Zavařené václavky
Nebojte se pařezovitých hub a vyzkoušejte václavky. Tyhle nejedlé houby se po tepelné úpravě stávají jedlými a jsou opravdovou pochoutkou. Na sušení se příliš nehodí, ale do guláše zcela jistě ano. Nejvhodnější je ovšem zavařování ve sladkokyselém nálevu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 462 kJ / 588 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 35,84 g |
Tuky | 3,90 g |
Vláknina | 60,30 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 192 mg |
Sůl | 0,20 g |
Sacharidy | 75,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Očištěné hlavičky václavek 3 minuty povaříme v osolené vodě.
Krok 2: Zeleninu očistíme. Cibuli a mrkev nakrájíme na kolečka, papriky na kousky.
Krok 3: Houby scedíme a spolu s cibulí, mrkví, paprikou a bobkovými listy naskládáme do čistých zavařovacích sklenic.
Krok 4: Deko připravíme podle návodu a nalijeme do připravených sklenic.
Krok 5: Hrdla sklenic otřeme a zavíčkujeme čistými víčky. Sterilizujeme 20 minut od bodu varu.
Zveřejněno 23. 7. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zavařené václavky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KzxR
Moje poznámka
Zavařené václavky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KzxR
Nejnovější recepty
Jahodový džem s mandlemi
Přidáno před 6 hodinami
Třešňovo-kakaový moučník
Přidáno před 7 hodinami
Srbská fazolová polévka s koprem
Přidáno před 8 hodinami
Jahodový jogurt
Přidáno před 23 hodinami
Lotus poháry s ovocem
Přidáno 13. 6. 2025 14:31
Rýže s brokolicí, kapií, žampiony a kukuřicí
Přidáno 13. 6. 2025 08:39
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrníčková bábovka s tvarohem a olejem
Vytvarnik před 2 hodinami
Ostravská kapustnice
Kajkajak před 3 hodinami
Brambory s brynzou a smetanou
Ana_Kreb před 4 hodinami
Velikonoční hlavička
ivka315 před 5 hodinami
Zapečené žampiony s nivou
oligarda před 6 hodinami
Kedlubnové zelí
vanilj před 6 hodinami
Kefírové muffiny s borůvkami
Denade před 8 hodinami
Vaječná pomazánka
Valis před 9 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Fitulka před 9 hodinami
Květáková polévka s koprem
Valis před 9 hodinami
Tématické fráze:
václavky,
vaclavky na kyselo,
jak zavarit vaclavky,
zavařené houby na kyselo,
houby václavky recepty,
václavka,
václavky recepty,
zaváření václavek,
houby na kyselo zavařené,
nalev na václavky,
recept na václavky,
václavky houby,
hřib vaclavka,
zavarene hriby,
hriby vaclavky,
václavka smrková recepty,
jak zavařit hřiby,
houba václavka,
zavařování vaclavek,
jak zavarit houby
Suroviny:
houby václavky,
paprika čerstvá červená,
mrkev,
cibule,
sůl,
bobkový list,
deko
Komentáře (15)
Prvýkrát som skúsila tento rok robiť s nimi aj čalamádu. Sezóna václaviek je v plnom prúde, takže zbieram, zbieram...
Vašku, u nás se nikdo ještě václavkama neotrávil a to maj naši přes 90 roků
A u vás už rostou? Vy se máte, posílám bodík