Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
26. 10. 2015 17:32
Marta Urbancová: Marti, jsem ráda, že Vám i známým chutná, kdybych ho vymyslela sama, tak budu pyšná, ale autorkou nejsem /bohužel/, jen jsem ho dala ve známost dalším lidem. Ale i tak za pochvalu děkuji, velmi mě spokojenost konzumentů těší
26. 10. 2015 17:29
Bahula:Evi, od takové kuchařky, jako jsi Ty, chvála velmi těší
26. 10. 2015 12:28
Dobrý den.Mohu Vás ubezpečit,že jiné štrůdle už nedělám,než ty Vaše.Jsou prostě úúúúžasné.Také rozdávám Váš recept svým známým,kteří ho u nás již ochutnali.Samozřejmě se přiznám,že je to Váš recept,nikoli můj.Takže díky za tento recept.
25. 10. 2015 14:58
Výborné těsto
20. 10. 2015 23:12
Tak jsem si přečetla samou chválu a šla ted ve 23.hod zadělat těsto Jsem zvědavá jaký bude výsledek. Dnes už jsem jeden dodělala a byl celkem tvrdý Možná odležení těsta 30.min bylo málo nebo nevim....Taksnad zítra už to bude lepší
20. 9. 2015 14:07
yanull:Ano "vinu".Vinna ve všech bodech obžaloby. Kdyby jenom nám,tak se tolik nenadřu.Chutnají všem ! A nejhorší je ,že mám vlastní jablíčka,takže nemám žádnou výmluvu
19. 9. 2015 22:08
Veronika.Hrozna: Veru, nevím, zda Tě litovat nebo gratulovat, že stále ve velkém "vineš", ale hlavně, že Vám chutnají
19. 9. 2015 20:08
yanull:Dneska tři nohavice kraje snědl manžel a ostatní dělníci ke kafíčku ,opravujeme ! Já ani kousek ! Právě jsem zadělala těsto na dalších aspoň 12 nohavic.
17. 8. 2015 14:17
aninaz: Děkuji, myslím, že pochvalu si tento recept zaslouží
16. 8. 2015 21:02
No, tak tento týden jsem objevila recept na štrúdl z jogurtového těsta. Proč to nevyzkoušet, že? Tak jsem upekla 2 nohy z jogurtového a 2 strakonické. No jasně, to jsem mohla čekat. Že prý je ten štrúdl nějaký divný (tedy ten jogurtový). Snědl se sice taky, ale pochvala přišla až za ten strakonický. Je fakt nenahraditelný.
16. 8. 2015 16:50
Veronika.Hrozna:Jelikož včera u nás v Bratislavě řádilo počasí jako pominuté ,a orvalo nám jabka ,tak strakoničák ! Letos první z našich jablíček./Manžel posbíral aby se to nevyhodilo/.Klasika jablká a domácí mák vlastnoručně sesbíraný a vyloupaný z makovic. Konečně slušný mák do štrúdlíku.
24. 5. 2015 07:52
Veronika.Hrozna:Na Strakoniké štrúdle si vždycky najde "někdo"hrozný,kdo mi je sežere.
23. 5. 2015 10:30
Veronika.Hrozna:Dneska peču znovu ,jsem zvědava kdo mi to zase utrhne od pusy.Počítač funguje a kočka je zdravá!
15. 5. 2015 13:47
aninaz: Tentokrát jsem byla bez nebezpečí ztloustnutí ze štrúdlu.Kraje jak je obvyklé, snědl manžel.Mně nezůstalo absolutně nic. Veterinář a IT to bravurně zvládli bez pomoci a nechali si ještě zabalit na cestu.
15. 5. 2015 10:43
Jéžiš, holky, a pak z čeho tloustneme. To s tím tvarohem musí být taky mňamka.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 5 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 6 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 19 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 21 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 23 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno 1. 5. 2024 13:14
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí přírodní plátek
Ethnia uvařila před 1 hodinou
Znojemská omáčka s vepřovým masem
jankohrasko uvařila před 1 hodinou
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
ZdeLena uvařila před 1 hodinou
Muffiny s ořechy a čokoládou
jankohrasko uvařila před 1 hodinou
Křupavé zapečené brambory
Fulda uvařila před 1 hodinou
Mleté maso s kolínky
kit731 uvařila před 2 hodinami
Cibulovo-česneková polévka s bramborami
tara23 uvařila před 2 hodinami
Orientální králík
pencovapetra uvařila před 3 hodinami
Dort Pavlova
28Monika uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně zabalit štrúdl, aby nevytekla náplň? Poradíme, jak na jednoduché a rychlé balení
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Ze špekáčků, které zbyly z čarodějnic, vytvoříte skvělá jídla: Stačí použít pivo, zeleninu, alobal nebo ocet
Další recepty
Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky
Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
288 názorů