Suroviny pro 6
6
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 577 kJ / 2 289 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 55,51 g |
| Tuky | 16,62 g |
| Vláknina | 41,05 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 401 mg |
| Sůl | 0,95 g |
| Sacharidy | 465,05 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pokrm budeme připravovat nejlépe v hlubším litinovém kastrolku. Vše si nejdříve nakrájíme.
Krok 2: Na oleji osmažíme dozlatova nahrubo nakrájenou cibuli.
Krok 3: Přidáme na větší kousky nakrájené maso, prudce orestujeme cca 10min.
Krok 4: Osolíme, opepříme a přidáme nudličky mrkve. Restujeme dále cca 10 min. a mícháme.
Krok 5: Přidáme česnek, kmín, sůl, pepř a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené a dusíme asi 5-10min. podle druhu masa.
Krok 6: Nyní přidáme rýži, kterou rozložíme na maso, zalijeme vývarem a pod pokličkou při mírném ohni dusíme, dokud rýže není měkká.
Krok 7: Jakmile začne vstřebávat vývar, uděláme obrácenou vařečkou díry, aby se vývar dostal ke dnu. Nemícháme, jen kontrolujeme vývar a příp. dolijeme i vodu, aby byla šťáva a zároveň se tak rýže nemůže připálit - není úplně na dně (doporučuji hlídat šťávu tak do poloviny, aby rýže nebyla suchá).
Trvá to max. 30min. (podle druhu rýže)
Hotové na talířích sypeme cibulovou natí. Jednoduchý a nenáročný pokrm.
Trvá to max. 30min. (podle druhu rýže)
Hotové na talířích sypeme cibulovou natí. Jednoduchý a nenáročný pokrm.
Zveřejněno 15. 2. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Uzbecký plov (po česku)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N8Zv
Moje poznámka
Uzbecký plov (po česku)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N8Zv
Nejnovější recepty
Jablkovo-pudinkový koláč
Přidáno před 13 minutami
Kakaová roláda s tvarohovým krémem a banánem
Přidáno před 3 hodinami
Slaný snídaňový koláč z tortilly
Přidáno před 6 hodinami
Jemná rybičková pomazánka
Přidáno před 13 hodinami
Koláčky s dvojí náplní zadělávané majonézou
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí kapsy plněné šunkou a uzeným sýrem, pečený květák a česnekový dip
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečená zelenina s červenou řepou a jablky
Evajira před 2 minutami
Jablkové čatní
josef.ridic před 14 minutami
Kuřecí stehna s vaječnou náplní
Leni1970 před 21 minutami
Filé smažené v troubě
[email protected] před 33 minutami
Krůtí maso s houbami
[email protected] před 37 minutami
Vydatná bramborová polévka s krupkami nebo pohankou
wimra před 58 minutami
Kefírová buchta - rychlovka
Begonie před 1 hodinou
Podzimní kotleta
JanaPankova před 2 hodinami
Tématické fráze:
plov,
plov recept,
plof,
recept plov,
recept na plov,
jidlo plov,
plov recepty,
plov jídlo,
plov jídlo,
recepty plov,
uzbecké rizoto,
koření na plov,
uzbecké národní jídlo,
houbový plov,
plov fotografii,
netkucharka.cz,
plof recept,
plov z jehněčího masa,
uzbecké přísloví,
jehněčí plov
Suroviny:
maso,
rýže,
mrkev,
cibule,
česnek,
římský kmín mletý,
vývar,
sůl,
pepř,
olej
Komentáře (20)
Tady je odkaz v rustine: www.youtube.com/watch?v=VHsTd1RaCB0
S pozdravem,
Hikmat
kramtp.info/news/16/full/id=16424
Dobrou chuť
http://www.navychod.cz/articles.php?id=d7e832b6-8e...
https://www.google.cz/search?q=plov+uzbek&hl=cs&sa...
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/439632/uzbek-pl...
http://www.grouprecipes.com/34920/uzbek-lamb-plov-...
A jestli je to obyčejné rizoto, tak podle mne ne, já rizoto připravuji jinak.
Už jsem zde psala, že budu velmi ráda !!!, pokud zde někdo přidá fotku, jak má správně recept vypadat. Všichni jen píšete, ale fotku nikdo nepřidá
Jinak díky všem na reakce a připomínky
samozrejme ze kazdy dela plov jinak, ale lisi se to hlavne zpusobem pripravy, protoze v zakladu jsou ingredience a koreni v drtivem pripade stejne po cele centralni asii. plov je proste plov, ne rizoto.
Jinak, ty poznámky se číst musí, právě občas recept důležitě doplňují, pak nemusíš psát tento komentář
Ahoj Mili, doufám, že si můj komentář přečteš.
Já ale vůbec netvrdím v receptu, že je to pravý plov, snažila jsem se přiblížit originálu, o kterém jsem se dočetla na netu. Než jsem ho sem dala, pročetla jsem více variant a dovolím si tvrdit, že neexistuje pouze jedna varianta plovu- jeden originál, jak píšeš.
Prostě jsem chtěla vyzkoušet tu jednoduchost s minimálním množstvím surovin a kdy se vaří společně rýže s masem, příp. zeleninou a chuť s použitým římským kmínem.
Chtěla jsem sem zařadit jednoduchý a surovinami levný recept.
Hlavním masem Uzbekistánu je skopové a vepřové a i přesto, že vepřové korán zakazuje, stejně jej jedí téměř všichni.
A co jsem se dočetla, existují stovky variant tohoto jejich národního jídla.
Budu jen ráda za Tvůj originál, ovšem pokud jej uděláš opravdu z tuku uzbeckých beranů, tak mi recept na nic nebude.
I přesto se na Tvůj pravý uzbecký plov těším. Z toho, co jsi popsala, si ale bohužel recept nedovedu představit.
Zdraví jahoda
Staré uzbecké přísloví praví: "Máš-li peníze, pak jez plov, nemáš-li peníze, tím více jez plov". 1. část přísloví pro ty, kdo má maso, 2. část pro ty, kdo maso nemá, dá alespoň zeleninu nebo houby.