Dýňový dort za studena
Dýňový dort za studena je lahodný dezert, který spojuje jemnou chuť dýně s lehkostí smetanového krému a křupavým sušenkovým základem. Je ideální volbou pro podzimní sezónu, kdy jsou dýně v plné síle, a nabízí osvěžující alternativu k tradičním pečeným zákuskům.
Suroviny pro 1 kus
kulatá dortová forma Ø 26 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 901 kJ / 3 322 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 25,13 g |
| Tuky | 280,53 g |
| Vláknina | 32,38 g |
| Cholesterol | 685 mg |
| Sodík | 384 mg |
| Sůl | 0,37 g |
| Sacharidy | 159,18 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny suroviny na dýňové koření smícháme a dáme do uzavřené nádoby. Budeme ho mít připravené, kdykoliv ho recept bude vyžadovat.
Krok 2: Potom do mísy rozdrtíme zázvorové sušenky, přidáme rozpuštěné máslo a vše dobře promícháme, dokud se obě suroviny nespojí.
Krok 3: Směs nasypeme na dno formy vyložené pečicím papírem a rukama ji utlačíme do pevné, rovnoměrné vrstvy. Formu s korpusem dáme na půl hodiny ztuhnout do lednice.
Krok 4: V míse tyčovým mixérem rozmixujeme předem uvařené a vychladlé kousky scezené dýně.
Přidáme cukr, rozpuštěnou želatinu dle návodu na obalu, dýňové koření, skořici, rum a vše dobře promícháme. Krok 5: Na smetanový krém nejdříve ušleháme se ztužovači šlehačku. Do mísy dáme mascarpone, půlku Lučiny, oba cukry a vše ušleháme. Nakonec lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Krok 6: Korpus vyndáme z lednice. Rozetřeme na něj půlku smetanového krému, na něj dýňový krém a zakončíme druhou půlkou smetanového krému. Krok 7: Formu s dortem dáme ztuhnout do lednice, nejlépe do druhého dne, jako všechny dorty dělané zastudena. Před podáváním dort ozdobíme dle vaší chuti a fantazie.
Přidáme cukr, rozpuštěnou želatinu dle návodu na obalu, dýňové koření, skořici, rum a vše dobře promícháme. Krok 5: Na smetanový krém nejdříve ušleháme se ztužovači šlehačku. Do mísy dáme mascarpone, půlku Lučiny, oba cukry a vše ušleháme. Nakonec lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Krok 6: Korpus vyndáme z lednice. Rozetřeme na něj půlku smetanového krému, na něj dýňový krém a zakončíme druhou půlkou smetanového krému. Krok 7: Formu s dortem dáme ztuhnout do lednice, nejlépe do druhého dne, jako všechny dorty dělané zastudena. Před podáváním dort ozdobíme dle vaší chuti a fantazie.
Zveřejněno 3. 10. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dýňový dort za studena
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpkoR
Moje poznámka
Dýňový dort za studena
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpkoR
Nejnovější recepty
Roládky na 3 způsoby
Přidáno před 5 hodinami
Rychlovka ze staršího pečiva
Přidáno před 17 hodinami
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno 26. 12. 2025 08:01:02
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jednoduché hovězí závitky s cibulí a slaninou
MiroslavB před 1 hodinou
Banana bread - banánový chlebíček
fialam58 před 1 hodinou
Zelňačka (klasika)
Peggyna před 1 hodinou
Bramborové knedlíky IV
Beruna před 3 hodinami
Žemlovka s jablky a tvarohem
jitule123 před 3 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou
Supak28 před 3 hodinami
Valašská kyselice
Topmoni před 4 hodinami
Suroviny:
sušenky,
máslo,
mascarpone,
lučina,
smetana ke šlehání,
ztužovač šlehačky,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
dýně hokkaido,
želatina,
koření dýňové,
skořice mletá,
cukr,
rum,
sušenky,
čokoláda hořká,
ořechy vlašské,
mandle,
skořice mletá,
zázvor mletý,
ořech muškátový,
koření hřebíček,
koření nové koření mleté,
pepř mletý
Komentáře (2)