Citrónové rizoto podle Nigelly

jahoda Kuchařka: jahoda

Doba přípravy: 45minut 5 porcí Přílohy 16 názorů

Suroviny

300 g rýže
1 litr zeleninového vývaru
2 šalotky nebo jarní cibulky
3 lžíce jemně strouhaného celeru
2 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
kůra z 1/2 řádně omytého citrónu
2 větvičky jemně nasekaného rozmarýnu
Citrónová omáčka:
šťáva z 1 citrónu
1 žloutek
4 lžíce šlehačky
4 lžíce strouhaného parmazánu (a trochu na posyp)
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si nachystáme 1 litr zeleninového vývaru (poměr cca 1 litr vody + 300 g rýže stačí na uvaření měkké rýže), nakrájíme na jemno rozmarýn, nastrouháme citrónovou kůru, nastrouháme parmazán a jdeme na to.

  2. Nakrájíme úplně na jemno cibulku a s jemně strouhaným celerem osmažíme na hlubší pánvi nebo pekáčku na másle a olivovém oleji (ten se přidá proto, aby se máslo nepřipalovalo a aby se cibulka nepřipalovala), můžeme ji mírně posolit, sůl uvolní tekutinu zevnitř cibule a ta zabrání její připálení.

  3. Přisypeme rýži, chvíli společně orestujeme a začneme zalévat vývarem, nejdříve po částech a mícháme, až se vstřebá do rýže. Potom zalijeme zbytkem a už mícháme jen občas.

  4. Asi za 20 minut by měla být rýže uvařená (čas je orientační, záleží na druhu rýže). Doprostřed uvařené rýže vložíme citrónovou kůru a rozmarýn, odstavíme z ohně a zamícháme.

  5. Vymícháme si citrónovou omáčku, až se pěkně spojí a lehce ji promícháme do rýže. Použila jsem zeleninový bujon, tak už sůl nebyla potřeba.

Poznámka

Zdroj: "Vaření s Nigellou" (britská žurnalistka a rozhlasová hlasatelka Nigella Lawson se proslavila právě tímto gastronomickým seriálem. Začínala jako sloupařka hodnotící restaurace v časopisech a po úspěšném seriálu Vaření s Nigellou“, který se natáčel v jejím domě, vydala již několik kuchařek, za které dostala řadu cen a ocenění).

Její recept Citrónové rizoto krásně voní po citrónu a rozmarýnu, ale nemusíte se bát množství použité citr.šťávy, protože smetana s parmazánem báječně vyrovná tuto kyselost.

Na správné rizoto doporučuji použít krátkozrnou rýži Arborio (viz komentář Kamily z 5.2.2011), nebo rýži Carnaroli(viz komentář Chocolate 20.3.2011)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 35 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Citrónové rizoto podle Nigelly

  • chocolate chocolate

    Znám, protože Nigellu mám moc ráda.Pokud nemáte Arborio (rýži) je možné použít i Carnaroli.
    Krásná fotka, ale Basmati není rýže na rizoto, to je dlouhozrnná rýže vhodná pro pokrmy indické kuchyně;-).

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Peťko, mám radost, že chutnalo;-) Kdo nevyzkouší, neví, o co přichází, že jo:-p:-):-K Díky
    Moc se mi líbí, jak píšeš "servírovala", cítím, že vaříš ráda a to je dobře;-)

    Odpovědět

  • P3tule P3tule

    Dnes vyzkoušeno, dokonalá souhra chutí! Servírovala jsem s kolečky cukety lehce opečené na olivovém oleji. Ňam! :-8

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    to Kamila: ... a přitom se nerozvařuje:yes:, už mám nastudováno;-)

    Odpovědět

  • Kamila Kamila(neregistrovaná)

    Jojo, Jahodo, už se prodává celkem běžně (jsem teda rozamzlená skoro-velkoměstem :-D), ale myslím, že ji vyrábí už i zn.Lagris, takže to v nějakém větším obchodě určitě najdeš! Je taková kulatozrnná a umí vytvářet takovou tu rizotovou "kašovost" - držím palce!

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p mňam, už mám uloženo a určitě vyzkouším;-):yes::-K

    Odpovědět

  • marcik marcik

    moc pěkné a jedlé;-):-K:yes:

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka

    joooo to bych si dala:yes::-p

    Odpovědět

  • Lykeli Lykeli

    Vypadá to fantasticky.:-O:yes:

    Odpovědět

  • misza misza

    Nádhera:-O:-*:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    To je krásnej bezmasej recept :-p:yes:

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Kamilo, určitě budeš pravdu, já jsem použila rýži, která u nás patří k těm nejlepším, co se týče dostupnosti:-//.
    Recept dávám k inspiraci, ale nejsem žádný profík.
    Ráda se poučím, kuknu se po té, co píšeš, snad se zadaří. Díky:-K;-)

    Odpovědět

  • Kamila Kamila(neregistrovaná)

    Vypadá to krásně, chutnat to bude výborně, rozhodně vyzkouším. Nicméně nemohu nepřipomenout a z vlastní zkušenosti doporučit, že na rizoto (takové, jak má být) se hodí rizotová rýže (arborio), i ten způsob úpravy se pojí s "pravým" rizotem.. A je stejně drahá jako Basmati na obrázku, takže proč to šidit... Ale jen to samozřejmě jen můj názor ;-)

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Colombo65 Nigella by měla radost:-* - je blbý se vnucovat, ale to rizoto je fakt super:-p. U mě to nebyla příloha, ale hlavní chod (a pak už jen odchod:-D);-)

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Ty seš fakt luxusní fotografka - právě jsem si "uslintnul" do klávesnice a to se u rizota ještě nestalo:-D - úplně žravé fotky :-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: citronove rizoto s nigellou v kuchyni recepty vaření s nigellou recepty vaření s nigellou s nigellou v kuchyni nigella a její kuchyně citronove risoto indické rizoto nigella a její kuchyně recepty citronové rizoto recept luxusní rizoto s nigellou ve kuchyni recepty citronová rýže rizoto arborio citronove ryzoto rizoto rozmaryn s nigelou v kuchyni s nigellou ve kuchyni recepty s nigellou ve vánoční kuchyni nigella lawson rizoto