Novoroční zelí

gmptop Kuchař:

Přílohy 14 názorů

58

Suroviny

2 kg kysaného zelí
2 cibule
1-2 sklenky hrachu nebo perlové fazole
1 dámská hrst sušených hřibů
1 pánská hrst drobně pokrájené uzené slaniny
sůl
kmín
majoránka
list vavřínu (bobkový)
nové koření,
1 PL zásmažky – kdo chce, může dát jíšku
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V první řadě si namočím hrách a houby. Je 30. prosince šest hodin večír, vařit budu zítra dopoledne.

  2. Zítra nadpolednem si pustím na rádyju svou oblíbenou stanici Prahu a dám vařit hrách a houby – každé ve své vodě a ve svém kastrulku.

  3. Okoštuju zelí, pokud se mi málo bude zdát, propláchnu ho a pokrájím na kratší fousy. Ale mám Otické zelí, tak prát nebudu muset, zkracovat fousy to jo. Můj přítel Andrzej zelí proplachuje několikrát, dokonce přivede do varu a pak slije, což činí několikráte, asi bych taky tak činil mít k vaření jejich zelí, nebo to eurozelí co se prodává v hypermarketech.

  4. Vezmu přiměřeně velký kastrol, osmahnu slaninu, aby mi pustila tuk, přidám cibuli – zesklovatím. Na Silvestra alkohol nekonzumuji, tudíž cibulku nepřipálím.

  5. Přidám koření (vyjma majoránky) a podusím do změknutí.

  6. Přidám vařený hrách, hřiby (pokrájené) a jíšku. Společně ještě chvíli podusím, aby se to všechno pěkně pospojovalo a jíška provařila, nezapomínám míchat.

  7. Nakonec doladím marjánkou. Lze konzumovat hned s chlebem, nebo bramborama – když není Nový rok. Ale necháme–li odležet k novoročnímu uzenému se Slezskými kluski. Škoda řeči - i mrtvola se vyléčí. Jíšku lze nahradit nastrouhaným bramborem a oříškem másla.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Novoroční zelí

  • magdalenka magdalenka

    tejaja: dík, máš pravdu.:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    výborná kapusta :yes:;-) Nedala som hrach, ale fazuľu, mám ju radšej, zahustila strúhaným zemiakom a pretože si to dnes manžel zaslúžil, nakoniec som do nej strčila zvyšok klobásy po sviatkoch. Kapusta je skutočne výborná. Kyslá kapusta sa u nás nikdy neodleží, to by musel na nej syčať had, ale nevadí, bude repete. :yes:;-):-D:-D

    Magduška : nič si z toho nerob, sú ľudia, ktorí nevedia ako sa niekde varí, a kecajú, len preto, lebo niečo nepoznajú. Taká polievka, ako si dala, sa varí na Orave bežne. ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    gmptop: Prednedávnom som tu pridávala polievku z kyslej kapusty, šošovice a húb a niekomu to pripadalo ako patlanina. Ako vidno, kombinácia luštenín, kyslej kapusty a húb nie je až taká neznáma. Sušené houbičky (priamo z českých zemí) mám, teším sa, až vyskúšam. Teraz však idem na tatarák. Posielam bod a súdružské objatie.;-)

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    JARDA KADIC::yes::-D:-D:-D

    Odpovědět

  • monikaK monikaK

    no,tak už né PL a KL?dobrý,ještě chybí dětská od do věku a bude to komplet:-D:-D:-D:-D:yes:

    Odpovědět

  • gmptop gmptop(autor receptu)

    rebeka: přiměřeně - "C" :-8 :-K

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Tohle si dát hodinu před půlnocí-netřeba rachejtlí:-D:-D:-D bodík již putuje:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

  • rebeka rebeka

    :-D:-D dámská a pánská hrst.. nemá to chybu.. ani recept.. moc se mi kombinace surovin líbí:yes::yes:
    dámská.. č. 6,5.. je to v pořádku:-?:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    gmptop: Miloši, tak tohle sníst na Nový rok, tak se budu vznášet u stropu, to je vážně nadýmací, až vražedná kombinace:-D

    Odpovědět

  • gmptop gmptop(autor receptu)

    Perlové fazole, jsou takové ty drobné bílé , vypadají opravdu jak perle. Nejlepší je to s hrachem.

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :yes:zelí s fazolemi ..slyším poprvé..ale proč by to nešlo?:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Nevím, co jsou to perlové fazole, ale tohle bude dost dobrá bomba!! Ty následky!:-D:yes:

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    :-D:-Dvtipně napsaný recept a velice zajímavý.:yes::yes:

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo