Boršč
Boršč je klasická polévka ruské, ukrajinské, ale třeba i polské kuchyně - tam se dokonce jí na Štědrý večer jako slavnostní jídlo. Je plná masa a zeleniny a díky řepě má krásnou barvu. Podáváme ji zalitou smetanou.
Suroviny pro 7 porcí
7 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 6 125 kJ / 1 464 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 201,76 g |
Tuky | 42,66 g |
Vláknina | 22,87 g |
Cholesterol | 470 mg |
Sodík | 3,15 g |
Sůl | 7,10 g |
Sacharidy | 58,00 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 11. 2009 08:18
Monca, je to staré jedlo z ruských, ukrajinských a poľských oblastí, takže do všetkých druhov boršču vždy čerstvé potraviny.
6. 11. 2009 01:08
chtěla bych se zepat, jestli se zelí dává čerstvé nebo takové to zavařené ve sklenici a potom stejně tak červená řepat, jestli čerstvá nebo zavařená a potom na rajčata, jestli je lepší dát čerstvá rajčata a nebo ty jak se kupují už předvařená v plechovce? Díky moc za odpověď. Zítra se něho chystám pustit.
23. 10. 2009 11:42
Lucije(neregi.) co ty víš,třeba by jim tvůj boršč zrovna chutnal-tedy pokud je nepřizveš k přípravě.Já boršč nemusím-zkusila jsem jednou a jelikož mé tělo tuto dobrotu odmítlo,tak ho znovu dráždit nebudu.Jinak proti němu nejsem,vím že je to i velmi zdravé jídlo.
23. 10. 2009 11:18
Hmmm...já dělám "boršč" tak, že naházím do hrnce zeleninu(zelí, mrkev,řepa, rajče..),koření a uvařím...dochucuji vývarem, masoxem, klobáskou...rusům by ze mě asi vstávali vlasy hrůzou, ale nám doma to moc chutná:)
20. 10. 2009 17:42
recept je dobrý trochu náročný na čas,ale jinak supr
2. 10. 2009 18:20
Dobry den,varila jsem podle Vaseho receptu brosc poprve,opravdu se povedl a chutnal skvele,mohu doporucit.,
27. 8. 2009 22:35
jak již řekl Chucker borščů je mnoho -základní je ukrajinský, z něj se odvinul boršč kyjevský,poltavský,černigovský,moskevský,námořnický,labužnický(pečená řepa a víno), dále jsou i boršče studené běloruský, litevský.Smetana sladká i kyselá, v Rusku mají obě tak husté, že v nich stojí lžíce. Ideální příloha jsou pirohy
27. 8. 2009 11:53
Já si myslím, že to je polský boršč. Přítelova maminka ho dělávala na vánoce namísto rybí polívky, měla ten recept po své babičce, která byla polka. V loni nám umřela a já ten recept nestihla zdědit. Moc děkuju, že tady je, náhoda mi pomohla k tomu, že ty dva svoje chlapáky letos na vánoce překvapím. Díky J.
22. 8. 2009 12:34
V ruské kuchyni se vaří nespočetné množtví těchto polévek.Jednak podle místních zvyklostí,nebo podle použitých surovin.V ž d y c k y je však vynikající!!!
6. 7. 2009 16:36
Neni to borsc a barva take je nespravna zluto oranzova.Spravny borsc ma cervenou barvu, stejnou jako repa.A smetana musi byt zakysana
4. 7. 2009 09:07
Tak tohle rozhodně není ruský boršč, janatka to píše správně. Celer ani petržel tam nepatří a zelenina se musí podusit na másle+protlak. Někdo dáva místo brambor fazole
20. 6. 2009 11:21
tak jo, je to luxusni recept :D nam nam
20. 6. 2009 11:11
ted to varim, jsem pred koncem a vypada to dost nadejne... :) ale to uzeny jsem tam nedala
4. 6. 2009 13:50
je to moc pracné a také drahé
11. 3. 2009 12:41
Tady je hovězí, vepřové, uzené i klobása i řepa.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 7 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 8 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Právě bylo uvařeno:
Hrachová kaše s uzeným, párkem a volským okem
Irena26 uvařila před 16 minutami
Šopák
MarinetteQueen3 uvařila před 23 minutami
Tvarohové lívance
Jana.pirova@seznam.cz uvařil před 39 minutami
Velikonoční beránek
Lusyl uvařila před 2 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
TAkova uvařila před 2 hodinami
Mazanec
Blankahubalkova uvařila před 3 hodinami
Jogurtová bábovka II
Makysek81 uvařila před 3 hodinami
Jidáše, jidášky…
Denade uvařila před 5 hodinami
Vdolky naší holky
blankaholik uvařila před 5 hodinami
Řecké patates
Fitulka uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
50 nejoblíbenějších polévek světa: Top desítce vládne Asie, českou česnečku předběhla slovenská kapustnica. Které další se umístily?
Borčš i tyhle sladké vareniky. Jak připravit hity ukrajinské kuchyně? Podle receptů z Babiččiny kuchyně to zvládnete levou zadní
Jak vyčistit zakalený vývar? Naučíme vás dva postupy
Další recepty
Tématické fráze: polévka boršč boršč z červené řepy borč z červené řepy borsc s cervenou repou borc-polevka pravy rusky boršč recept borsc polevka boršč bez masa borč polévka recept na pravý ruský boršč polévka boršť polévka borč polevka borsc recept borčš polévky recepty boršč polévka boršč - recept nejlepší pravý ruský boršč boršč-recept recept na polévku boršč ruský bořč
Suroviny: maso hovězí, maso vepřové, maso uzené, klobása, zelí hlávkové, mrkev, petržel, celer, řepa červená, cibule, rajče, ocet, sůl, pepř mletý, koření nové koření, bobkový list, sádlo, brambory, smetana
Boršč
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/eEv
67 názorů