Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou
Sváteční kaldoun je tradiční česká polévka, která se často podává při slavnostních příležitostech. Její bohatá chuť vychází z kvalitního vývaru, nejčastěji z drůbežího masa, který je zahuštěn smetanou a doplněn jemnou zeleninou. Její neodmyslitelnou součástí jsou dva druhy knedlíčků.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 538 kJ / 845 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 37,14 g |
| Tuky | 35,73 g |
| Vláknina | 11,21 g |
| Cholesterol | 768 mg |
| Sodík | 884 mg |
| Sůl | 2,06 g |
| Sacharidy | 90,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve přichystáme vývar z drobů. Maso vložíme do studené vody, do kovového vajíčka dáme celé koření, cibuli zbavíme vrchní slupky, ale spodní necháme. Osolíme a dáme vařit.
Krok 2: Sbíráme pěnu, abychom měli čistý vývar. Vaříme cca 1,5 hodiny a na posledních 20 minut vložíme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) vcelku. Uvařené maso i zeleninu pak vyjmeme, nakrájíme a vývar přecedíme.
Krok 3: Na játrové knedlíčky vše smícháme dohromady. Na žemlové knedlíčky pokrájíme pečivo na drobné kostičky, zalijeme mlékem s rozmíchaným vejcem a necháme nasáknout. Pak přidáme vše ostatní.
Krok 4: Z obou směsí na knedlíčky vytvarujeme přibližně stejně velké kuličky a zvlášť je uvaříme v mírně osolené vodě. Taktéž těstoviny předem uvaříme.
Krok 5: Do hrnce dáme rozpustit kousek másla, na něm orestujeme pokrájenou vařenou zeleninu, zaprášíme moukou a zasmahneme jíšku.
Krok 6: Přilijeme vývar, provaříme, přihodíme růžičky květáku a mražený hrášek a vaříme cca 10 minut.
Krok 7: Poté vlijeme do vývaru větší část smetany a ve zbylé smetaně rozmícháme žloutek.
Krok 8: Do polévky v této fázi přidáme knedlíčky, uvařené těstoviny, pokrájené maso a dochutíme muškátovým oříškem.
Krok 9: Prohřejeme, odstavíme a vmícháme žloutek se smetanou. Nakonec ozdobíme nakrájenou petrželkou.
Zveřejněno 11. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xLX9
Moje poznámka
Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xLX9
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v troubě
Přidáno před 5 hodinami
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 9 hodinami
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 11 hodinami
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 11 hodinami
Vepřový závitek s hořcicovo-slaninovou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nebeský koláč
Janja před 4 hodinami
Domácí kmínový chleba
BarboraEis před 6 hodinami
Jogurtový dip s česnekem
Kajkajak před 6 hodinami
Pizza šneky
Kajkajak před 6 hodinami
Mléčná polévka
Kajkajak před 6 hodinami
Květáková omáčka Alfredo
adelaku před 7 hodinami
Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché
DavidVolvo před 7 hodinami
Čokoládový dort z čokolády
Vackovaklara312 před 8 hodinami
Vepřová plec na houbách a na smetaně
74tomik před 8 hodinami
Bramborové placky ze 4 ingrediencí
Merylas před 9 hodinami
Tématické fráze:
kaldoun pavel vítek,
kaldoun,
zavářka do kaldounu,
těstoviny do kaldounu,
vipprostreno,
knedlíčky do kaldonu,
kaldoun podle pavla vitka,
kaldoun pavla vítka,
šoulet pavla vítka,
kalgoun,
kaldoun vítek,
kaldoun recept,
co je to kaldoun,
pavel vítek facebook,
co je kaldoun,
vipprostreno recepty,
kachní kaldoun s knedlíčky,
pavel vítek kaldoun,
kachní polévka ze smetanou,
kuřecí kaldon od pavla vítka
Suroviny:
droby kachní,
pepř,
koření nové koření,
cibule,
zelenina kořenová,
hrášek,
květák,
sůl,
játra,
česnek,
majoránka sušená,
vejce,
strouhanka,
pepř,
sůl,
rohlík,
mléko,
vejce,
ořech muškátový,
petrželka,
máslo,
sůl,
těstoviny,
smetana,
žloutek,
ořech muškátový,
mouka hladká,
máslo
Komentáře (34)