Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 119 kJ / 745 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 35,01 g |
Tuky | 10,34 g |
Vláknina | 60,78 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 16,01 g |
Sůl | 40,00 g |
Sacharidy | 100,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: V první řadě si namočím hrách a houby. Je 30. prosince šest hodin večír, vařit budu zítra dopoledne.
Krok 2: Zítra nadpolednem si pustím na rádyju svou oblíbenou stanici Prahu a dám vařit hrách a houby – každé ve své vodě a ve svém kastrulku.
Krok 3: Okoštuju zelí, pokud se mi málo bude zdát, propláchnu ho a pokrájím na kratší fousy. Ale mám Otické zelí, tak prát nebudu muset, zkracovat fousy to jo. Můj přítel Andrzej zelí proplachuje několikrát, dokonce přivede do varu a pak slije, což činí několikráte, asi bych taky tak činil mít k vaření jejich zelí, nebo to eurozelí co se prodává v hypermarketech.
Krok 4: Vezmu přiměřeně velký kastrol, osmahnu slaninu, aby mi pustila tuk, přidám cibuli – zesklovatím. Na Silvestra alkohol nekonzumuji, tudíž cibulku nepřipálím.
Krok 5: Přidám koření (vyjma majoránky) a podusím do změknutí.
Krok 6: Přidám vařený hrách, hřiby (pokrájené) a jíšku. Společně ještě chvíli podusím, aby se to všechno pěkně pospojovalo a jíška provařila, nezapomínám míchat.
Krok 7: Nakonec doladím marjánkou. Lze konzumovat hned s chlebem, nebo bramborama – když není Nový rok. Ale necháme–li odležet k novoročnímu uzenému se Slezskými kluski. Škoda řeči - i mrtvola se vyléčí. Jíšku lze nahradit nastrouhaným bramborem a oříškem másla.
Zveřejněno 30. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Novoroční zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w7ow
Moje poznámka
Novoroční zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w7ow
Nejnovější recepty
Čočkový chléb se sýrem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 4 hodinami
Koláč s rebarborou
Přidáno před 5 hodinami
Vícezrnné kaiserky
Přidáno před 10 hodinami
Restovaný chřest se žampiony
Přidáno před 12 hodinami
Jahodový koktejl podle ČSN
Přidáno před 12 hodinami
Nudličky vepřových jater v pikantní omáčce
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hovězí nudličky po sečuánsku podle čínského kuchaře
Vašek před 1 hodinou
Rychlý tvarohový koláč z drobenky s ovocem
Miluska56 před 3 hodinami
Vepřové výpečky II
Nic_olS před 4 hodinami
Segedínský guláš
Nic_olS před 4 hodinami
Koláčky s tvarohem a meruňkami
Nic_olS před 4 hodinami
Mokrá kokosová buchta
Nic_olS před 4 hodinami
Cuketový perník
Nic_olS před 4 hodinami
Šopák
MarinetteQueen3 před 5 hodinami
Bábovka ze zbylých bílků
Mamaliska před 5 hodinami
Nekynuté šátečky
Janavrbicka před 7 hodinami
Tématické fráze:
co vařit na nový rok,
co zitra vařit,
hrách na nový rok,
jak vařit zelí,
sušenky s marjánkou,
zeli na novy rok,
hrách zelí,
koláčky s marjánkou,
recept hrách zelí,
recept sušené zeli,
co vařit ze zelí,
vařený hrách se zelím,
hry zelí,
moravske kysle zelí,
hrách a zelí,
recepty na kysle zeli,
bílé zelí rec,
zeli a hrách,
vařeni zelí,
perlová fazole
Suroviny:
zelí kysané,
cibule,
hrách,
hříbky sušené,
slanina uzená,
sůl,
kmín celý,
majoránka,
jíška
Komentáře (15)
Magduška : nič si z toho nerob, sú ľudia, ktorí nevedia ako sa niekde varí, a kecajú, len preto, lebo niečo nepoznajú. Taká polievka, ako si dala, sa varí na Orave bežne.
dámská.. č. 6,5.. je to v pořádku