

Novoroční zelí
Suroviny
- 2 kg kysaného zelí
- 2 cibule
- 1-2 sklenky hrachu nebo perlové fazole
- 1 dámská hrst sušených hřibů
- 1 pánská hrst drobně pokrájené uzené slaniny
- sůl
- kmín
- majoránka
- list vavřínu (bobkový)
- nové koření,
- 1 PL zásmažky – kdo chce, může dát jíšku
Postup přípravy receptu
V první řadě si namočím hrách a houby. Je 30. prosince šest hodin večír, vařit budu zítra dopoledne.
Zítra nadpolednem si pustím na rádyju svou oblíbenou stanici Prahu a dám vařit hrách a houby – každé ve své vodě a ve svém kastrulku.
Okoštuju zelí, pokud se mi málo bude zdát, propláchnu ho a pokrájím na kratší fousy. Ale mám Otické zelí, tak prát nebudu muset, zkracovat fousy to jo. Můj přítel Andrzej zelí proplachuje několikrát, dokonce přivede do varu a pak slije, což činí několikráte, asi bych taky tak činil mít k vaření jejich zelí, nebo to eurozelí co se prodává v hypermarketech.
Vezmu přiměřeně velký kastrol, osmahnu slaninu, aby mi pustila tuk, přidám cibuli – zesklovatím. Na Silvestra alkohol nekonzumuji, tudíž cibulku nepřipálím.
Přidám koření (vyjma majoránky) a podusím do změknutí.
Přidám vařený hrách, hřiby (pokrájené) a jíšku. Společně ještě chvíli podusím, aby se to všechno pěkně pospojovalo a jíška provařila, nezapomínám míchat.
Nakonec doladím marjánkou. Lze konzumovat hned s chlebem, nebo bramborama – když není Nový rok. Ale necháme–li odležet k novoročnímu uzenému se Slezskými kluski. Škoda řeči - i mrtvola se vyléčí. Jíšku lze nahradit nastrouhaným bramborem a oříškem másla.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Novoroční zelí
-
tejaja: dík, máš pravdu.
-
výborná kapusta
Nedala som hrach, ale fazuľu, mám ju radšej, zahustila strúhaným zemiakom a pretože si to dnes manžel zaslúžil, nakoniec som do nej strčila zvyšok klobásy po sviatkoch. Kapusta je skutočne výborná. Kyslá kapusta sa u nás nikdy neodleží, to by musel na nej syčať had, ale nevadí, bude repete.
Magduška : nič si z toho nerob, sú ľudia, ktorí nevedia ako sa niekde varí, a kecajú, len preto, lebo niečo nepoznajú. Taká polievka, ako si dala, sa varí na Orave bežne. -
gmptop: Prednedávnom som tu pridávala polievku z kyslej kapusty, šošovice a húb a niekomu to pripadalo ako patlanina. Ako vidno, kombinácia luštenín, kyslej kapusty a húb nie je až taká neznáma. Sušené houbičky (priamo z českých zemí) mám, teším sa, až vyskúšam. Teraz však idem na tatarák. Posielam bod a súdružské objatie.
-
JARDA KADIC:
-
no,tak už né PL a KL?dobrý,ještě chybí dětská od do věku a bude to komplet
-
rebeka: přiměřeně - "C"
-
Tohle si dát hodinu před půlnocí-netřeba rachejtlí
bodík již putuje
-
-
dámská a pánská hrst.. nemá to chybu.. ani recept.. moc se mi kombinace surovin líbí
dámská.. č. 6,5.. je to v pořádku -
gmptop: Miloši, tak tohle sníst na Nový rok, tak se budu vznášet u stropu, to je vážně nadýmací, až vražedná kombinace
-
Perlové fazole, jsou takové ty drobné bílé , vypadají opravdu jak perle. Nejlepší je to s hrachem.
-
zelí s fazolemi ..slyším poprvé..ale proč by to nešlo?
-
Nevím, co jsou to perlové fazole, ale tohle bude dost dobrá bomba!! Ty následky!
-
vtipně napsaný recept a velice zajímavý.