Jelítka
Kroupová jelítka jsou tradiční dobrota patřící k masopustu. Jejich příprava není tak složitá, jak se zdá. Výsledkem jsou masovo kroupové kořením vonící jelítka, která si nejlépe vychutnáte s bramborem a kysanym zelím.
Postup přípravy
Brzlík a střevní sádlo nakrájíme na kostičky a osmažíme spolu s cibulí nakrájenou nadrobno na oleji. Krok 2: Do uvařených krup vložíme jaternicový prejt, koření a brzlík a sádlo. Krok 3: Ochutíme kořením, přidáme scezenou krev, zamícháme, někdo i ochutná. Soli se může přidat o trochu více, protože kroupy ji vtáhnou do sebe. Krok 4: Naplníme do střev a vařím cca při 85-90 °C do doby, než po vpichu jehlou vytéká čirá tekutina, ale ne krev! Krok 5: Opláchneme studenou vodou a rozložíme v chladu. Část kroupové směsi můžeme ponechat mimo střívka. Zavaříme je v procezené polévce a tak vznikne vynikající tradiční polévka "prdelačka" !
Zveřejněno 5. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jelítka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oVnY
Moje poznámka
Jelítka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oVnY
Nejnovější recepty
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno před 12 hodinami
Jelení závitky
Přidáno před 13 hodinami
Pikantní pečená rajčata
Přidáno před 14 hodinami
Špekovo-papriková pomazánka
Přidáno před 14 hodinami
Cuketovo-kedlubnová polévka
Přidáno před 15 hodinami
Domácí kečup z trouby (méně pracný)
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cuketová buchta
mamina58 před 7 hodinami
Dršťková polévka z hlívy
KrisZaezemi před 9 hodinami
Rybičková pěna (pomazánka)
Kajkajak před 9 hodinami
Zelňačka (klasika)
HavranPB před 11 hodinami
Segedínský guláš
Jiri_N. před 11 hodinami
Papriková pasta
lpinkas@seznam.cz před 11 hodinami
Houbové rizoto
Konstantin. před 11 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou
Konstantin. před 11 hodinami
Vepřová pečeně s batáty, cibulí a jablkem
Konstantin. před 12 hodinami
Debrecínská hrachová polévka
Mici76@seznam.cz před 12 hodinami
Tématické fráze:
jelítka,
domácí jelítka,
jelitko,
jelítka recept,
pečené jelítko,
pečená jelítka,
recept na jelitka,
návod na špejlování jitrnic,
kroupová jelítka,
recept na domácí jelítka,
vepřový brzlík,
kroupové jelítko,
jelítka recepty,
jelítko recept,
jak se pečou jelítka,
recepty na jelitka,
špejlování jitrnic,
receptytop,
pečené jelítka,
domácí jelítka recept
Suroviny:
prejt,
kroupy,
cibule,
brzlík,
sádlo,
krev vepřová,
sůl,
pepř mletý,
majoránka
Komentáře (21)
P.S. Jelítka v tlustém střevě a barboře jsou vzhledově krásnější.