Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strakonické "štrúdle"

Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.

Hodnocení receptu je 5,0 (124×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 20 min

110 min (90 min příprava + 20 min tepelná úprava)

11. 7. 2010 20:03

Suroviny pro 4 kusy

4 kusy

Nutriční hodnoty

Energie21 886 kJ / 5 231 kcal
Bílkoviny79,39 g
Tuky294,88 g
Vláknina51,10 g
Cholesterol 984 mg
Sodík 1,38 g
Sůl2,57 g
Sacharidy539,29 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

20. 7. 2016 17:39

Veronika.Hrozna: To nemělo být pro tebe ,ale pro Danulík uklepla jsem se!

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

20. 7. 2016 17:38

Vlaďka: Já jsem velice překvapena.Těsto se těžce válí to vím proto ,válím a plním rovnou na pečícím papíře,ale trhá ,tak to ne.
Peču častěji než mi je milé.

Vlaďka

20. 7. 2016 15:49

já jsem ze Strakonic.ale takový recept,jsem nikdy neslyšela....spíše se dělal tzv taženy,kdy se těsto ukládá pod hrnec,kde se před tím vařila voda....ale zkusím....:-K

danulik

17. 7. 2016 18:09

yanull: Neviem, ale aj vychladnuté cesto sa strašne drobí, mala som dať celé vajce miesto dvoch žĺtkov, ale povedala som si, že dodržím recept.

yanull yanull

17. 7. 2016 17:51

danulik: To je mi líto, že se Vám toto těsto neosvědčilo, co člověk, to názor, ale kladných hodnocení je tu dostatečné množství a děkuji za vyzkoušení. Někdy může být problém i s kvalitou mouky, ale to nemůžu bohužel posoudit.

danulik

17. 7. 2016 14:45

Tak z tohoto receptu, som bohužiaľ nadšená nebola. S cestom sa veľmi zle pracovalo, trhalo sa a to som mala pokušenie miesto dvoch žľtkov dať celé vajce (zbytočne zostávajú bielka), nakoniec som to neurobila, čo ma potom mrzelo. Ešte som bola zvedavá na chuť cesta, ale aj tá ma sklamala. Je tu recept na "listoveé cesto podvodní" ktoré som už vyskúšala a nedá sa porovnať s týmto, preto sa vrátim k nemu a budem piecť len to.

aninaz aninaz

24. 6. 2016 00:11

Katka: No, to je spíš podle toho, jak peče trouba. Já radši při klasickém pečení (horní i spodní) na 180 stupňů asi 30 min. Když se mi zdá moc bledý, přidám na teplotě na 200 až 220 a krásně zrůžoví za chvilku. Nicméně zasílám odkaz na diskusi maminek z emimina pro porovnání: www.emimino.cz/diskuse/jablecny-strudl-104035/. Hodně zdaru a držím palce, ať se povede a je mňamkovej. ;-)

Katka

21. 6. 2016 08:01

Dobrý den, jak dlouho se peče a na kolik nastavit troubu? Dekuji

Hana

21. 5. 2016 14:19

Ted jsem upekla strudly ,jsou vyborne .Musela jsem malinko ochutnat ,chodim na zdravou vyzivu a to nesmim .:yes:

hosta hosta

18. 5. 2016 22:55

Ladislava Beranová: jj, velmi podobné - zkus ale někdy ten tuk zkombinovat (máslo a sádlo) a po upečení hned horké potřít rozpuštěným máslem, do kterého se přidá troška rumu a pak pocukrovat - to je dovedeno k dokonalosti. Jablka doporučuji krájet, strouhaná buď pouští moc vody a když se vymačká, je zbytečně suché:-). Peču ho velmi často:yes:

Ladislava Beranová

18. 5. 2016 22:38

aninaz: Někdo si holt neumí poradit. Já zas, když jsou jablka moc šťavnatá, z nich část šťávy vyždímu a je to. A ani ta nepřijde nazmar - vypiju ji.

Ladislava Beranová

18. 5. 2016 22:32

Dělám podobný - 50 dkg hl. mouky, 25 dkg másla, 8 lžic vody, lžíci octa a jedno vajíčko.Vyválené těsto potřu uprostřed rozpuštěným máslem, posypu neopraženou strouhankou smíchanou s cukrem, pak jablka, rozinky, oříšky a cukr se skořicí. Po upečení posypu moučkovým cukrem s troškou práškové vanilky. Recept mám od babičky a je výborný.

Renča

29. 1. 2016 09:30

Výborné těsto!Celé roky dělám štrůdl z tarohového těsta,ale tento recept mě velmi zaujal,tak jsem ho zkusila a je vynikající,výborně se s ním pracuje a moc nám chutná,jiný už péct nebudu:-)

jamarela jamarela

24. 1. 2016 15:23

nemá chybu, peču ho asi dva roky, jak jsem našla recept. Kam se hrabe lístkový. Taky jsem tady ještě nenašla recept, který by měl tolik komentářů.:-):-):-)

aninaz aninaz

23. 1. 2016 01:08

Jejda, tak jdu znova péct a vidím ty záporné komentáře. To mě teda opravdu překvapuje. S receptem jsem nikdy žádné problémy neměla. Pokaždé se povede. Je fakt, že přidávám množství strouhanky podle toho, jak jsou jablka šťavnatá. Když mají více vody, dám více strouhanky. Jinak žádná kouzla s tím, žádný pudink, žádné krájení jablek (připadá mi zdlouhavé, tak strouhám), jablka dávám rovnou na těsto, sypu strouhankou, neb mák zrovna nemusím. A výsledek je parádní - nic rozblemcaného, ale štrúdl jak má být. Takže bych spíš radila zkoušet a zkoušet. On se jednou povede a výsledkem budete určitě nadšení. Jen to nechce hned házet flintu do žita. Nikdo učený z nebe nespad, jak říkávala moje maminka. Tak přeju hodně zdaru ;-):-) a dávám opět :yes:.

1 3 4 5 6 7 20

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky

Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový

TopRecepty.cz

Strakonické "štrúdle"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KLRl