Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková na smetaně

Královna českých omáček, která má více možností přípravy i dochucování. Díky restované zelenině a citronové šťávě získá specifickou chuť, která si vás podmaní. Patří k tradičním svátečním jídlům, často je považována za složitou, ale tento prověřený recept vás přesvědčí o opaku.

Hodnocení receptu je 5,0 (312×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava)

1. 10. 2008 15:46

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie15 926 kJ / 3 806 kcal
Bílkoviny196,03 g
Tuky286,37 g
Vláknina15,20 g
Cholesterol 696 mg
Sodík 2,90 g
Sůl7,15 g
Sacharidy104,80 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Tento postup se od jiných receptů na svíčkovou liší tím, že se výpek ochutí již na začátku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

snowe

18. 2. 2010 17:50

Dělala jsem poprvé v životě svíčkovou a podle tohoto receptu. Byla výborná a všem moc chutnala dávám bodíka. Děkuju:-)

Andriii

23. 1. 2010 19:40

Tuhle tu skvelou svickovou uz delame po nekolikate a je vyborna muzu vsem doporucit.Zeleninu nestrouham,ale krajim na hrubo.:yes:

mirca75 mirca75

12. 12. 2009 15:44

Ondro:-)pakliže děláš maso v troubě,tak ho zalij do poloviny,max. do 2/3 výšky masa a během pečení ho občas obracej a přelévej šťávou z pod masa(pakliže by se ti vypekla,tak zase samozřejmě trošku doliješ;-)).
A na záhady se klidně ptej,vždy ti tu někdo rád poradí;-).

ondra

12. 12. 2009 15:31

Dobry, den. Zadam o radu. Kolik ma byt toho vyvaru na zaliti? Ma byt maso ponoreno do vyvaru uplne, nebo jen podlite? Pro zkusene kuchare zrejme trivialni zalezitost, pro me zahada :)Predem diky za radu.

dancicka dancicka

28. 9. 2009 22:23

Díky moc :-):-p Tato varianta je doopravdy skvělá :-):yes:

maris maris

28. 9. 2009 21:26

dancicka - přidala jsi nádherné fotky, moc se mi líbí -hlavně ta druhá:yes::-)

dancicka dancicka

27. 9. 2009 12:12

Delikatesa - díky za super tip :-) Fotečky přidám dnes večer - ještě teď se olizujeme ;-) Dávám bod!:yes:

Lendiiik Lendiiik

26. 8. 2009 23:28

Musím přiznat, že jsem jí nedělala celou, jen jsem u mámy hlídala maso, když dávala na chodbě čoudovou se sousedkou a ještě jsem mixovala zel.;-). Děláme norm. svíčkovou podle babiččina receptu, který je vlastně skoro stejný, jen se tam nedává hořčice a ocet apod. maličkosti, ale musím říct, že je:yes: Nikdy jsem omáčky moc nejedla, ale od tý doby co jsem byla těhotná, tak na svíčkový ujíždím- akorát ji nestíhám dělat tak často-vlastně už jsem ji sama min. půl roku nedělala:-O

Merylas Merylas (moderátorka)

26. 8. 2009 23:21

Lucyk :-)):yes: A vidím, že Lendííík taky dělala podle tohoto receptu, jak jsi byla spokojená s výsledkem?

Lucyk

26. 8. 2009 21:49

Svíčkovou jsem vařila poprvé, protože na omáčky moc nejsme, ale byla tak znamenitá, že asi nejspíš změníme názor i chutě :yes:

FFgirl

4. 4. 2009 03:25

Tuhle svickovou uz jsem varila nekolikrat a vzdycky byla vynikajici. Dekuju za receptik - uz je v mych oblibenych a davam za 1 :-p

pepa

19. 3. 2009 23:28

pridte mi to nekdo uvarit...:-p

Jarka

18. 3. 2009 22:50

Já dělám svíčkovou ze stejného množství masa a zeleniny,ale malinko jinak. Nedávám hořčici (ale můžu zkusit) :-).Maso prošpikuji, posolím a vložím do směsi ze zeleniny ,1 menší halali bez roztoku (ten použiji nakonec na dochucení), směsi rozpuštěného másla (asi 10 dkg) smíchaného s 1,5 dcl vody a kořením stejným jako v receptu do druhého dne. Poté po přidání vody peču v troubě.Omáčku zahušťuji také moukou v mléku, ale opatrně. Někdy není třeba, podle hustoty rozmixované zeleniny, kterou mixuji po mírném zchlazení po částech i se šlehačkou nebo smetanou (4-6dcl) a poté ještě provařím. Někdy po rozvaření mouky omáčka zbytečně hodně zhoustne. Karamelovým roztokem dochucuji až nakonec. Na talíř přidávám ještě lžíci brusinek.

Dana Skarkova

18. 3. 2009 20:34

Já dusím maso v papináku na špeku-je to rychle měké,přidávám Halali směs,hodně mrkvea celeru,koření už ne.
Pak zahustím a důkladně rozmixuji.

Bibinka Bibinka

2. 1. 2009 10:16

V závěru svíčkové dělám pěkně hnědý karamel (voda+cukr) a dám ho do omáčky:-pmá pak krásnou barvu i chuť a zeleninu také mixuju;-)

1 14 15 16 17

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: svíčková na smetaně svickova na smetane babica svíčková svíčková recept svíčková na smetaně recept recept na svickovou recept na svíčkovou na smetaně recept svíčková svíčková omáčka svickova recepty top recepty svíčková svickova omacka v troube recepty svíčková recepty svíčková na smetaně svíčková na smetaně top recepty jak se vaří svíčková jak se dělá svíčková svíčková v troubě recept svickova na smetane svickova na smetane pecena v troube

Suroviny: hovězí zadní, zelenina kořenová, petržel, cibule, hořčice plnotučná, cukr, ocet, olej, máslo, slanina uzená, mouka, smetana ke šlehání, bobkový list, koření nové koření, pepř, šťáva citronová, sůl, vývar masový

TopRecepty.cz

Svíčková na smetaně

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkqB