Domácí králík na slanině, kedlubnové zelí a domácí knedlíky
Sváteční oběd v našich končinách obsahuje zpravidla maso, knedlík a zelí nebo omáčku. S tímto receptem pak můžete připravit tradičního králíka s kynutým knedlíkem a osvěžujícím kedlubnovým zelí. Pochutnají si opravdu všichni.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 197 kJ / 3 154 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 74,69 g |
| Tuky | 155,49 g |
| Vláknina | 36,62 g |
| Cholesterol | 409 mg |
| Sodík | 5,41 g |
| Sůl | 13,57 g |
| Sacharidy | 349,65 g |
Postup přípravy
Krok 1: Králíka prošpikujeme, osolíme, trochu opepříme. Vložíme do pekáče, přidáme nakrájenou cibuli na klínky, česnek, sádlo, zbytek slaniny a trochu podlijeme vodou. Přikryté pečeme doměkka asi 1,5-2 hodiny
Krok 2: Měkké maso vyjmeme a zabalíme do alobalu. Vše připečené seškrábeme do čistého hrnce. Výpek vysmahneme, zaprášíme moukou, kterou osmahneme za stálého míchání a poté podlijeme vodou. Provaříme asi 25 minut, přecedíme, podle potřeby dosolíme a zjemníme máslem.
Krok 3: Kedlubny oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme. Na oleji s máslem orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhané kedlubny, osolíme, přidáme kmín, trošku podlijeme vodou a ochutíme octem nebo citronem a cukrem.
Krok 4: Knedlíky: Do mísy prosejeme mouku, smícháme ji se solí, doprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme troškou cukru a zalijeme ho trochou vlahého mléka.
Krok 5: Počkáme až droždí vzejde (asi 10 minut), pak přidáme vajíčko a zbytek mléka a dobře propracujeme těsto. Jemně ho poprášíme moukou, přikryjeme čistou a suchou utěrkou a necháme kynout. Těsto by při správném vykynutí mělo zdvojnásobit svůj objem.
Krok 6: Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 4 díly. Každý díl dokulata vyvalujeme do koule a přikryjeme utěrkou a necháme ještě chvíli kynout. Pak knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 20 minut. Hotové knedlíky hned propícháme. Knedlíky můžeme vařit také v páře 20 minut.
Zveřejněno 4. 6. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí králík na slanině, kedlubnové zelí a domácí knedlíky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pY2Dp
Moje poznámka
Domácí králík na slanině, kedlubnové zelí a domácí knedlíky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pY2Dp
Nejnovější recepty
Uzené maso na smetaně se zeleninou
Přidáno před 47 minutami
Žampiony v těstíčku (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 48 minutami
Avokádová pomazánka s Lučinou (vhodná pro diabetiky)
Přidáno před 2 hodinami
Vývar z mletého masa
Přidáno před 3 hodinami
Dietní tvarohová pomazánka
Přidáno před 3 hodinami
Cukroví s pistáciovým krémem zdobené pistáciemi
Přidáno před 5 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kefírová buchta - rychlovka
Jitunada před 38 minutami
Lahůdkový francouzský salát
KatkaCechova před 51 minutami
Pikantní čočková polévka se zeleninou
trdlo před 1 hodinou
Dušené srbské rizoto s mletým masem
Lucinka_pucinka před 1 hodinou
Nejlepší marokánky
marketa.volsicka před 1 hodinou
Sněhové pusinky/kokosky, které se mi vždy povedly
Davidook21 před 1 hodinou
Kuřecí přírodní plátek
vitekdolivka před 1 hodinou
Fofr broskvový koláč
Martula před 2 hodinami
Domácí langoše
Jan Nemec před 2 hodinami
Plněné ořechy
Jan Nemec před 2 hodinami
Suroviny:
králík,
sůl,
pepř mletý,
slanina,
cibule,
česnek,
sádlo,
výpek z masa,
mouka hladká,
máslo,
kedlubna,
cibule,
sůl,
kmín drcený,
ocet,
cukr,
olej,
máslo,
mouka polohrubá,
sůl,
droždí,
cukr,
mléko,
vejce
Komentáře (1)