Vánočka s rozinkami a ořechy
K vánočním svátkům nedomyslitelně patří vláčná vánočka, která je plná rozinek a také ořechů. Její vůně je charakteristická pro sváteční čas a nesmí chybět v toto období v žádné domácnosti.
Suroviny pro 3 kusy
3kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 23 859 kJ / 5 702 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 121,78 g |
| Tuky | 145,79 g |
| Vláknina | 41,96 g |
| Cholesterol | 472 mg |
| Sodík | 396 mg |
| Sůl | 0,84 g |
| Sacharidy | 954,85 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky předem namočíme do rumu, můžeme i týden dopředu, čím déle, tím lépe.
Krok 2: Necelý půllitr mléka dáme zahřát (ale nesmí být horké, pouze vlažné), přidáme trochu cukr, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.
Krok 3: Tuk rozehřejeme v mikrovlnce. Mouku prosejeme a osolíme, přidáme vanilkový cukr, cukr, rozinky i s rumem, citronovou kůru, tuk, vejce a žloutek.
Krok 4: Vypracujeme hladké těsto, které dáme na teplé místo vykynout.
Krok 5: Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 6: Vykynuté těsto dáme na vál a rozdělíme na tři stejné kusy, z každého kusu je vánočka. Těsto rozválíme na 9 válečků.
Krok 7: Ze 4 pramenů upleteme základnu vánočky, kterou přemístíme na plech. Hranou dlaně uděláme mělkou brázdu. Ze 3 pramenů upleteme cop, který přemístíme na základnu. Opět mírným tlakem uděláme brázdu. Nakonec stočíme poslední 2 prameny a umístíme na vrch vánočky.
Krok 8: Vánočku potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme vlašskými ořechy a vložíme do trouby. Pečeme zhruba 40-45 minut při 170-180 °C.
Krok 9: Vodu smícháme s vanilkovým cukrem. Po upečení touto vodou potřeme ještě horkou vánočku.
Zveřejněno 6. 1. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka s rozinkami a ořechy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VAzM
Moje poznámka
Vánočka s rozinkami a ořechy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VAzM
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 22 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční poleno
Slaninova.L. před 10 hodinami
Sváteční kakao
Kajkajak před 11 hodinami
Polévka ze zbylé čočky
Vaha 1972 před 11 hodinami
Bramborová pomazánka
Kamuna před 12 hodinami
Sýrová kolečka
zonoro před 13 hodinami
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 16 hodinami
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 17 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 17 hodinami
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 18 hodinami
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 18 hodinami
Tématické fráze:
chyby při pečení vánočky,
minibazar vaření a pečení,
ořechová vánočka,
co dělat aby se vánočka nerozjela,
vanocka,
žloutek nebo žloudek,
vlažské ořechy,
aby se vanocka nerozjela,
recept na vanocku,
žloudek nebo žloutek,
aby vánočka nespadla,
vánočka s rozinkami,
vánočka z domácí pekárna mimibazar,
cukrová vánočka,
minibazar vaření a pečení vanočka,
žloudek,
vanocky,
pravopis žloutek,
orechova.vanocka,
pravopis zloudek nebozloutek
Suroviny:
mouka polohrubá,
sůl,
tuk,
cukr,
citron,
cukr vanilkový,
rozinky,
rum,
mléko,
droždí čerstvé,
vejce,
žloutek,
ořechy vlašské,
voda,
cukr vanilkový
Komentáře (30)
Ta vánočka vypadá senzačně, já sama jsem k pečení vánočky ještě nenašla odvahu, takže před tebou smekám, chválím, posílám ti za ni bod a těším se na další tvoje recepty.
Je moc hezká a určitě i moc chutná, posílám bodík
Ino přeju si aby jsi mě dala pokoj díky