Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boršč

Boršč je klasická polévka ruské, ukrajinské, ale třeba i polské kuchyně - tam se dokonce jí na Štědrý večer jako slavnostní jídlo. Je plná masa a zeleniny a díky řepě má krásnou barvu. Podáváme ji zalitou smetanou.

Hodnocení receptu je 4,9 (37×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 190 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 150 min

190 min (40 min příprava + 150 min tepelná úprava)

15. 2. 2008 13:53

Suroviny pro 7 porcí

7 porcí

Nutriční hodnoty

Energie6 125 kJ / 1 464 kcal
Bílkoviny201,76 g
Tuky42,66 g
Vláknina22,87 g
Cholesterol 470 mg
Sodík 3,15 g
Sůl7,10 g
Sacharidy58,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

jahoda jahoda

3. 2. 2013 19:43

Lenko-m, už na Topky asi nechodíš;-(, ale snad si někdy přečteš můj komentík k Tvému výbornému receptu;-).
Na přání manžela, který boršč z dob dětství zbožňuje, jsem se odhodlala poprvé v životě do uvaření boršče.
Dlouho jsem hledala recept, který by nezklamal, po přečtení zdejších komentářů jsem si vybrala Tvůj a nelituji:-K. Dělala jsem přesně podle receptu, jen bujon nepoužívám, navíc vývar z masa byl dostatečně silný.
I když boršč nepatří mezi mé oblíbené polívčičky, s chutí jsem si dala nášup:-p:-D
Díky za recept, zůstanu u něj:-K:yes:15

Lalena

17. 11. 2012 14:23

shawk: Musim s Vami souhlasit. Tento recept nejvic pripomina rusky borcs. Ochutnala jsem ho pred lety v Machackale u Kaspickeho more. Dodenes vzpominam na kousky rajcat a jehneciho s trochou smetany. Nikdy uz jsem na takovy nenarazila. V Cechach se vari jen ukrajinsky a ten je jiny, predevsim bez rajcat. Stejne tak jako maji uplne jiny v Polsku, vetsinou cisty vyvar z repy. Takze pokud se bavime o ruskem borsci, neplest si ho s ukrajinskym, prosim. Diky za recept. Urcite mi pomuze k priblizeni se originalu.

Hana

23. 10. 2012 20:29

Tak teda - masox ani náhodou
a postup je hodně nahodilý - vaření všeho dohromady, nic neosmažené - hrůza

ne.ver

26. 9. 2012 22:39

Díky za recept, bylo to moc dobré. Ale také jsem vynechala masoxy, protože mi to přišlo zbytečné.:-)

Markét

11. 8. 2012 01:55

Masox je teda hnus! Opravdu chemie, zvýrazňovače chuti atd. :-(( My Češi se snad nepoučíme...Existují ale i "bujony", kde je např.jen sušená zelenina a koření, ty někdy v nouzi použiju. Ale kupuju je ve zdravé výživě.
Kečup při vaření neuznávám. Opět jedině v nouzi. Je to samej cukr a konzervant a přebije veškerou chuť. To raději čerstvá rajčata nebo v zimě případně z konzervy.

spagetka spagetka

25. 7. 2012 11:15

Eva:pokud kečup kupuju, tak se dívám na složení a hlavně pouze od ověřené firmy. Je fakt, že já si ho dělám sama

Eva

25. 7. 2012 10:27

Eliza: Na kečupu (kupovaném) je nejhorší to, že ani z rajčat vyroben být nemusí. Dále kečup svou výraznou sladkou chutí většinou přebije všechny další chutě bylinek a koření.

Eliza Eliza

17. 7. 2012 15:28

Co je na kečupu nebo protlaku špatného, prosím?? Ptám se vás antikečupových bojovníků (píšících příznačně bez registrace) docela často a ještě se mi nedostalo odpovědi. Asi ji neznáte...??:-O

spagetka spagetka

17. 7. 2012 09:43

pppavka:nejspíš myslíš růžičky květáku, hlavička je jen jedna ;-);-):-D:-D, jinak proč ne, ale o žádné potravině se neříká hnus;-);-)

pppavka

17. 7. 2012 09:38

dnes budu vařit boršč..podle sebe.kořenová zelenina,vepřové,hovězí,řepa,loup.rajčata,koření. Hlavně žádný kečup nebo protlak---hnus.Když mám, přidám TROCHU malilinkých hlaviček květáku,zelených fazolek..ale dnes ne.A BEZ BRAMBOR !!

pppavka

17. 7. 2012 09:34

PAX:nevím, proč říkáš Masoxu chemie. Já ho sice moc nepoužívám (zato manželka snad do všeho ),ale někdy pomůže. Ale souhlasím...pokud člověk umí vařit, obejde se i bez různých bujónů. ;-)

shawk

23. 6. 2012 12:18

Už roky dělám boršč podle toho, co jsem viděl před mnoha lety v Rusku (Suzdal, Vladimirská oblast, kousek pod Moskvou) a zde uvedený recept je skoro úplně stejný (jen místo uzeniny uzené maso a použití šíleně husté ruské smetany, kterou u nás nejde nijak nahradit). Takže bych rozdíly, které zde uvádí někteří "zkušení tvůrci boršče" připsal raději krajovým zvyklostem (tedy kromě rusnackých nesmyslů, tam se o boršči hovořit nedá vůbec). Autorko, hlavu vzhůru a nedejte se odradit. Popisujete výborný téměř originál ...;-)

Oksana Raichlova

11. 6. 2012 12:07

Zali::yes:Jsem taky z Ukrajiny a ten váš boršč se mi moc libí.Taky nevím o celeru v boršči.:yes:

Lubka

2. 3. 2012 11:05

Julia: SPRAVNE,SILNO čERVENA FARBA MA BYT :yes:

Lubka

2. 3. 2012 11:03

neviem odkial mas recept ale to uz nie je original bors pretoze do originalu ruskeho boršču ide,fazula,zemiaky,kapusta,mrkva nastruhana a oprazena s cibulov a zaliata pretlakom,cervena repa,br.meso.to je original boršč!:-D

1 2 3 4 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: polévka boršč boršč z červené řepy borč z červené řepy borsc s cervenou repou borc-polevka pravy rusky boršč recept borsc polevka boršč bez masa borč polévka recept na pravý ruský boršč polévka boršť polévka borč polevka borsc recept borčš polévky recepty boršč polévka boršč - recept nejlepší pravý ruský boršč boršč-recept recept na polévku boršč ruský bořč

Suroviny: maso hovězí, maso vepřové, maso uzené, klobása, zelí hlávkové, mrkev, petržel, celer, řepa červená, cibule, rajče, ocet, sůl, pepř mletý, koření nové koření, bobkový list, sádlo, brambory, smetana

TopRecepty.cz

Boršč

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/eEv