Cukrářská vánočka (mazanec)
Stejně jako mazanec neodmyslitelně patří k Velikonocům, vánočka nesmí chybět na Vánoce. Obě těsta jsou velmi podobná, a proto můžete jeden recept využít na obě dobroty. Základem je poctivá dávka másla, díky které je konzistence krásně vláčná.
Suroviny pro 1 kus
1 kus
množství na 1 větší vánočku nebo 2 mazance
Nutriční hodnoty
Energie | 16 125 kJ / 3 854 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 90,06 g |
Tuky | 143,46 g |
Vláknina | 26,90 g |
Cholesterol | 980 mg |
Sodík | 649 mg |
Sůl | 1,53 g |
Sacharidy | 537,22 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
5. 1. 2015 16:45
Stefinka.S:myslím, že je moc mléka, já mám na kg mouky asi 4 dcl mléka a ani toto těsto není z nejtužších - zkus dát mléka jen 200 ml
5. 1. 2015 15:30
Potřebuju radu. Dělala jsem tuto vánočku teď asi čtyřikrát od vánoc, je chuťově výborná, krásně vláčná, vydrží měkká i dýl jak týden, jsem fakt nadšená. Ale prostě rozjíždí se mi, mám z ní skoro placku, na chuti jí to neubere, vždycky se stejně sní, ale chci se zeptat, čím to je, co dělám špatně. Předevčírem jsem jí dělala naposledy, tak jsem místo jedné velké udělala dvě menší a stejně teda nakynuly do větších, ale stejně prostě spadly, i když dávám doprostřed špejle... může za to kynutí, špatné postavení pletenců na sebe, pečení nebo čím to je? Budu péct pro ségru ve středu nebo ve čtvrtek další, tak abych to případně zkusila lépe... děkuji.
19. 11. 2013 23:32
Zuzka: opravuji předchozí text - chleba z žitného kvasu ...
19. 11. 2013 23:31
Babička Květuška: Dekuji za rady. Čerpám zkusenosti hodne od své babičky. V obchode dnes téměř není možno koupit dobré, kvalitni pecivo, tak je potřeba připravovat sami. Proto doma peču chleba z žitného chleba a kupovaný mi už nechutná ...
19. 11. 2013 18:42
Zuzka:
Zdravím Zuzanko, určitě to není špatně. Víte, receptů na vánočku (i jakékoli jiné pečivo) je tolik, kolik je kuchařinek nebo alespoň tolik, kolik je rodinných kuchařských historií. Sádlo se v naší rodině používá často i při pečení sladkostí (například vánoční škvarkové cukroví je vynikající). Sádlo je lehčí než máslo, těsto snadněji kyne, ale samotné v kynutém těstu tolik nevoní. Když však dáte půl na půl s máslem, vůni doženete.
Kynuté pečivo z hladké mouky je vláčnější, ale rychleji tvrdne. Ve vašem případě si však myslím, že ztvrdnout nestihne ,protože vám vánočku rychleji snědí.
Přeji hezký den.
Zdravím Zuzanko, určitě to není špatně. Víte, receptů na vánočku (i jakékoli jiné pečivo) je tolik, kolik je kuchařinek nebo alespoň tolik, kolik je rodinných kuchařských historií. Sádlo se v naší rodině používá často i při pečení sladkostí (například vánoční škvarkové cukroví je vynikající). Sádlo je lehčí než máslo, těsto snadněji kyne, ale samotné v kynutém těstu tolik nevoní. Když však dáte půl na půl s máslem, vůni doženete.
Kynuté pečivo z hladké mouky je vláčnější, ale rychleji tvrdne. Ve vašem případě si však myslím, že ztvrdnout nestihne ,protože vám vánočku rychleji snědí.
Přeji hezký den.
19. 11. 2013 11:11
Babička Květuška: Dobry den, peču vánočku par let, ale davam hladkou mouku a tuk davam pul na pul máslo a sádlo. Je to spatne, prip. proč? S vánočkou jsem spokojena. Dekuji.
31. 3. 2013 18:27
Elis: Pokud je těsto volnější, řidší, musí se přidat trochu mouky. Množství podle receptu je vždy přibližné, protože záleží, jakou máš mouku. To už pak musíš sama rozhodnout, nikdo ti to přesně neurčí. Prostě - řídké těsto = přidáš mouku, tuhé těsto = přidáš trochu mléka!
30. 3. 2013 16:44
Dobrý den,
snažím se upéct mazanec dle tohoto receptu a hrůza!
Těsto bylo řídké, roztíká se na plechu a nedrží tvar.
Při pečení se těsto rozjelo do všech světových stran a tak jsem zvědavá jaký bude po upečení....snad bude chutný, když jsou s ním takové potíže.
Pro příště vím, že tento recept již nikdy!
snažím se upéct mazanec dle tohoto receptu a hrůza!
Těsto bylo řídké, roztíká se na plechu a nedrží tvar.
Při pečení se těsto rozjelo do všech světových stran a tak jsem zvědavá jaký bude po upečení....snad bude chutný, když jsou s ním takové potíže.
Pro příště vím, že tento recept již nikdy!
20. 12. 2012 16:59
jak dlouho vydží měkká -trvanlivost, můžu ji péct již dnes- do štědrého dne je to ještě 4 dny?
