Zelený mechový dort
Mechový dort je hitem posledních let. A není se čemu divit. Spojení šťavnatého korpusu z baby špenátu s výborným krémem z mascarpone, šlehačky a vanilky, to je opravdu nebe v puse. V receptu najdete i podrobný videonávod.
Suroviny pro 1 kus
Dortová forma o průměru 24 cm.
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 32 580 kJ / 7 787 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 97,80 g |
Tuky | 541,55 g |
Vláknina | 14,93 g |
Cholesterol | 1,51 g |
Sodík | 1,05 g |
Sůl | 2,82 g |
Sacharidy | 622,97 g |
Postup přípravy
Krok 1: Dortovou formu vymažeme olej a vysypeme moukou. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.
Krok 2: Špenát rozmixujeme. Vejce našleháme s cukrem do světlé pěny. Za stálého šlehání pomalu přilijeme olej.
Krok 3: Do našlehané hmoty přidáme rozmixovaný špenát. Dále přidáme kůru a šťávu z citronu a vše promícháme šlehačem.
Krok 4: Poté přisypáváme mouku promíchanou s práškem do pečiva a mícháme už bez šlehače.
Krok 5: Těsto vlijeme do připravené dortové formy. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 45-50 minut. Propečení korpusu můžeme zkontrolovat vpíchnutím špejle (musí po vytažení zůstat suchá).
Krok 6: Po upečení necháme zcela vychladnout a poté jej rozřízneme na 3 pláty - 2 stejně silné a 1 tenčí (například odříznutý vrch korpusu). Tenčí plát rozdrobíme na drobečky.
Krok 7: Na přípravu krému smícháme v misce mascarpone s cukrem a vanilkou, přilijeme šlehačku a vše vyšleháme do tuha.
Krok 8: Krém natřeme na spodní plát korpusu, přiložíme druhý plát a ten také potřeme. Stejně tak potřeme i boky dortu.
Krok 9: Zelenými drobečky vydatně posypeme povrch i boky dortu, z boku drobečky k dortu dlaní přitlačíme. Nakonec dort ozdobíme čerstvým ovocem.
Zveřejněno 9. 6. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelený mechový dort
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/worw
Moje poznámka
Zelený mechový dort
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/worw
Nejnovější recepty
Vláčná mramorová bábovka
Přidáno před 10 hodinami
Vejce s dijonskou omáčkou s mrkvovými knedlíky
Přidáno před 11 hodinami
Mrkvové knedlíky s mozzarellou
Přidáno před 11 hodinami
Palačinky se špenátem
Přidáno před 21 hodinami
Vepřová plec na rajčatech, pórku a řapíkatém celeru
Přidáno 29. 4. 2025 20:01
Mrkvové muffiny se sladkým sýrovým krémem
Přidáno 29. 4. 2025 15:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečený květák s nivou, vejci a smetanou
Kaill před 20 minutami
Vepřové maso ve vlastní šťávě
mifor před 13 hodinami
Čokoládová poleva (krém)
panilek před 13 hodinami
Výborná svíčková
Nikki60 před 14 hodinami
Kuskusový nákyp s tvarohem a jablky
TondaJ před 16 hodinami
Klasické české rohlíky
Vavrofka před 16 hodinami
Kuře pečené na mřížce
vaclavagregrova před 16 hodinami
Domácí krtkův dort
Rezinka26 před 17 hodinami
Cuketa v pikantním sýrovém těstíčku
vagundova před 18 hodinami
Smetanová pórková polévka
Fitulka před 18 hodinami
Suroviny:
špenát baby,
vejce,
cukr krupice,
olej rostlinný,
citron bio,
šťáva citronová,
mouka hladká,
kypřící prášek do pečiva,
mascarpone,
cukr moučkový,
vanilka mletá,
smetana ke šlehání,
maliny,
olej,
mouka
Komentáře (11)