Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 119 kJ / 745 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 35,01 g |
| Tuky | 10,34 g |
| Vláknina | 60,78 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 16,01 g |
| Sůl | 40,00 g |
| Sacharidy | 100,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: V první řadě si namočím hrách a houby. Je 30. prosince šest hodin večír, vařit budu zítra dopoledne.
Krok 2: Zítra nadpolednem si pustím na rádyju svou oblíbenou stanici Prahu a dám vařit hrách a houby – každé ve své vodě a ve svém kastrulku.
Krok 3: Okoštuju zelí, pokud se mi málo bude zdát, propláchnu ho a pokrájím na kratší fousy. Ale mám Otické zelí, tak prát nebudu muset, zkracovat fousy to jo. Můj přítel Andrzej zelí proplachuje několikrát, dokonce přivede do varu a pak slije, což činí několikráte, asi bych taky tak činil mít k vaření jejich zelí, nebo to eurozelí co se prodává v hypermarketech.
Krok 4: Vezmu přiměřeně velký kastrol, osmahnu slaninu, aby mi pustila tuk, přidám cibuli – zesklovatím. Na Silvestra alkohol nekonzumuji, tudíž cibulku nepřipálím.
Krok 5: Přidám koření (vyjma majoránky) a podusím do změknutí.
Krok 6: Přidám vařený hrách, hřiby (pokrájené) a jíšku. Společně ještě chvíli podusím, aby se to všechno pěkně pospojovalo a jíška provařila, nezapomínám míchat.
Krok 7: Nakonec doladím marjánkou. Lze konzumovat hned s chlebem, nebo bramborama – když není Nový rok. Ale necháme–li odležet k novoročnímu uzenému se Slezskými kluski. Škoda řeči - i mrtvola se vyléčí. Jíšku lze nahradit nastrouhaným bramborem a oříškem másla.
Zveřejněno 30. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Novoroční zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w7ow
Moje poznámka
Novoroční zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w7ow
Nejnovější recepty
Likérové kávy
Přidáno před 4 hodinami
Lískooříškové kuličky
Přidáno před 5 hodinami
Kroupové rizoto s liškami a špekem podle Jana Punčocháře
Přidáno před 6 hodinami
Ráďův vánoční bramborový salát
Přidáno před 15 hodinami
Medové trubičky
Přidáno před 19 hodinami
Kapr na křenu
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nejlepší langoše
LUCAH před 1 hodinou
Posvícenské ořechy
brtna před 1 hodinou
Masarykovo cukroví - pravé
brtna před 1 hodinou
Bramborový knedlík plněný vejcem s koprovou omáčkou
brtna před 2 hodinami
Sušenky z ovesných vloček
káťa před 2 hodinami
Povidlové slepovánky
Janina2410 před 2 hodinami
Likérové špičky
Klanic před 3 hodinami
Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami
barypb před 3 hodinami
Kuřecí nudličky v jogurtové omáčce s křupavými gnocchi
barypb před 3 hodinami
Rohlíčky z tatranek
jaroko před 3 hodinami
Tématické fráze:
co vařit na nový rok,
co zitra vařit,
hrách na nový rok,
jak vařit zelí,
sušenky s marjánkou,
zeli na novy rok,
hrách zelí,
koláčky s marjánkou,
recept hrách zelí,
recept sušené zeli,
co vařit ze zelí,
vařený hrách se zelím,
hry zelí,
moravske kysle zelí,
hrách a zelí,
recepty na kysle zeli,
bílé zelí rec,
zeli a hrách,
vařeni zelí,
perlová fazole
Suroviny:
zelí kysané,
cibule,
hrách,
hříbky sušené,
slanina uzená,
sůl,
kmín celý,
majoránka,
jíška
Komentáře (15)
Magduška : nič si z toho nerob, sú ľudia, ktorí nevedia ako sa niekde varí, a kecajú, len preto, lebo niečo nepoznajú. Taká polievka, ako si dala, sa varí na Orave bežne.
dámská.. č. 6,5.. je to v pořádku