Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavařování v mikrovlnce

Nevíte co s přebytky letní sklizně nebo ořechů? Zavařte je a i v zimě si tak můžete vychutnat chuť letního ovoce či zeleniny. Tento velice podrobný návod na zavařování v mikrovlnné troubě ušetří nejen váš čas, ale i elektrickou energii.

Hodnocení receptu je 5,0 (43×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 5 min

20 min (15 min příprava + 5 min tepelná úprava)

12. 8. 2009 22:04

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Návod z knihy A. Balaštíka: Vaříme rádi ( otištěný v Knihovničce receptů 07/09).

Pokud se vyskytne problém - např. obsah sklenice překypí - je vždy problém ve víčku. Měla by se používat vždy víčka nová. Je to běžné, využívat již použitá víčka, jen si vždy vzpomeňte, jak je otevíráte, když nejdou otevřít (poklepáním, loktem atd...). Pokud jsou zohýbaná, určitě tlak v mikrovlnce nevydrží.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Hella Hella

27. 7. 2010 21:21

Tak jsem dnes zkusila zavařovat okurky s normálními víčky, použila jsem i již použité a bylo to zcela bez problémů. Po vyjmutí z trouby byla víčka sice vyboulená ( dala jsem nálev až 5 mm pod okraj, což by se nemělo), ale zavařilo se to v pohodě, nic neteče. Tak jsem přidala obrázek č. 7 - tři sklenice o objemu 370 ml (malé) jsem vlnila 11 minut na 750 W.

Standa

14. 3. 2010 19:27

Dobrý den!
Zavařuji v mikrovlnce od 11/2008, kdy jsem si přečetl poprvé článek od pana Balaštíka. Moje velká zkušenost je, že se nesmí používat víčka Omnia!! Pokud se to někde dočtete, tak si z Vás někdo dělá srandu a dopadnete jako já. Obsah malé sklenice s lečem dokonale explodoval do mikrovlnky. Na dně zbylo snad 1 cm leča. Milou mikrovlnku jsem vzal sprchou a nechal vyschnout do druhého dne. Nedoporučuji to po mně opakovat, jelikož je to spotřebič l. stupně!! Zásadně používat šroubovací víčka Twist- Off. 1 dcl odpovídá asi 1 minutě ohřevu naplno. Jinak se nemusíte bát. Já už sám jsem zavařil přes 300 sklenic a nic se vážného nestalo.
Pokud se zavařuje vařící polévka, tak se čas podstatně zkracuje na cca. 2 minuty u sklenice o obsahu 720 ml. Pod sklenici zásadně misku z plastu. Bezpečně se to vyndává bez opaření a zachytí to přeteklou kapalinu. Většinou to vypínám 5-10 vteřin po prvním odfouknutí. Ještě by bylo potřeba zjistit, jak je to bezpečně zakonzervované z mikrobiologického hlediska? Víčka zřejmě budou rychleji odcházet mikrovlnným ohřevem, než klasickým způsobem.
Sklenici neobracím, jak jsem to dělal dříve a drží to také spolehlivě.

Renata

19. 12. 2009 20:44

Jsem velký fanda, tak to studuji na internetu kde se dá, zjistila jsem, že je třeba si zadat ZAVAŘOVÁNÍ V MIKROVLNCE -ne v mikrotroubě a je tam mnoho možností. Někde jsem se tam dočetla, že víčka jsou hliníková a to mikrovlnce nevadí, tak asi byla hliníková ta popisovaná lžička, že nejiskřila.Tak se nebojte a zavařujte, mám zkušenost, že když víčko se protáčí,nejde pevně zašroubovat, tak odskočí -ta rána ale není velká, jinak pohoda, nechávám volno nahoře tak 2cm, méně se bojím.Prý ale stačí 5mm.

Dagmar

7. 12. 2009 20:31

Právě jsem zkoušela zavařovat domácí paštiku,ale bohuželsem ji tam nechala asi dlouho:-(, čekám až vychladne a pak ji zkusím...ale jinak nic nebouchlo , jen trochu sádla mě vyteklo:-D

Yana

8. 9. 2009 11:39

Zrovna jsem to vyzkoušela. Také prvně s obavami, sterilizovala jsem 4 šroubovací sklenice se švestičkami (samozřejmě z vlastní zahrádky :-)) ve vlastní sťávě, 20 minut, pak jsem je vyndala ven, neobracela dnem vzhůru, ale dala na dřevěné prkénko a přikryla mokrou utěrkou, aby pomalu zchládaly. Povedlo se! (v zimě je použiju na šv.knedlíky nebo ovocný koláč s drobenkou, mňam).

Marsí

4. 9. 2009 16:26

lidičky já jsem strašná poserka...páč jsem byla léta odpůrkyně "mrtvovlnky", ale časová tíseň mně donutila si ji také pořídit a přiznám se, že všechno co tam dávám, tak s hrůzou čekám, aby to nebouchlo:-D Ale jelikož léta zavařuju v plynové troubě, tak snad najdu odvahu i na toto. Opravdu tam mohu šoupnout plastovou misku pod květináč a sklenici i s víčkem?..Blbá otázka co?:-/

MarieH.

