Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Dvojctihodné koláčky od věhlasného cukráře Josefa Maršálka přilákají nejeden mlsný jazyk. Kynuté těsto je plněno tvarohovou náplní, v důlku jsou pak kořeněná povidla, potřeny jsou rumem s máslem a pomyslnou korunou je dokonalá drobenka.
Suroviny pro 20 kusů
20kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 14 777 kJ / 3 532 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 84,90 g |
| Tuky | 125,09 g |
| Vláknina | 26,60 g |
| Cholesterol | 800 mg |
| Sodík | 1,48 g |
| Sůl | 3,57 g |
| Sacharidy | 481,87 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na těsto do mísy navážíme všechny ingredience, máslo musí být měkké a mléko nejlépe vlažné. Hněteme, dokud nedostaneme hladké a kompaktní těsto, které se nelepí na vařečku ani na mísu. Těsto necháme na teplém místě vykynout, objem musí být dvojnásobný.
Krok 2: Na tvarohovou náplň smícháme všechny ingredience a mícháme, dokud nevznikne hladká hmota. Na drobenku promneme mezi prsty mouku, sůl, cukr a máslo; rum přidáme až na závěr.
Krok 3: Vykynuté těsto přendáme opatrně na pomoučenou plochu, opatrně rozválíme na obdélník o rozměrech 30x20 cm a rádýlkem jej rozřežeme na 20 stejných čtverců.
Krok 4: Doprostřed každého dáme 1 lžičku tvarohové náplně, rohy přehneme přes náplň, spojíme a uválíme kulaté koláčky. Odložíme je na plech s papírem na pečení, necháme lehce nakynout a poté pomocí malé štamprle či čistého vajíčka uděláme v každém koláčku důlek.
Krok 5: Koláče potřeme rozpuštěným máslem, důlky naplníme povidly smíchanými s kořením a vydatně je posypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté (na horkovzduch) troubě při 200 °C asi 12-14 minut dozlatova. Ještě horké koláčky potřeme zbylým máslem smíchaným s rumem.
Zveřejněno 1. 3. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v28EL
Moje poznámka
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v28EL
Nejnovější recepty
Vajíčková pomazánka z Lučiny
Přidáno před 4 hodinami
Krkovice na zeleninovém lůžku
Přidáno před 7 hodinami
Rukolový salát s balkánským sýrem a jablkem
Přidáno před 7 hodinami
Salát se smažákem
Přidáno před 9 hodinami
Cizrna s cuketou a rajčaty na cibuli
Přidáno před 9 hodinami
Máslovo-ořechová bábovka
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kmínová polévka
Kajkajak před 2 hodinami
Rajská omáčka
Daniela57 před 3 hodinami
Pyré z dýně hokkaido
Monikama před 3 hodinami
Afrika řezy
hliboka před 3 hodinami
Křehké řezy s pudinkem a ořechy
hliboka před 3 hodinami
Mrkvový perník s povidly
David Salamánek před 3 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Eiisa před 3 hodinami
Zdravý mrkvovo-jablečný dort
sbezecna před 3 hodinami
Květáková fritáta
Wikki před 4 hodinami
Makový závin hrnkový
titi96 před 5 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krupice,
mléko,
máslo,
vejce,
sůl,
droždí,
kůra citronová,
tvaroh,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
rozinky,
kůra citronová,
žloutek,
mouka hladká,
cukr krupice,
máslo,
rum,
sůl,
máslo,
rum,
povidla švestková,
skořice mletá,
koření hřebíček
Komentáře (3)