Dýňový dort za studena
Dýňový dort za studena je lahodný dezert, který spojuje jemnou chuť dýně s lehkostí smetanového krému a křupavým sušenkovým základem. Je ideální volbou pro podzimní sezónu, kdy jsou dýně v plné síle, a nabízí osvěžující alternativu k tradičním pečeným zákuskům.
Suroviny pro 1 kus
kulatá dortová forma Ø 26 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 901 kJ / 3 322 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 25,13 g |
Tuky | 280,53 g |
Vláknina | 32,38 g |
Cholesterol | 685 mg |
Sodík | 384 mg |
Sůl | 0,37 g |
Sacharidy | 159,18 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny suroviny na dýňové koření smícháme a dáme do uzavřené nádoby. Budeme ho mít připravené, kdykoliv ho recept bude vyžadovat.
Krok 2: Potom do mísy rozdrtíme zázvorové sušenky, přidáme rozpuštěné máslo a vše dobře promícháme, dokud se obě suroviny nespojí.
Krok 3: Směs nasypeme na dno formy vyložené pečicím papírem a rukama ji utlačíme do pevné, rovnoměrné vrstvy. Formu s korpusem dáme na půl hodiny ztuhnout do lednice.
Krok 4: V míse tyčovým mixérem rozmixujeme předem uvařené a vychladlé kousky scezené dýně.
Přidáme cukr, rozpuštěnou želatinu dle návodu na obalu, dýňové koření, skořici, rum a vše dobře promícháme. Krok 5: Na smetanový krém nejdříve ušleháme se ztužovači šlehačku. Do mísy dáme mascarpone, půlku Lučiny, oba cukry a vše ušleháme. Nakonec lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Krok 6: Korpus vyndáme z lednice. Rozetřeme na něj půlku smetanového krému, na něj dýňový krém a zakončíme druhou půlkou smetanového krému. Krok 7: Formu s dortem dáme ztuhnout do lednice, nejlépe do druhého dne, jako všechny dorty dělané zastudena. Před podáváním dort ozdobíme dle vaší chuti a fantazie.
Přidáme cukr, rozpuštěnou želatinu dle návodu na obalu, dýňové koření, skořici, rum a vše dobře promícháme. Krok 5: Na smetanový krém nejdříve ušleháme se ztužovači šlehačku. Do mísy dáme mascarpone, půlku Lučiny, oba cukry a vše ušleháme. Nakonec lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Krok 6: Korpus vyndáme z lednice. Rozetřeme na něj půlku smetanového krému, na něj dýňový krém a zakončíme druhou půlkou smetanového krému. Krok 7: Formu s dortem dáme ztuhnout do lednice, nejlépe do druhého dne, jako všechny dorty dělané zastudena. Před podáváním dort ozdobíme dle vaší chuti a fantazie.
Zveřejněno 3. 10. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dýňový dort za studena
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpkoR
Moje poznámka
Dýňový dort za studena
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpkoR
Nejnovější recepty
Gravlax vejce
Přidáno před 8 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 17 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno před 21 hodinami
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno před 23 hodinami
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno před 23 hodinami
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí větrníky
Nanina před 6 hodinami
Litý perník
Lenka Sedlackova před 8 hodinami
Pomazánka z červené řepy s křenem
monyss před 8 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
káťa před 9 hodinami
Hokaido pomazánka s Cottage sýrem
gabrus před 9 hodinami
Rajská omáčka
Nikki1 před 9 hodinami
Čočka na kyselo
ivankavlastik77 před 9 hodinami
Banánová bábovka
Weer8 před 10 hodinami
Pomazánka z vepřové konzervy
RabaRoman před 10 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Hahan před 11 hodinami
Suroviny:
sušenky,
máslo,
mascarpone,
lučina,
smetana ke šlehání,
ztužovač šlehačky,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
dýně hokkaido,
želatina,
koření dýňové,
skořice mletá,
cukr,
rum,
sušenky,
čokoláda hořká,
ořechy vlašské,
mandle,
skořice mletá,
zázvor mletý,
ořech muškátový,
koření hřebíček,
koření nové koření mleté,
pepř mletý
Komentáře (1)