Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 119 kJ / 745 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 35,01 g |
Tuky | 10,34 g |
Vláknina | 60,78 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 16,01 g |
Sůl | 40,00 g |
Sacharidy | 100,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: V první řadě si namočím hrách a houby. Je 30. prosince šest hodin večír, vařit budu zítra dopoledne.
Krok 2: Zítra nadpolednem si pustím na rádyju svou oblíbenou stanici Prahu a dám vařit hrách a houby – každé ve své vodě a ve svém kastrulku.
Krok 3: Okoštuju zelí, pokud se mi málo bude zdát, propláchnu ho a pokrájím na kratší fousy. Ale mám Otické zelí, tak prát nebudu muset, zkracovat fousy to jo. Můj přítel Andrzej zelí proplachuje několikrát, dokonce přivede do varu a pak slije, což činí několikráte, asi bych taky tak činil mít k vaření jejich zelí, nebo to eurozelí co se prodává v hypermarketech.
Krok 4: Vezmu přiměřeně velký kastrol, osmahnu slaninu, aby mi pustila tuk, přidám cibuli – zesklovatím. Na Silvestra alkohol nekonzumuji, tudíž cibulku nepřipálím.
Krok 5: Přidám koření (vyjma majoránky) a podusím do změknutí.
Krok 6: Přidám vařený hrách, hřiby (pokrájené) a jíšku. Společně ještě chvíli podusím, aby se to všechno pěkně pospojovalo a jíška provařila, nezapomínám míchat.
Krok 7: Nakonec doladím marjánkou. Lze konzumovat hned s chlebem, nebo bramborama – když není Nový rok. Ale necháme–li odležet k novoročnímu uzenému se Slezskými kluski. Škoda řeči - i mrtvola se vyléčí. Jíšku lze nahradit nastrouhaným bramborem a oříškem másla.
Zveřejněno 30. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Novoroční zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w7ow
Moje poznámka
Novoroční zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w7ow
Nejnovější recepty
Snídaňové slané muffiny s cottage
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové medailonky z panenky na česneku
Přidáno před 14 hodinami
Myslivcova játra
Přidáno před 14 hodinami
Bakoňské vepřové karé
Přidáno před 14 hodinami
Pečené koleno na pivu v pomalém hrnci
Přidáno před 14 hodinami
Plněný vepřový bůček s jarní nádivkou
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Langoše z jogurtu
MajaFero před 8 hodinami
Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Sharkie před 11 hodinami
Domácí chléb II.
Petulice před 11 hodinami
Andělsky nadýchaný perník
Lukrejka před 12 hodinami
Zapražená bramborová kaše (staročeský recept)
Antonausprag před 12 hodinami
Letní špagety
spodkalsky před 14 hodinami
Tvarožník s drobenkou
Surmei před 14 hodinami
Tvarohové šátečky s jablky
esstelle před 15 hodinami
Jednoduchý koláč s tvarohem
Mirek22 před 15 hodinami
Naložený Romadúr na topince
Zezik před 15 hodinami
Tématické fráze:
co vařit na nový rok,
co zitra vařit,
hrách na nový rok,
jak vařit zelí,
sušenky s marjánkou,
zeli na novy rok,
hrách zelí,
koláčky s marjánkou,
recept hrách zelí,
recept sušené zeli,
co vařit ze zelí,
vařený hrách se zelím,
hry zelí,
moravske kysle zelí,
hrách a zelí,
recepty na kysle zeli,
bílé zelí rec,
zeli a hrách,
vařeni zelí,
perlová fazole
Suroviny:
zelí kysané,
cibule,
hrách,
hříbky sušené,
slanina uzená,
sůl,
kmín celý,
majoránka,
jíška
Komentáře (14)