Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková na smetaně

Královna českých omáček, která má více možností přípravy i dochucování. Díky restované zelenině a citronové šťávě získá specifickou chuť, která si vás podmaní. Patří k tradičním svátečním jídlům, často je považována za složitou, ale tento prověřený recept vás přesvědčí o opaku.

Hodnocení receptu je 5,0 (312×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava)

1. 10. 2008 15:46

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie15 926 kJ / 3 806 kcal
Bílkoviny196,03 g
Tuky286,37 g
Vláknina15,20 g
Cholesterol 696 mg
Sodík 2,90 g
Sůl7,15 g
Sacharidy104,80 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Tento postup se od jiných receptů na svíčkovou liší tím, že se výpek ochutí již na začátku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Renata K

30. 11. 2015 22:09

Dobrý večer, vařím svíčkovou již 20 let. Zítra se mi vrací dcera z pobytového zájezdu v Anglii a přišla mi od ní sms " maminko help, uvař svíčkovou":-),:-)).
Měla jsem chuť na změnu a našla tento recept. Luxusní, excelentní, fantastická....napadá mě nespočet kladných ocenění. Děkuji za recept, jinou už vařit nebudu. Restovaná kořenová zelenina a zkaramelizovaný cukr dodá výjimečnou chuť svíčkové omáčce. Hořčice se nebojte:-), sama jsem dnes vyzkoušela její přidání poprvé a byla jsem hodně překvapená. Přidávám kladné hodnocení a ještě jednou děkuji:yes:

Navir Navir

27. 9. 2015 19:58

Petra: Taky jsem přidala citron na kolečka a ještě jsem ten karamel dělala zvlášť v kastrolku, potom zalila vodou a přidala do omáčky - jo a trochu tymiánu. Ale to jsou takové vychytávky, základ je tento recept a je opravdu vynikající:yes:

Petra

27. 9. 2015 18:19

Svíčkovou dělám podobně, jenom do pekáčku přidávám citron na kolečka (tzn. nedávám ocet) a do omáčky ještě brusinky. Doporučuji vyzkoušet. :) Jinak se mi nestalo že by bylo potřeba omáčku zahušťovat, spíš naopak :)

Navir Navir

27. 9. 2015 18:15

Dnes jsem uvařila - naprosto luxusní svíčková :yes::yes::yes: Už je v oblíbených a bod přidán :-p

hana

25. 9. 2015 08:56

Lucie Homolková:

casino casino

21. 9. 2015 12:35

Lucie Homolková:
No, každý TVkuchař vám bude tvrdit, že jakýkoli doma dělaný vývar je lepší než Masox, ale tady stačí i čistá kohoutková;-)

Špikování?
Vyjde to nastejno.
Akorát, když se nechá přes noc, tak je to zpravidla i naložené v zelenině (láku) a tam se pak trochu projeví právě to naložení:-)

Lucie Homolková

21. 9. 2015 11:26

A ještě otazecka, je lepší nechat prošpikované maso přes noc,nebo prošpikovat a hned zpracovat? Děkuji :-)

Lucie Homolková

21. 9. 2015 11:15

Dobrý den, jsem úplný amatér v kuchyni a tak mám na vás otázku, zda postačí vývar z bujónu, nebo má být kuřecí, hovězí, z kostí... Děkuji předem za vaši odpověď :-) Hezký den.:-)

tejaja tejaja

17. 8. 2015 06:28

Jitka: Stredne vyhriata rúra sa nepočíta aritmetickým priemerom čísel 0 a 250. . :-) Je to cca tak, ako píšeš, 170-180°C.;-)

Jitka

16. 8. 2015 21:23

Jitka: Tak si odpovím sama. Pekla jsem na 175 dvě hodiny a maso bylo krásně měkké.

Jitka

2. 8. 2015 06:30

Asi si budete klepat na čelo, ale středně vyhřátá trouba znamená co? Když ji mám do 250, tak bych to pekla na 125, to je málo, ne? Moc díky za odpověď.

pipre pipre

1. 4. 2015 16:05

Výborná svíčková, všem moc chutnala a tak jsem ji dnes dělala znovu a stejně jako Merylas jsem dala špek do základu. U nás mají rádi právě tu sladkokyselou chuť a tak už asi jinou dělat nebudu, ikdyž mám recept i na jinou chutnou svíčkovou. Tato zatím rodince chutná ale víc :-) :yes::yes:+

Alena Smolinková

24. 3. 2015 08:35

Výborná výborná výborná vařím pokaždé tento recept a všichni chválí ;-)

Petra

14. 2. 2015 19:30

skvělá, nemůžu se nabažit :-8

devalera

13. 2. 2015 01:22

Vynikající-jinou dělat nebudu.

1 10 11 12 13 14 17

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: svíčková na smetaně svickova na smetane babica svíčková svíčková recept svíčková na smetaně recept recept na svickovou recept na svíčkovou na smetaně recept svíčková svíčková omáčka svickova recepty top recepty svíčková svickova omacka v troube recepty svíčková recepty svíčková na smetaně svíčková na smetaně top recepty jak se vaří svíčková jak se dělá svíčková svíčková v troubě recept svickova na smetane svickova na smetane pecena v troube

Suroviny: hovězí zadní, zelenina kořenová, petržel, cibule, hořčice plnotučná, cukr, ocet, olej, máslo, slanina uzená, mouka, smetana ke šlehání, bobkový list, koření nové koření, pepř, šťáva citronová, sůl, vývar masový

TopRecepty.cz

Svíčková na smetaně

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkqB