Tarhoňa
Tarhoňa je drobná těstovina oblíbená zejména na Slovensku a v Maďarsku. Používá se jako příloha k masu se šťávou, zavářka do polévek, ale skvěle se hodí i pro přípravu těstovinových salátů. Před vařením ji, pro lepší chuť, nejdříve opražte.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 442 kJ / 106 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 8,68 g |
| Tuky | 7,56 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 259 mg |
| Sodík | 99 mg |
| Sůl | 0,21 g |
| Sacharidy | 0,70 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 6. 8. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tarhoňa
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BBrN
Moje poznámka
Tarhoňa
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BBrN
Nejnovější recepty
Roládky na 3 způsoby
Přidáno před 2 hodinami
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno 26. 12. 2025 08:01:02
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborové knedlíky IV
Beruna před 45 sekundami
Žemlovka s jablky a tvarohem
jitule123 před 12 minutami
Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou
Supak28 před 13 minutami
Valašská kyselice
Topmoni před 57 minutami
Linecké těsto 3 2 1
kimlo před 59 minutami
Rychlá falešná slepičí polévka z mrkve
Denula před 1 hodinou
Veka domácí na chlebíčky
lena1403 před 2 hodinami
Brambory na cibulce se zelím
lukadu před 2 hodinami
Langoše z Maďarska
nomia před 2 hodinami
Buchta Rafaelo
Thebes před 2 hodinami
Tématické fráze:
tarhoňa jak vařit,
tarhoňa jako příloha,
jak se vaří tarhona,
recepty s tarhoňou,
trhoňa,
torhoňa,
tarhoňa a kuřecí maso,
targoňa,
těstoviny tarhońa,
jak vařit tarhoňu,
tarhuňa,
karhoňa,
terhona,
recept s tarhonou,
tarhola,
tvarhoňa,
tarhaňa,
jak se dela tarhona,
tarhona cena,
tarhane
Suroviny:
mouka polohrubá,
vejce,
sůl,
voda
Komentáře (55)
To není z mé hlavy, ale odněkud opsané.
Ak ju varíte, tak v osolenej vode ako ktorúkoľvek cestovinu. Takto varím tarhoňu len ako vláku do polievky.
Ak je to ako príloha k mäsu, tak zásadne podľa postupu, ktorý uvádzam, je chutnejšia. Je lepšie ju potom dusiť v rúre. Vody dajte asi v takom pomere, ako na ryžu. Ak ste ju mali tvrdú, tak ste mali pravdepodobne málo vody, nemala čím nasiaknúť. Ak by sa vám stalo, že to ňou naopak preženiete, nechajte zakryté postáť, vstrebe sa.
Skúste to ešte raz
Jednou v Lídlu, asi před 3 měsíci a nutně ji potřebuji na sobotu !!!!!!!!!! a tedy tu u nás v Havířově není nikde
Loni v létě jsem ji teprve poprvé ochutnala na Jižním Slovensku ( s jejím drštkovým "maďarským" perkeltem, mňam) tady u nás je fakt problém ji sehnat , to tu máme Alberty, Tesco, Kauflandy, Globus, Lídl, Penny. . . . .nic nikde
Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, přidejte čajovou lžičku solamylu a promýchejte, poté přidejte sojovou omáčku (aby se obalilo ve šťávě všechno maso). Připravte si vše, co máte rád. Já dávám žampiony, hrášek, kukuřici, pórek na kolečka.
No a teď máte dvě možnosti:
1) Vezměte hrnec, který lze dát do trouby. Na oleji opražte kuřecí maso, přidejte vše co máte rád a lehce poduste. Zalijte cca 1dl sojové omáčky. Promíchejte. Poté nasypte 1 balení tarhoňy. Přidejte sůl. Opražte. Poté zalijte dvojnásobkem vařící (převařené) vody (500g tarňohy = 1l vody). Přiklopte pokličkou a dejte do trouby. Směs bude hotová, když v hrnci nebude žádná voda - zjistíte, když směs rozhrnete vidličkou. Poté vyndejte, směs promíchejte a je to
2) Vezměte hrnec, který lze dát do trouby. Na oleji opražte 1 balení tarhoňy. Přidejte sůl. Když začne tarhoňa hnědnout, tak zalijte dvojnásobkem vařící vody (jak jsem psala nahoře) a dejte do trouby. Hotovou tarhoňu poznáte stejně, jak jsem psala nahoře. Na pánvi opražte kuřecí maso, přidejte vše co máte rád a lehce poduste. Zalijte cca 1dl sojové omáčky. Poté směs vsypte do tarhoňy a promíchjte.
Nebo si udělejte tarhoňu jen jako přílohu a nemíchejte s masovou směsí. Je to na Vás
dat nejaky typ na nejaku dobru omacku ??? Vopred dakujem :D
Tarhoňa se dá koupit v Lidlu a je výborná.
Valery21:
Dusím to v troubě a je to výborná příloha k masu s omáčkou, číně nebo jako těstovinové "rizoto"