Tarte tatin (obrácený jablkový koláč)
Karamelizovaná jablka pečená pod plátem máslového těsta a servírovaná vzhůru nohama – to je slavný Tarte Tatin. Elegantní francouzský dezert, který spojuje jednoduchost s neodolatelnou chutí.
Suroviny pro 1 kus
Koláčová forma o průměru 26 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 761 kJ / 3 289 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 19,40 g |
| Tuky | 196,34 g |
| Vláknina | 21,55 g |
| Cholesterol | 255 mg |
| Sodík | 205 mg |
| Sůl | 0,40 g |
| Sacharidy | 350,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: V zapékací formě rozehřejeme na plotně máslo s cukrem.
Krok 2: Z omytých jablek bez jádřinců nakrájíme plátky. Jablka dáme do formy a zahříváme je s máslem a cukrem, dokud cukr nezačne karamelizovat.
Krok 3: Včas zapneme troubu na 180 °C.
Krok 4: Na pracovní ploše lehce posypané moukou, vyválíme těsto a vyřízneme z něj plát stejně velký jako zapékací forma. Těsto opatrně položíme na jablka a propícháme vidličkou.
Krok 5: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 20-25 minut, až má těsto zlatavou barvu.
Krok 6: Asi 10 minut je necháme vychladnout a pak překlopíme na dezertní talíř a podáváme.
Zveřejněno 19. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tarte tatin (obrácený jablkový koláč)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LWv
Moje poznámka
Tarte tatin (obrácený jablkový koláč)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LWv
Nejnovější recepty
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno před 21 hodinami
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno před 21 hodinami
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 1 minutou
Vrstvený salát
Haname před 1 hodinou
Sýrové tyčinky
Jitinka před 2 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 5 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 5 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 5 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 5 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 6 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 6 hodinami
Mila kuličky
Marule před 7 hodinami
Tématické fráze:
obraceny francouzsky jablecny kolac,
francouzský jablkový koláč,
obrácený jablečný koláč,
francouzký jablečný koláč,
tartin,
obrácený jablečný koláč dity p.,
francouzský jablečný koláč,
obrácený jablečný koláč s karamelem,
obrácený jablečný koláč od babičky,
francouzský obrácený jablečný koláč,
jablečné koláče jak je neznáte,
koláč tartin,
francouzký jablkový koláč,
obrácený jablečný koláč recepty,
francouzský koláč s jablky,
obrácený jablečný koláč s krémem,
jablkový koláč recept,
jablkový koláč z listového těsta,
obrácený jablečný koláč z listového těsta,
francouzský jablečný koláč obraceny
Suroviny:
těsto listové,
jablko,
máslo,
cukr
Komentáře (13)
Pakliže máte recept na tento koláč v jiném podání,budeme rádi,pokud ho sem přidáte a fotografie se zlatým zbarvením je také vítána
Neznáte technologii výroby a vhodné produkty.
Nevidím karamel, který vzniká při procesu pečení přímo pod jablíčky v pánvi, tudíž při obrácení koláče do jeho konečné podoby je zlatý!!! a ne zelený! V případě že byste měli zájem o podrobný popis, jak tento koláč připravit, můžete se na mě obrátit!