94 kJ / 22 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 1,40 g |
| Tuky | 1,43 g |
| Vláknina | 1,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 6 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 0,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Očištěné odblaněné maso ponoříme do láku, zchladlého na pokojovou teplotu, v uzavíratelné misce uložíme do chladničky na 6-7 dní. Maso musí být celé ponořené a někdy je potřeba zatížit. Po 3 dnech maso v míse obrátíme a znovu uložíme do chladu. Po 6-7 dnech maso z láku vyndáme, opláchneme, osušíme papírovou utěrkou a necháme rozložené na mřížce do druhého dne v chladničce.
Krok 2: Nyní je potřeba maso udit (je to možné i v paneláku a lepší krátce, než vůbec).
Připravíme koření na uzení, cca 25 g v poměru 1:1 koriandr a celý černý pepř. Podrtíme v hmoždíři nejprve najemno koriandr a pepř nahrubo, neboť jemný by byl moc ostrý. Odležené maso obalíme ze všech stran v koření, přimáčkneme a přebytečné setřeseme. Pokud máme udírnu, tak je vyhráno. Maso se udí při 60-70 °C celkem 3 hodiny.
V paneláku se dá vyudit maso v troubě nebo na velké hluboké pánvi nejlépe nerez (NE teflon).
Do pekáče nasypeme štěpky z buku nebo dubu (dají se koupit), cca 2 hrsti a polijeme vodou 200-250 ml, necháme vodu vsáknout pak vložíme kovový rošt a na něj rozložíme maso. Pekáč s masem důkladně obalíme alobalem alespoň ve dvou vrstvách a vložíme do předehřáté trouby maximum 100 °C, pak teplotu snížíme. V troubě stačí udit maso 1 hodinu i tak málo kouře udělá divy a zaručí výslednou chuť.
Uzení v pánvi: Na pánev dáme 1 hrst štěpky, polijeme vodou a necháme vsáknout. Nad štěpku dáme dírkovaný pařák na knedlíky a na ten položíme maso Zakryjeme poklicí a dáme na plotýnku sporáku. Když se pomalu začne tvořit kouř, vložíme pod poklici ještě alobal na utěsnění a stáhneme teplotu na nejnižší stupeň. Takto udíme 45-60 minut, kouř nebyl nikde cítit. Krok 3: Nastává poslední fáze - vaření masa v páře.
Použijeme velký hrnec, doprostřed dáme malou plechovku nebo kastrůlek s vodou, kolem nalijeme horkou vodu, asi cm pod vršek na to umístíme pařák (aby mohlo být pod ním víc vody) s masem zakryjeme a utěsníme poklicí. Přivedeme k varu, stáhneme na minimum a vaříme v páře 2 hodiny. HOTOVO :-):-):-)B-) Krok 4: Není to vůbec složité, jak se zdá a věřte, že ta lahůdka za to opravdu stojí.
Nejlepší je ještě teplé, ale chutná i studené. Používáme nejvíc k plnění baget nebo jiného pečiva , potřeného kvalitní majonézou a obložené nakládanými okurčičkami .
Připravíme koření na uzení, cca 25 g v poměru 1:1 koriandr a celý černý pepř. Podrtíme v hmoždíři nejprve najemno koriandr a pepř nahrubo, neboť jemný by byl moc ostrý. Odležené maso obalíme ze všech stran v koření, přimáčkneme a přebytečné setřeseme. Pokud máme udírnu, tak je vyhráno. Maso se udí při 60-70 °C celkem 3 hodiny.
V paneláku se dá vyudit maso v troubě nebo na velké hluboké pánvi nejlépe nerez (NE teflon).
Do pekáče nasypeme štěpky z buku nebo dubu (dají se koupit), cca 2 hrsti a polijeme vodou 200-250 ml, necháme vodu vsáknout pak vložíme kovový rošt a na něj rozložíme maso. Pekáč s masem důkladně obalíme alobalem alespoň ve dvou vrstvách a vložíme do předehřáté trouby maximum 100 °C, pak teplotu snížíme. V troubě stačí udit maso 1 hodinu i tak málo kouře udělá divy a zaručí výslednou chuť.
Uzení v pánvi: Na pánev dáme 1 hrst štěpky, polijeme vodou a necháme vsáknout. Nad štěpku dáme dírkovaný pařák na knedlíky a na ten položíme maso Zakryjeme poklicí a dáme na plotýnku sporáku. Když se pomalu začne tvořit kouř, vložíme pod poklici ještě alobal na utěsnění a stáhneme teplotu na nejnižší stupeň. Takto udíme 45-60 minut, kouř nebyl nikde cítit. Krok 3: Nastává poslední fáze - vaření masa v páře.
Použijeme velký hrnec, doprostřed dáme malou plechovku nebo kastrůlek s vodou, kolem nalijeme horkou vodu, asi cm pod vršek na to umístíme pařák (aby mohlo být pod ním víc vody) s masem zakryjeme a utěsníme poklicí. Přivedeme k varu, stáhneme na minimum a vaříme v páře 2 hodiny. HOTOVO :-):-):-)B-) Krok 4: Není to vůbec složité, jak se zdá a věřte, že ta lahůdka za to opravdu stojí.
Nejlepší je ještě teplé, ale chutná i studené. Používáme nejvíc k plnění baget nebo jiného pečiva , potřeného kvalitní majonézou a obložené nakládanými okurčičkami .
Zveřejněno 25. 3. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pastrami dělané v paneláku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q9J5
Moje poznámka
Pastrami dělané v paneláku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q9J5
Nejnovější recepty
Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 1 hodinou
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno před 18 hodinami
Likérové kávy
Přidáno před 23 hodinami
Lískooříškové kuličky
Přidáno 12. 12. 2025 08:00:02
Kroupové rizoto s liškami a špekem podle Jana Punčocháře
Přidáno 12. 12. 2025 07:01:02
Máslová vánočka s rozinkami
Přidáno 11. 12. 2025 21:55:54
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborový salát s cizrnou
Evellinka před 13 minutami
Moje domácí tlačenka
bartonik před 19 minutami
Piškotový korpus
Michal19 před 2 hodinami
Masová paštika
Nanina před 2 hodinami
Vosí hnízda
kolarz90 před 11 hodinami
Gnocchi s máslovo parmazánovou omáčkou a kuřecím masem
Sahula před 12 hodinami
Polévka z hlívy ústřičné à la dršťková
H33inrich před 13 hodinami
Mramorová bábovka jak ji dělá moje babička
Slaninova.L. před 13 hodinami
Kapustová polévka
Topmoni před 14 hodinami
Tématické fráze:
pastrami recept,
pastrami bez uzeni,
precept na pastrami
Suroviny:
maso,
voda,
praganda,
sůl,
semínka hořčičná,
vločky,
koření nové koření,
zázvor mletý,
bobkový list,
koření hřebíček,
Komentáře (7)
heký-:zdravý den
V popisu přípravy je "Připravíme koření na uzení" ( koriandr a celý černý pepř) - to je ještě navíc, nebo z těch uvedených v "Přidáme" ???