16. 12. 2012 15:53
mamkapavla:
Zdravím, ještě žiju , a tak jsem po roce nahlédla na tuto stránku. Podrobný postup při pečení vánočky jsem zde napsala minulý rok. Zarolujte trochu níže na této diskuzi a můj popis najdete. Vánočka se peče podle velikosti asi jednu hodinu. Musí být dobře vykynutá. Já dnes peču v horkovzdušné elektrické a pečivo je jak od profesionála. Teplotu nastavím na 150 stupňů a čas 1 hodinu. Asi 10 minut před koncem pečení teplotu postupně snižuju. Všechno je však otázka praxe a typu pečící trouby.
Přeji hezké svátky a mnoho štěstí v Novém roce.
Babička Květuška
Zdravím, ještě žiju , a tak jsem po roce nahlédla na tuto stránku. Podrobný postup při pečení vánočky jsem zde napsala minulý rok. Zarolujte trochu níže na této diskuzi a můj popis najdete. Vánočka se peče podle velikosti asi jednu hodinu. Musí být dobře vykynutá. Já dnes peču v horkovzdušné elektrické a pečivo je jak od profesionála. Teplotu nastavím na 150 stupňů a čas 1 hodinu. Asi 10 minut před koncem pečení teplotu postupně snižuju. Všechno je však otázka praxe a typu pečící trouby.
Přeji hezké svátky a mnoho štěstí v Novém roce.
Babička Květuška
14. 12. 2012 17:54
na kolik se ta vánočka peče? a jak dlouho? Chtěla bych jí zkusit, ale neznám teplotu a čas. Děkuji
14. 12. 2012 14:57
Babička Květuška: To je krásně napsaný popis na vánočku.
9. 4. 2012 22:30
Evča 1 :
Dík, a přeji hodně štěstíčka a zdravíčka
Dík, a přeji hodně štěstíčka a zdravíčka
9. 4. 2012 22:28
Luba:
Myslíte přidat sůl přímo do kvásku? To ne!!! Sůl kvasnice zabíjí(jsou to živé potvůrky) a kvásek pak nevykyne. Solí se nejlépe do suché mouky nebo při míchání těsta. Když však sůl zapomenete přidat, buchta je mdlé chuti. Rada mojí babičky: "Buchty nedosol, knedlíky přesol!"
Přeji hezký den
K.
Luba:
Myslíte přidat sůl přímo do kvásku? To ne!!! Sůl kvasnice zabíjí(jsou to živé potvůrky) a kvásek pak nevykyne. Solí se nejlépe do suché mouky nebo při míchání těsta. Když však sůl zapomenete přidat, buchta je mdlé chuti. Rada mojí babičky: "Buchty nedosol, knedlíky přesol!"
Přeji hezký den
K.
Luba:
8. 4. 2012 14:02
Já strašně děkuji babičce Květušce za úplný popis! ;) Nemám problém s kypřicím práškem ,ale s droždím si nerozumím ,vždy mi většinou vše ztvrdlo ,teď ,už chápu v čem je problém ;))
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dušená kedlubna s mrkví, cuketou a hráškem
Přidáno před 2 hodinami
Omeleta se sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 15 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 21 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno 19. 4. 2024 11:36
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno 19. 4. 2024 11:21
Právě bylo uvařeno:
Hrnkové knedlíky z mikrovlnky
luema uvařil před 2 minutami
Domácí kmínový chleba
Kathy28 uvařila před 6 minutami
Tuňákovo-vajíčková pomazánka
Gabriela01 uvařila před 30 minutami
Rybízový hrnečkový koláč s drobenkou
Rebave uvařila před 34 minutami
Klasické palačinky
linha_v uvařil před 35 minutami
Hrníčkové těsto na palačinky pro mlsné lidi
lun89 uvařil před 40 minutami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Alena Cernik uvařila před 44 minutami
Povidlové šátečky bez kynutí
Obelix uvařila před 57 minutami
Margot řezy (hrnečkové)
nochy uvařil před 58 minutami
Makové řezy s podivným názvem Čuč na drát
Franibald uvařila před 1 hodinou
Přečtěte si Zobrazit více
Dobrá polévka patří do sychravého počasí: Naše babičky vařily skvělý vývar, čočkovou s klobáskou, zelňačku i hrstkovou polévku
Bohové ze starých řeckých bájí byli permanentně v „rauši“. Jedli kouzelnou ambrózii a popíjeli víno a nektar
Čím se potírá vánočka před pečením? Jak, kdy a proč vánočku potírat
Další recepty
Tématické fráze: mazanec jako od babičky pečení vánočky domácí vánočka od babičky jak dlouho péct vánočku testo na vanocku pečení mazance vánočka podle babičky jak péct vánočku recepty kynutá vanočka pečení vánoček kynutá vánočka vanočka pečeni pečení vánočky v horkovzdušné troubě jak dlouho pect mazanec chyby při pečení vánočky pečení vánočky ve formě výborná domácí vánočka proč vánočka po upečení klesne vánočka mojí babičky vánočka mojí babičky
Suroviny: mouka polohrubá, máslo, cukr, vanilka, žloutek, droždí, mléko, rozinky, mandle, kůra citronová, ořech muškátový, anýz, sůl, vejce, mandle
Cukrářská vánočka (mazanec)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5XK
65 názorů