4. 9. 2009 10:36

Dobrý den, jsem tu nová, ale musím se přidat k diskuzi.
Mám nerez mikrovlnku a tak si myslím že kovová víčka nemohou až tak poškodit mukrovlnky.

Hans

21. 8. 2009 19:14

Čtu tady takové odbormné projevy o škodlivosti kovového talíře v MV, ale jak si mám potom logicky vysvětlit, proč ti hloupí výrobci používají k výrobě MV plech? Proč se neporadí s naším odborníkem? A to celosvětově? Proč na okénku je plechová síťka? Pokud vím, tak mikrovlny jsou velmi malé a teplo vznikne v MV tak, že se rozkmitají molekuly vody v jídle a třením o sebe se vytvoří teplo. Jinak jsou to obyčejné radiové vlny o velmi vysokém kmitočtu a malém výkonu. Zdravím všechny kuchařky.

Hella Hella

16. 8. 2009 00:47

Dneska mě sousedka upozornila, že tento způsob zavařování doporučovali před 14 dny v páteční příloze Blesku tam kde je program TV (ve speciální příloze Zavařujeme) jako ideální na okurky.

Hella Hella

14. 8. 2009 21:45

Iljušo, nechci a ani nemůžu s tebou polemizovat a to z několika důvodů. Jednak se renomovaní vědci nemůžou shodnout, zda mikrovlnka škodí nebo ne. Uvádí spoustu důvodů pro i proti, to asi všechno teprve ukáže čas. Tvoje argumenty ohledně záření a ničení mikrovlnky vypadají logicky, ale... jako součást mikrovlnky jsme při koupi vybalili talíř Crisp, který je kovový s teflonovým povrchem, akorát má gumové mini nožičky a pokládá se na otočný skleněný talíř. Na tomto talíři se všechno opéká dohněda zezhora i zespoda. Takže víčko vadí a kovový talíř nevadí? Pochybuji totiž, že by výrobce dával do svých výrobků něco, co je zároveň při používání ničí.
Pan Balaštík píše, že takto zavařuje léta, možná se v té knížce dočtu i něco o trvanlivosti jeho mikrovlnek, zatím nevím...

Iljusa Iljusa

14. 8. 2009 15:14

vybusna - reakce na google - dneska má výročí pán, kterému za MVT vděčíme - ;-), čteš správné stránky ;-):-D:-D:yes:

Iljusa Iljusa

14. 8. 2009 15:11

jednoduše - plyne z toho toto - že škody na mikrovlnce nejsou patrné ihned, ale časem - tudíž si jí zničíte, aniž by jste si to uvědomíte.
tak nějak vybusna - zničí se magnetron, takže když si na nové MVT ohřeješ třeba těstoviny za 2 minuty, při používání MVT na zavařování ti budou tytéž těstoviny ohřáty třeba za 2 roky za 5 minut.;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

14. 8. 2009 14:58

Já jsem to hned vyzkoušela. Rozumím tomu tak, že když to budeme dělat často, tak ano, vybusna, časem asi budeme déle ohřívat cokoliv:-/, ale zas tak často to používat nebudu, jen v případě, že mám pár sklenek, 1-3, kvůli kterým se mi nechce dávat vodu na plech, nebo vytahovat ze sklepa zavařovací hrnec a tak jsem to hned vyzkoušela na ostružinách, sice s hrůzou, ale hrůza se nekonala:yes::yes:;-) A přidávám foto.

vybusna vybusna

14. 8. 2009 14:32

iljusa...a teraz si to skusim prelozit....cize ak budem zavarat v mikrovlnke, tak na ohrev, resp. inu cinnost, budem potrebovat dlhsi cas...ano?

JanaDorazinova JanaDorazinova

14. 8. 2009 14:31

Iljuso, tak tos nám to dala a já tam zrovna morduji ostružiny:-O:-)):-D

1 4 5 6 7 8

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: zavařování v mikrovlnné troubě zavařujeme v mikrovlnce zavařování v mikrovlné troubě zavařování broskví zavařujeme ořechy v mikrovlnce zavařování okurek v mikrovlnné troubě okurky v mikrovlnce zavařování masa sterilizace v mikrovlnce zavařování klobás zavařování jablek zavařování ořechů v mikrovlnné troubě zavařování leča zavařování okurek zavařování ořechů zavaření v mikrovlnce zavařujeme okurky v mikrovlnce mikrovlnka zavarovani konzervace vlašských ořechů v mikrovlnce zavaření ořechu v mikrovlnce

Suroviny: meruňky, broskve, jablko, rybíz, jahody, hruška, zelenina

TopRecepty.cz

Zavařování v mikrovlnce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mQ0r