Žitný kvásek
Kváskové pečivo odjakživa patřilo mezi luxusní záležitost, která vyžaduje znalosti a zkušenosti. Je to taková malá alchymie, aby pečivo bylo dokonalé. Základem je však poctivý žitný kvásek, o který se musíte řádně starat, pokud má dobře sloužit.
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
- žitnou chlebovou mouku můžeme začít používat už od 3.dne, ale nemusíme vůbec (kvásek můžeme krmit jen celozrnnou).
- zdravý kvásek má šedou barvu, kyselou vůni, konzistenci měkkého těsta a chutná asi jako mouka rozmíchaná s citrónovou šťávou - nic nepříjemného :-)
- pokud kvásek změní barvu nebo vůni (nesmí smrdět po acetonu nebo jinak neobvykle), raději ho vyhodíme a založíme nový.
- chleba, vykynutý jen kváskem, potřebuje na kynutí mnohem delší dobu, než ten s droždím. Můžeme to řešit tím, že použijeme droždí, ale i 1-2 lžíce kvásku na ochucení chleba. Ten se pak i méně drobí, déle vydrží měkký a líp chutná.
Moc hezky se o kvásku píše tady : http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php
A nádherné a inspirativní čtení o pečení chleba, kvásku a věcech okolo je i v této obsažné knize : Bible domácího pečení (Beranbaumová Levyová Rose)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 2. 2010 11:43
Celokváskový chlebík je o dost složitější, hlavně hodně déle kyne. Já ho dělala asi jen dvakrát, na vyzkoušení. Jestli chceš, mrkni třeba na tento recept: http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=5481 Ať se ti podaří!
5. 2. 2010 13:15
17. 1. 2010 18:25
20. 9. 2009 09:49
19. 9. 2009 22:14
17. 8. 2009 11:54
9. 8. 2009 21:04
8. 8. 2009 21:51
Teraz som si toto celé v kľude preštudovala. Myslím, že napriek tomu, že už tak často nepečiem chleba, sa na to dám.
Ďakujem za rady.
8. 8. 2009 10:10
8. 8. 2009 09:24
Nad KVÁSKOVÝ chleba nic nemá. Pokud je kvásek v pořádku, žádně droždí nepotřebuje, ani do něj NEPATŘÍ. Droždí si nechte na buchty, i jsem někde slyšela, že kvásek droždí zabije. Během dne dám do diskuse recept, jak peču chleba s kváskem.
Kdybych mohla, tak pošlu 100 bodů
8. 8. 2009 09:18
8. 8. 2009 09:15
Na půlkilo mouky se dává 10-14g droždí a 1-2 lžíce kvásku. Pokud máš kvásek řidší, uber trošku tekutin, které jsou v daném receptu psány, aby těsto na chleba nebylo moc řídké.
OPRAVDU je chleba chutnější, mám vyzkoušeno. (Vše, co jsem psala, mám odzkoušeno, jinak bych o tom nemohla psát)
Do těsta se kvásek přidává nejdříve hodinu po nakrmení (raději i 2-3h), aby mikroorganizmy v něm obsažené už ožily a pěkně papkaly
A kvásek-nebožtík měl 3 roky.
Vemte pečení s kváskem jako pokus - vést kvásek vás nebude stát nic víc, než trošku vody a mouky (a pamatováka, že musíme přikrmovat) a jestli se kvásek povede, přidávejte ho do chleba od 1 lžíci a uvidíte, jak bude jiný
8. 8. 2009 09:10
8. 8. 2009 09:10
8. 8. 2009 09:07
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 10 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 11 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 12 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Domácí vánočka
Andyscha uvařila před 1 hodinou
Štikozubec argentinský s thajskou omáčkou
Ondraska uvařila před 2 hodinami
Čevabčiči s bramborem
8181bartova uvařila před 2 hodinami
Ruské chlebíčky - zapečené
slavka744 uvařila před 3 hodinami
Chutné vafle
PetraJ7 uvařila před 3 hodinami
Jednoduché vynikající langoše
Hankapa uvařila před 3 hodinami
Řezy Margot
Madmaus uvařila před 4 hodinami
Chlebová polévka
mondey uvařil před 6 hodinami
Králík na černém pivu a slanině
Jan Nemec uvařila před 6 hodinami
Rychlé krémové špagety
Lucie1001 uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak často krmit kvásek: Za dobrou péči se vám odmění nadýchanými chleby
Kynutí chlebového těsta v lednici zpomalí kvašení, zlepšuje chuť chleba a zabrání překynutí těsta
Vatikánský chléb štěstí voní skořicí a mandlemi. Podle tradice byste jej ale vždy měli poslat dál, jen tak přináší štěstí
Další recepty
Tématické fráze: kvásek kvásek recept jak udelat kvasek výroba žitného kvásku domácí kvásek výroba kvásku jak vyrobit kvásek chlebový kvásek jak založit kvásek z čeho se dělá kvásek používaný při pečení chleba příprava žitného kvásku jak udělat domácí kvásek sušený kvásek výroba domácího kvásku jak se dela kvasek recept na kvásek jak zalozit domaci kvasek chlebový kvásek recept kde koupit chlebový kvásek jak se dela kvasek na chleba
Suroviny: mouka žitná, mouka žitná chlebová, voda
Žitný kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0VEL
123 názorů