Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
14. 5. 2015 20:56
Veronika.Hrozna: Ale ještě něco jsem zjistila.Manžela a všechny, je potřeba při skládání a plnění štrúdlu bez kompromisu vyhnat z kuchyně.Jinak tam něco zapomenu dát. Plnila jsem sladkým tvarohem s vanilkou,rozinkami a citronovou kůrkou.Pod tvaroh přišla opečená strouhanka a mleté opečené ořechy.Na to nakrájené jablíčka jenom tak do středu na tvaroh a posypané skořicovým cukrem. Pár plátečků másla a zavinout.
14. 5. 2015 20:46
yanull: Já za to nemůžu Yanull,fakt. Je to pravda pravdoucí,to bych si ani nedokázala vymyslet,tak bujnou fantazii nemám. A to jsem je v tom spěchu zapomněla namazat máslem a rumem. Vzpomněla jsem si na to, až už byly sežrány. Co by dokázaly namazané.....
14. 5. 2015 04:40
Veronika.Hrozna: Veru, Ty se mi jen zdáš, nestačím žasnout, co všeho jsi schopna se "strakoničáky" spáchat
10. 5. 2015 20:09
danielle72No,jo a ted pokazde budu pect pri navsteve IT budu upect strakonicak,jinak budu tyden bez pc.
po
po
10. 5. 2015 20:02
casino:Ne,kocka dostala injekci,strudl sezral veterinar a rekl,ze bartrovy obchod.
10. 5. 2015 19:26
Veronika.Hrozna:
No, ale toto tedy rozhodně není rcp "pro kočku"
No, ale toto tedy rozhodně není rcp "pro kočku"
10. 5. 2015 19:25
Veronika.Hrozna: Vždyť je to logické - lepší štrúdle neexistují, a kdo ochutnal, už nechce jiné
10. 5. 2015 18:51
Neuverite.Vcera jeden strudl zaplatil opravu pocitace a dnes druhy veterinare pro nasi kocku.Ja zasnu.
19. 3. 2015 18:35
jana: Jsi zkušená kuchařka nebo začátečnice?
- Zkontroluj přísady-jestli jsi dala všechno
- uležení těsta
- pečení teplota
Nekrájet teplý!
Rozpadat by se neměl.
- Zkontroluj přísady-jestli jsi dala všechno
- uležení těsta
- pečení teplota
Nekrájet teplý!
Rozpadat by se neměl.
19. 3. 2015 14:40
chcu se zeptat ja ho dnes delala a uplne se rozpada jak ho krajim co tam delam spatne
10. 3. 2015 14:04
Musím se připojit ke všem těm kladným ohlasům. Tenhle štrůdlík mám nejraději ze všech a rozdávám dále recept na něj. Nikdy moc dlouho nevydrží. Peču ho v zimě v létě, nejčastěji na nějaké oslavy, vždycky sklidí velký ohlas. Zkoušela jsem toto těsto i naslano a rovněž vynikající. Takže velké díky a hodně zdaru v dalším kuchtění.
2. 2. 2015 19:02
helusa27: Je mi líto, že chybička se vloudila a určitě se příště podaří . Děkuji všem za rady, které byly k tomuto receptu poskytnuty.
26. 1. 2015 12:37
helusa27: Ak máš príliš tvrdý tuk, zabudla si včas vybrať z chladničky, tak žiadna mikrovlnka. Jednoducho ho nastrúhaj na strúhadle a výborne sa tí s ním bude pracovať.
26. 1. 2015 10:23
Jen jsem chtěla dodat ,že i uležení je velmi duležité.Nechávám přes noc. Jelikož tento štrúdl peču ,tak vím,že těsto muže být v lednici klidně tři dny a je pak vynikající.
26. 1. 2015 09:34
Jo, pochopila Díky, Casino i ostatní za vysvětlení. Já tuk nakrájela a pak jej chtěla právě nechat změknout v mikrovlnce, aby to šlo promísit. Dávala jsem to do robota. Ručně se mi s tím párat nechtělo, protože jsem spěchala. Teď už vím, jak fatální jsem udělala chybu a jakou důležitost má teplota, konzistence i druh tuku.
Jinak všem hloubavějším kuchařkám doporučuji knihu Proč se klepou řízky od Vladimíra Mikeše.
http://www.levneucebnice.cz/p/proc-se-klepou-rizky...
Jinak všem hloubavějším kuchařkám doporučuji knihu Proč se klepou řízky od Vladimíra Mikeše.
http://www.levneucebnice.cz/p/proc-se-klepou-rizky...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kefírová rychlovka
Přidáno před 6 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 9 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 11 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 12 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 12 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Nadýchaný hrnečkový perník
Sabos uvařila před 44 minutami
Dršťková polévka z hlívy
Valis uvařil před 3 hodinami
Kefírová bábovka
1anoli1 uvařila před 4 hodinami
Vepřový guláš
zutro uvařila před 4 hodinami
Pšenično-žitné dalamánky s prefermentem
Tonja uvařila před 4 hodinami
Francouzské brambory zapečené se sýrem Brie
Elivet uvařila před 5 hodinami
Kebab pro vegetariány
TondaJ uvařila před 6 hodinami
Houbová omáčka dle Jitky
MarcelaPa uvařil před 6 hodinami
Slaninová kolínka snadno a rychle
Valis uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
Oloupaná jablka se hodí do některých moučníků a chystáme je malým dětem. K loupání nám stačí ostrý nožík nebo škrabka
Další recepty
Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky
Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
288 názorů