Žitný kvásek
Kváskové pečivo odjakživa patřilo mezi luxusní záležitost, která vyžaduje znalosti a zkušenosti. Je to taková malá alchymie, aby pečivo bylo dokonalé. Základem je však poctivý žitný kvásek, o který se musíte řádně starat, pokud má dobře sloužit.
Suroviny pro 1
1
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
- žitnou chlebovou mouku můžeme začít používat už od 3.dne, ale nemusíme vůbec (kvásek můžeme krmit jen celozrnnou).
- zdravý kvásek má šedou barvu, kyselou vůni, konzistenci měkkého těsta a chutná asi jako mouka rozmíchaná s citrónovou šťávou - nic nepříjemného :-)
- pokud kvásek změní barvu nebo vůni (nesmí smrdět po acetonu nebo jinak neobvykle), raději ho vyhodíme a založíme nový.
- chleba, vykynutý jen kváskem, potřebuje na kynutí mnohem delší dobu, než ten s droždím. Můžeme to řešit tím, že použijeme droždí, ale i 1-2 lžíce kvásku na ochucení chleba. Ten se pak i méně drobí, déle vydrží měkký a líp chutná.
Moc hezky se o kvásku píše tady : http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php
A nádherné a inspirativní čtení o pečení chleba, kvásku a věcech okolo je i v této obsažné knize : Bible domácího pečení (Beranbaumová Levyová Rose)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
12. 10. 2010 07:43
Kdybys potřebovala ještě něco vědět, klidně piš! Kvásek (a chleba z něj) za tu trošku starostí určitě stojí
11. 10. 2010 16:30
11. 10. 2010 16:29
8. 10. 2010 15:53
Jdu na to. Pak dám vědět, jak jsem dopadla
8. 10. 2010 15:27
8. 10. 2010 15:24
2. 7. 2010 15:40
10. 4. 2010 11:37
Možná je to to samé jako chlebový kvásek.
1. 4. 2010 06:43
Těstíčko je třeba nechat zkvasit pořádně, takže i když ti ten druhý večer kvásek "spadl", mělas ho krmit až ráno, po 24h. A hustotu kvásku řídíš ty - záleží, kolik mouky tam dáš.
Nechceš mi do vzkazů písnout kontakt na tebe (třeba skype), můžem to probrat den po dni...?
31. 3. 2010 21:09
31. 3. 2010 07:02
A vůně? Kyselá, pokud čichneš hned po odkrytí kvásku, tak velice intenzivní, když čichneš až po několika vteřinách, voní příjemně kysele. Zkažený kvásek smrdí tak, že se to nedá čichat. (Nejvíc jako aceton, já tam, nevím proč, cítila jakoby i zkažené maso.)
30. 3. 2010 22:26
12. 2. 2010 20:11
12. 2. 2010 08:21
11. 2. 2010 20:41
370g zitne chlebove mouky
110g zitne celozrnne mouky
130g kvasku
400 ml vody (podle konzistence kvasku)
11/2 lzicky soli
1 lzice olivoveho oleje
jak dlouho asi tak kvasek bude kynout ? na domaci pekarne muzu nechat rise 1 - 2hodiny, rise 2 - 2hodiny a rise 3 (pritapeni) - 2hodiny, takze max 6 hodin nebo taky muzu nechat umichat testo a pak to nechat kynout v pekarne a pak pouze pritopit na kynuti a dat pect
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 3 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 4 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 17 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 18 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 20 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Orientální králík
pencovapetra uvařila před 53 minutami
Dort Pavlova
28Monika uvařila před 1 hodinou
Slané sýrové sušenky
okolobas uvařila před 3 hodinami
Kachní játra na zázvoru
kokronilla uvařila před 3 hodinami
Uzená krkovice se staročeským zelím
Pavelvan uvařila před 14 hodinami
Plátky panenky na másle
bohdana uvařila před 14 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
Fitulka uvařila před 15 hodinami
Pstruh pečený v troubě
Fitulka uvařila před 15 hodinami
Drobenkový koláč s jablky
Fitulka uvařila před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Delikatesa mezi chleby: Borodinský chléb z žitné mouky voní po koriandru, má lehce karamelovou chuť a křupavou kůrku
Víte, jaký je rozdíl mezi moukami a na co je nejlépe použít?
Vatikánský chléb štěstí voní skořicí a mandlemi. Podle tradice byste jej ale vždy měli poslat dál, jen tak přináší štěstí
Další recepty
Tématické fráze: kvásek kvásek recept jak udelat kvasek výroba žitného kvásku domácí kvásek výroba kvásku jak vyrobit kvásek chlebový kvásek jak založit kvásek z čeho se dělá kvásek používaný při pečení chleba příprava žitného kvásku jak udělat domácí kvásek sušený kvásek výroba domácího kvásku jak se dela kvasek recept na kvásek jak zalozit domaci kvasek chlebový kvásek recept kde koupit chlebový kvásek jak se dela kvasek na chleba
Suroviny: mouka žitná, mouka žitná chlebová, voda
Žitný kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0VEL
123 názorů