Kysané zelí IV.
Vepřo - knedlo bez „zela” je jako cop bez mašle. Mějte doma vždy zásobu dobře připraveného křupavého kysaného zelíčka. Aby se vepřovému na talíři nestýskalo. Vaši strávníci vás za chutně připravené zelí budu milovat.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 563 kJ / 3 481 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 184,00 g |
Tuky | 23,00 g |
Vláknina | 299,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 121,88 g |
Sůl | 300,00 g |
Sacharidy | 485,00 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 3. 8. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kysané zelí IV.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JqYK
Moje poznámka
Kysané zelí IV.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JqYK
Nejnovější recepty
Jahodový džem s mandlemi
Přidáno před 20 hodinami
Třešňovo-kakaový moučník
Přidáno před 21 hodinami
Srbská fazolová polévka s koprem
Přidáno před 23 hodinami
Jahodový jogurt
Přidáno 13. 6. 2025 21:33
Lotus poháry s ovocem
Přidáno 13. 6. 2025 14:31
Rýže s brokolicí, kapií, žampiony a kukuřicí
Přidáno 13. 6. 2025 08:39
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 29 minutami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 44 minutami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 59 minutami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 1 hodinou
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 2 hodinami
Jahodové poháry
Nickusek před 2 hodinami
Sušená rajčata v olejové lázni
jana71 před 3 hodinami
Rychlovka z čínských nudlí a zeleniny
Honza1351 před 3 hodinami
Párky v domácím pizza těstě
Ivka I. před 3 hodinami
Kefírový koláč
Renata1101 před 3 hodinami
Tématické fráze:
domácí výroba kysaného zelí,
kysané zelí domácí výroba,
zelí s pyrosiřičitanem,
jak uchovat kysané zelí,
vyroba kysaneho zeli,
jak uvařit dobré kysané zelí,
domácí kysané zelí jak vyrobit,
kysané zelí recept,
výroba domácího kysaného zelí,
nádoby na kysané zelí,
kysané zelí výroba,
pirosiřičitan,
jak dlouho nechat kysat zelí,
nakládané zelí s pyrosiřičitanem,
kysané zelí recepty,
nadoba na kysane zeli,
zelí s pirosiřičitanem,
kysané zelí do sklenic,
sterilované zelí s pyrosiřičitanem,
jak uvařit kysané zelí
Suroviny:
zelí,
ocet,
sůl,
pyrosiřičitan,
voda
Komentáře (12)
https://www.vitalia.cz/clanky/kysane-zeli-neobsahu...
Pro informaci:
www.akcniceny.cz/ecka-v-potravinach/e224-disiricitan-draselny-pyrosiricitan-draselny/
www.vitalia.cz/clanky/kysane-zeli-neobsahuje-vitamin-c-zjistil-dtest/
Disiřičitan sodný (též pyrosiřičitan sodný) je anorganická sloučenina se vzorcem Na2S2O5, v potravinářství se označuje jako E223 a používá se jako konzervant. Jedná se o bílý krystalický prášek se štiplavým sirným pachem a odpornou chutí. Hlavní oblastí použití je jako antioxidant a k chemické sterilizaci. Je chemicky velmi podobný disiřičitanu draselnému, se kterým lze v některých případech vzájemně zaměňovat. Obecně se preferuje spíše disiřičitan draselný, protože nezvyšuje obsah sodíku ve výživě.
Takže: 1 kg krouhaného zelí, 20g soli, trochu kmínu (ne moc, aby zelí nezhořklo), promíchat, nechat 3 - 4 hod. odležet, natlačit do sklenic,zavíčkovat (někdo šroubovací, někdo Omnia, šroubovací víčka zcela neutahovat), nechat stát v pokojové teplotě např.na plechu, kvůli přebublávající tekutině, asi 2 týdny, dokud se víčka nevtáhnou (Omnia)nebo to skoro nepřestane bublat (šroubovací pak dotáhnout) a uložit do chladna a temna. Vydrží až do léta či příštího podzimu, pokud se dřív nesní. Nesmí zhnědnout, tento rok se mi to stalo u 2 sklenic, tak jsem obsah musela přidat na kompost
diky moc pokud mi nedkdo bude chtit poradit