Boršč

lenka-m Kuchařka: lenka-m

Polévky 64 názorů

Suroviny

30 dkg hovězího masa
30 dkg vepřového masa
30 dkg uzeného masa
2 klobásy
20 dkg hlávkového zelí
1 velká mrkev
1 kořen petržele
10 dkg kořene celeru
20 dkg červené řepy
1 velká cibule
2 rajčata
1 lžíce octa
sůl
pepř
celé nové koření
3 bobkové listy
1,5 l vývaru z masa
lžíce sádla
2 větší brambory
smetana
Recept si zatím oblíbilo 28 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve uvaříme maso doměkka. Vyjmeme jej a necháme vychladit na talíři.

  2. Do hrnce dáme nakrájenou řepu, mrkev, petržel a celer na kostičky, osolíme, zalijeme trochou vývaru (z vařeného masa) a vaříme.

  3. Po chvilce přidáme bobkový list, pepř, nové koření, rajčata na kousky, sádlo, ocet.

  4. Asi po 10 minutách přidáme nakrájené zelí na nudličky, zbytek vývaru, brambory na kostičky a uvaříme doměkka.

  5. Nakonec přídáme nakrájené vařené maso, klobásy na kolečka, lehce promícháme, prohřejeme a podáváme. Na talíři si každý nalije do polévky smetanu.

Poznámka

V receptu byl původně masox, ten tam být nemusí. A také jsem vymazala, že se maso vaří v tlakovém hrnci. To samozřejmě záleží na vás, jak jej uvaříte.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 038 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Boršč

  • ne.ver ne.ver

    Díky za recept, bylo to moc dobré. Ale také jsem vynechala masoxy, protože mi to přišlo zbytečné.:-)

    Odpovědět

  • Markét Markét(neregistrovaný)

    Masox je teda hnus! Opravdu chemie, zvýrazňovače chuti atd. :-(( My Češi se snad nepoučíme...Existují ale i "bujony", kde je např.jen sušená zelenina a koření, ty někdy v nouzi použiju. Ale kupuju je ve zdravé výživě.
    Kečup při vaření neuznávám. Opět jedině v nouzi. Je to samej cukr a konzervant a přebije veškerou chuť. To raději čerstvá rajčata nebo v zimě případně z konzervy.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Eva:pokud kečup kupuju, tak se dívám na složení a hlavně pouze od ověřené firmy. Je fakt, že já si ho dělám sama

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Eliza: Na kečupu (kupovaném) je nejhorší to, že ani z rajčat vyroben být nemusí. Dále kečup svou výraznou sladkou chutí většinou přebije všechny další chutě bylinek a koření.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Co je na kečupu nebo protlaku špatného, prosím?? Ptám se vás antikečupových bojovníků (píšících příznačně bez registrace) docela často a ještě se mi nedostalo odpovědi. Asi ji neznáte...??:-O

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    pppavka:nejspíš myslíš růžičky květáku, hlavička je jen jedna ;-);-):-D:-D, jinak proč ne, ale o žádné potravině se neříká hnus;-);-)

    Odpovědět

  • pppavka pppavka(neregistrovaná)

    dnes budu vařit boršč..podle sebe.kořenová zelenina,vepřové,hovězí,řepa,loup.rajčata,koření. Hlavně žádný kečup nebo protlak---hnus.Když mám, přidám TROCHU malilinkých hlaviček květáku,zelených fazolek..ale dnes ne.A BEZ BRAMBOR !!

    Odpovědět

  • pppavka pppavka(neregistrovaná)

    PAX:nevím, proč říkáš Masoxu chemie. Já ho sice moc nepoužívám (zato manželka snad do všeho ),ale někdy pomůže. Ale souhlasím...pokud člověk umí vařit, obejde se i bez různých bujónů. ;-)

    Odpovědět

  • shawk shawk(neregistrovaný)

