Mazanec
Na velikonoční tabuli nesmí chybět tradiční mazanec, pečený na Bílou sobotu. Příprava je za pomoci domácí pekárny velice nenáročná a tak zvládne mazanec, provoněný citrónem a rozinkami, upéct i začátečník.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 988 kJ / 3 343 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 89,59 g |
| Tuky | 74,42 g |
| Vláknina | 25,00 g |
| Cholesterol | 685 mg |
| Sodík | 629 mg |
| Sůl | 1,49 g |
| Sacharidy | 566,29 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do domácí pekárny nalijeme nejprve tekuté suroviny, poté přidáme sypké (rozinky můžeme přidat hned nebo před koncem hnětení) a navrch rozdrobíme droždí. Zapneme program Těsto.
Krok 2: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas začneme nahřívat troubu na 180 °C.
Krok 3: Vykynuté těsto propracujeme na pomoučněném vále. Těsto nelepí, tedy se nemusí moc podsypávat.
Krok 4: Vytvoříme dva mazance, přendáme na plech a necháme ještě 40 minut kynout.
Krok 5: Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a dáme péct do rozehřáté trouby.
Krok 6: Asi po čtvrt hodině pečení znovu potřeme vejcem. Mandle pak na mazanci drží jako přilepené.
Krok 7: Pečeme dalších 30 minut. Pokud se mazanec začne na povrchu připékat, přikryjeme ho alobalem. Zda je upečený zkontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do mazance a po vytažení musí být suchá.
Zveřejněno 4. 3. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QNN7
Moje poznámka
Mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QNN7
Nejnovější recepty
Vaječná omeleta se zeleninou a žampiony (vhodná pro diabetiky)
Přidáno před 5 hodinami
Falešné boloňské špagety aneb fofr špagety
Přidáno před 9 hodinami
Bílkové řezy s kandovaným ovocem
Přidáno před 11 hodinami
Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 17 hodinami
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno 12. 12. 2025 14:00:02
Likérové kávy
Přidáno 12. 12. 2025 09:00:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí směs na hořčici s medem
Danoouch před 3 hodinami
Bábovka Albert
Ketynna před 4 hodinami
Dýňová polévka s fazolemi
marekdd před 4 hodinami
Jednoduché nepečené Tiramisu kuličky/Tiramisu Truffles
Hanawagy před 4 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
Valerie. před 4 hodinami
Rajská omáčka
Vershyna před 5 hodinami
"Letní" buřty na pivu - z pánve
BeeroCrat před 5 hodinami
Krupičná kaše rychle hotová
Colombová_S před 6 hodinami
Babiččina rychlá kulajda
Pavenov1 před 7 hodinami
Tématické fráze:
mazanec,
recept mazanec,
mazanec recept,
mazance,
recepty na mazance,
recept na dobrý mazanec,
jak dlouho se peče mazanec,
mazanec top recepty,
dobry mazanec,
top recepty mazanec,
dobrý velikonoční mazanec,
mazanec recepty,
recept na mazanec,
recept dobry na mazanec,
dobrý mazanec recept,
mazanec top,
top recepty na mazanec,
recepty mazanec,
velikonoční mazanec recept,
recept na výborný mazanec
Suroviny:
mouka hladká,
droždí čerstvé,
voda,
mléko sušené,
tuk hera,
žloutek,
cukr vanilkový,
šťáva citronová,
kůra citronová,
cukr,
sůl,
rozinky,
mandle plátkové,
vejce
Komentáře (14)
A je opravdu výborný.