Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strakonické "štrúdle"

Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.

Hodnocení receptu je 5,0 (124×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 20 min

110 min (90 min příprava + 20 min tepelná úprava)

11. 7. 2010 20:03

Suroviny pro 4 kusy

4 kusy

Nutriční hodnoty

Energie21 886 kJ / 5 231 kcal
Bílkoviny79,39 g
Tuky294,88 g
Vláknina51,10 g
Cholesterol 984 mg
Sodík 1,38 g
Sůl2,57 g
Sacharidy539,29 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

14. 5. 2015 20:56

Veronika.Hrozna: Ale ještě něco jsem zjistila.Manžela a všechny, je potřeba při skládání a plnění štrúdlu bez kompromisu vyhnat z kuchyně.Jinak tam něco zapomenu dát. :-D Plnila jsem sladkým tvarohem s vanilkou,rozinkami a citronovou kůrkou.Pod tvaroh přišla opečená strouhanka a mleté opečené ořechy.Na to nakrájené jablíčka jenom tak do středu na tvaroh a posypané skořicovým cukrem. Pár plátečků másla a zavinout.;-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

14. 5. 2015 20:46

yanull: Já za to nemůžu Yanull,fakt.:-! Je to pravda pravdoucí,to bych si ani nedokázala vymyslet,tak bujnou fantazii nemám. A to jsem je v tom spěchu zapomněla namazat máslem a rumem.:-( Vzpomněla jsem si na to, až už byly sežrány. Co by dokázaly namazané..... :-* :-O

yanull yanull

14. 5. 2015 04:40

Veronika.Hrozna: Veru, Ty se mi jen zdáš, nestačím žasnout, co všeho jsi schopna se "strakoničáky" spáchat ;-):-):yes::-K

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

10. 5. 2015 20:09

danielle72No,jo a ted pokazde budu pect pri navsteve IT budu upect strakonicak,jinak budu tyden bez pc.
:-8po:-O

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

10. 5. 2015 20:02

casino:Ne,kocka dostala injekci,strudl sezral veterinar a rekl,ze bartrovy obchod.;-):-))

casino casino

10. 5. 2015 19:26

Veronika.Hrozna:
No, ale toto tedy rozhodně není rcp "pro kočku":-D:-D:-D

danielle72 danielle72

10. 5. 2015 19:25

Veronika.Hrozna: Vždyť je to logické - lepší štrúdle neexistují, a kdo ochutnal, už nechce jiné :-p;-):yes::-D

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

10. 5. 2015 18:51

Neuverite.Vcera jeden strudl zaplatil opravu pocitace a dnes druhy veterinare pro nasi kocku.Ja zasnu.:-D:-O

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

19. 3. 2015 18:35

jana: Jsi zkušená kuchařka nebo začátečnice?
;-(- Zkontroluj přísady-jestli jsi dala všechno
:-(- uležení těsta
;-)- pečení teplota
Nekrájet teplý!
Rozpadat by se neměl.:-D

jana

19. 3. 2015 14:40

chcu se zeptat ja ho dnes delala a uplne se rozpada jak ho krajim co tam delam spatne:-?:-?;-(:-K

aninaz aninaz

10. 3. 2015 14:04

Musím se připojit ke všem těm kladným ohlasům. Tenhle štrůdlík mám nejraději ze všech a rozdávám dále recept na něj. Nikdy moc dlouho nevydrží. Peču ho v zimě v létě, nejčastěji na nějaké oslavy, vždycky sklidí velký ohlas. Zkoušela jsem toto těsto i naslano a rovněž vynikající. Takže velké díky a hodně zdaru v dalším kuchtění. :yes::yes::yes:

yanull yanull

2. 2. 2015 19:02

helusa27: Je mi líto, že chybička se vloudila a určitě se příště podaří ;-):yes:. Děkuji všem za rady, které byly k tomuto receptu poskytnuty. :-K:-K:-K

tejaja tejaja

26. 1. 2015 12:37

helusa27: Ak máš príliš tvrdý tuk, zabudla si včas vybrať z chladničky, tak žiadna mikrovlnka. Jednoducho ho nastrúhaj na strúhadle a výborne sa tí s ním bude pracovať. ;-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

26. 1. 2015 10:23

Jen jsem chtěla dodat ,že i uležení je velmi duležité.Nechávám přes noc. Jelikož tento štrúdl peču ,tak vím,že těsto muže být v lednici klidně tři dny a je pak vynikající.

helusa27 helusa27

26. 1. 2015 09:34

Jo, pochopila :-) Díky, Casino i ostatní za vysvětlení. Já tuk nakrájela a pak jej chtěla právě nechat změknout v mikrovlnce, aby to šlo promísit. Dávala jsem to do robota. Ručně se mi s tím párat nechtělo, protože jsem spěchala. Teď už vím, jak fatální jsem udělala chybu :-8 a jakou důležitost má teplota, konzistence i druh tuku.

Jinak všem hloubavějším kuchařkám doporučuji knihu Proč se klepou řízky od Vladimíra Mikeše.

http://www.levneucebnice.cz/p/proc-se-klepou-rizky...

1 6 7 8 9 10 20

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky

Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový

TopRecepty.cz

Strakonické "štrúdle"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KLRl