Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 7. 2016 17:39
Veronika.Hrozna: To nemělo být pro tebe ,ale pro Danulík uklepla jsem se!
20. 7. 2016 17:38
Vlaďka: Já jsem velice překvapena.Těsto se těžce válí to vím proto ,válím a plním rovnou na pečícím papíře,ale trhá ,tak to ne.
Peču častěji než mi je milé.
Peču častěji než mi je milé.
20. 7. 2016 15:49
já jsem ze Strakonic.ale takový recept,jsem nikdy neslyšela....spíše se dělal tzv taženy,kdy se těsto ukládá pod hrnec,kde se před tím vařila voda....ale zkusím....
17. 7. 2016 18:09
yanull: Neviem, ale aj vychladnuté cesto sa strašne drobí, mala som dať celé vajce miesto dvoch žĺtkov, ale povedala som si, že dodržím recept.
17. 7. 2016 17:51
danulik: To je mi líto, že se Vám toto těsto neosvědčilo, co člověk, to názor, ale kladných hodnocení je tu dostatečné množství a děkuji za vyzkoušení. Někdy může být problém i s kvalitou mouky, ale to nemůžu bohužel posoudit.
17. 7. 2016 14:45
Tak z tohoto receptu, som bohužiaľ nadšená nebola. S cestom sa veľmi zle pracovalo, trhalo sa a to som mala pokušenie miesto dvoch žľtkov dať celé vajce (zbytočne zostávajú bielka), nakoniec som to neurobila, čo ma potom mrzelo. Ešte som bola zvedavá na chuť cesta, ale aj tá ma sklamala. Je tu recept na "listoveé cesto podvodní" ktoré som už vyskúšala a nedá sa porovnať s týmto, preto sa vrátim k nemu a budem piecť len to.
24. 6. 2016 00:11
Katka: No, to je spíš podle toho, jak peče trouba. Já radši při klasickém pečení (horní i spodní) na 180 stupňů asi 30 min. Když se mi zdá moc bledý, přidám na teplotě na 200 až 220 a krásně zrůžoví za chvilku. Nicméně zasílám odkaz na diskusi maminek z emimina pro porovnání: www.emimino.cz/diskuse/jablecny-strudl-104035/. Hodně zdaru a držím palce, ať se povede a je mňamkovej.
21. 6. 2016 08:01
Dobrý den, jak dlouho se peče a na kolik nastavit troubu? Dekuji
21. 5. 2016 14:19
Ted jsem upekla strudly ,jsou vyborne .Musela jsem malinko ochutnat ,chodim na zdravou vyzivu a to nesmim .
18. 5. 2016 22:55
Ladislava Beranová: jj, velmi podobné - zkus ale někdy ten tuk zkombinovat (máslo a sádlo) a po upečení hned horké potřít rozpuštěným máslem, do kterého se přidá troška rumu a pak pocukrovat - to je dovedeno k dokonalosti. Jablka doporučuji krájet, strouhaná buď pouští moc vody a když se vymačká, je zbytečně suché. Peču ho velmi často
18. 5. 2016 22:38
aninaz: Někdo si holt neumí poradit. Já zas, když jsou jablka moc šťavnatá, z nich část šťávy vyždímu a je to. A ani ta nepřijde nazmar - vypiju ji.
18. 5. 2016 22:32
Dělám podobný - 50 dkg hl. mouky, 25 dkg másla, 8 lžic vody, lžíci octa a jedno vajíčko.Vyválené těsto potřu uprostřed rozpuštěným máslem, posypu neopraženou strouhankou smíchanou s cukrem, pak jablka, rozinky, oříšky a cukr se skořicí. Po upečení posypu moučkovým cukrem s troškou práškové vanilky. Recept mám od babičky a je výborný.
29. 1. 2016 09:30
Výborné těsto!Celé roky dělám štrůdl z tarohového těsta,ale tento recept mě velmi zaujal,tak jsem ho zkusila a je vynikající,výborně se s ním pracuje a moc nám chutná,jiný už péct nebudu
24. 1. 2016 15:23
nemá chybu, peču ho asi dva roky, jak jsem našla recept. Kam se hrabe lístkový. Taky jsem tady ještě nenašla recept, který by měl tolik komentářů.
23. 1. 2016 01:08
Jejda, tak jdu znova péct a vidím ty záporné komentáře. To mě teda opravdu překvapuje. S receptem jsem nikdy žádné problémy neměla. Pokaždé se povede. Je fakt, že přidávám množství strouhanky podle toho, jak jsou jablka šťavnatá. Když mají více vody, dám více strouhanky. Jinak žádná kouzla s tím, žádný pudink, žádné krájení jablek (připadá mi zdlouhavé, tak strouhám), jablka dávám rovnou na těsto, sypu strouhankou, neb mák zrovna nemusím. A výsledek je parádní - nic rozblemcaného, ale štrúdl jak má být. Takže bych spíš radila zkoušet a zkoušet. On se jednou povede a výsledkem budete určitě nadšení. Jen to nechce hned házet flintu do žita. Nikdo učený z nebe nespad, jak říkávala moje maminka. Tak přeju hodně zdaru a dávám opět .
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 1 hodinou
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 2 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 15 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 16 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 19 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 20 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Slané sýrové sušenky
okolobas uvařila před 1 hodinou
Kachní játra na zázvoru
kokronilla uvařila před 2 hodinami
Uzená krkovice se staročeským zelím
Pavelvan uvařila před 12 hodinami
Plátky panenky na másle
bohdana uvařila před 12 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
Fitulka uvařila před 13 hodinami
Pstruh pečený v troubě
Fitulka uvařila před 13 hodinami
Drobenkový koláč s jablky
Fitulka uvařila před 13 hodinami
Polévka s cizrnou, pórkem, bramborem
maresdag uvařila před 13 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky
Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
288 názorů