    Už roky dělám boršč podle toho, co jsem viděl před mnoha lety v Rusku (Suzdal, Vladimirská oblast, kousek pod Moskvou) a zde uvedený recept je skoro úplně stejný (jen místo uzeniny uzené maso a použití šíleně husté ruské smetany, kterou u nás nejde nijak nahradit). Takže bych rozdíly, které zde uvádí někteří "zkušení tvůrci boršče" připsal raději krajovým zvyklostem (tedy kromě rusnackých nesmyslů, tam se o boršči hovořit nedá vůbec). Autorko, hlavu vzhůru a nedejte se odradit. Popisujete výborný téměř originál ...;-)

    Odpovědět

  • Oksana Raichlova Oksana Raichlova

    Zali::yes:Jsem taky z Ukrajiny a ten váš boršč se mi moc libí.Taky nevím o celeru v boršči.:yes:

    Odpovědět

  • Lubka Lubka(neregistrovaná)

    Julia: SPRAVNE,SILNO čERVENA FARBA MA BYT :yes:

    Odpovědět

  • Lubka Lubka(neregistrovaná)

    neviem odkial mas recept ale to uz nie je original bors pretoze do originalu ruskeho boršču ide,fazula,zemiaky,kapusta,mrkva nastruhana a oprazena s cibulov a zaliata pretlakom,cervena repa,br.meso.to je original boršč!:-D

    Odpovědět

  • labut labut(neregistrovaný)

    Minule sa mi podarilo navarit vynikajucu slnecnicovu polievku, neuveritelne ZE? recept ako na sosovicovu, vyvar z udenej krkovicky alebo z rolovanej sunky, silny, 1klobaska, prelisovany cesnak asi5struckov, tolko bobkoveho listu, trochu cierneho korenia, mozu byt aj nakrajane zemiacky a olupane slnecnicove semiacka. A moze byt aj zaprazka...mnam Teraz sa chystam varit borsc, do praveho borscu nepatria zemiaky, treba tri druhy masa, alebo len silny vyvar z ud.masa Kyslu smotanu aspon 2o% si doda kazdy....

    Odpovědět

  • Zali Zali(neregistrovaný)

    no nevim teda, jsem z Ukrajiny a nemuzu rict ze tohleto je borsc.zadna pertzel ani celer ,masox,rajcata,ocet tam nepatri(pokud me rozum nerzadil :) ).uzene maso a klobasa uz vubec!!ja tam nedavam ani pajcatovy protlak.A misto octu se to dela tak, ze jak se to osoli pak osladi(cukrem) 1:1 a trosicku se dava kysenina citronova(uplne malinko)aby se ta chut srovnala.Repa se ma predem uvarit ve slupce aby zachovala barvu a vitaminy a az pak se dava do hrnce(uvarena a nakrajena.)Pak barva borsce je jeste tmavsi nez mate na foto(takova nasycena).uplne staci hovezi maso a nejakou tu kost.Jinak nerikam ze vas recept neni dobry,verim ze by mi taky chutnal.jinak jeste ,nekdo psal ze \\\"nekdo nahrazuje brambory fazoli\\\" ta fazole tam musi byt.to je taky zaklad :) klobouk dolu kdo tohle precetl ale snad jsem vam taky trosinku poradila :):-8

    Odpovědět

  • janajohana janajohana

    Po delším době jdu dělat boršč: nepoužiju všechny druhy masa, jak je uvedeno, trochu si recept upravím. Jdu koupit řepu a hurá na to. Jen se musím podivovat na těmi různými komentáři, co je správné a co ne. V mojí kuchyni je správné, to, co já vymyslím a to stejné platí i u jiných kuchařů. Nejlepší na vaření je právě ta vaše invence, co do toho vložíte a ne otrocká práce podle receptu. Takže hlavně ať to každého baví :yes:

    Odpovědět

1 2 3 4 5

Tématické fráze: polévka boršč boršč z červené řepy borč z červené řepy borsc s cervenou repou borc-polevka pravy rusky boršč recept borsc polevka boršč bez masa recept na pravý ruský boršč borč polévka polévka boršť polévka borč polevka borsc recept polévky recepty boršč nejlepší pravý ruský boršč borčš polévka boršč - recept recept na polévku boršč boršč-recept ruský bořč

Zapomněl/a jsem heslo