Šípková marmeláda
Před přípravou šípkové marmelády vás bude každý varovat, protože je pracná. Ovšem není to pravda, respektive záleží, jak velkou práci si dáte s očištěním šípků. V našem receptu máte popsané dvě metody a každá má své výhody i nevýhody.
Postup přípravy
Zveřejněno 6. 10. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šípková marmeláda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n6Nl
Moje poznámka
Šípková marmeláda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n6Nl
Nejnovější recepty
Svatomartinské rohlíčky s ořechy podle Kamily Nývltové
Přidáno před 11 hodinami
Polévka z řapíkatého celeru
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí medailonky se slaninou, rajčaty a mozzarellou
Přidáno před 12 hodinami
Bramborák plněný masovou směsí s čedarem
Přidáno před 17 hodinami
Gulášek z hlívy ústřičné
Přidáno před 18 hodinami
Pórková polévka
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dršťky na paprice - maďarský pacalpörkölt
magdalenka před 6 hodinami
Dršťky na paprice
magdalenka před 6 hodinami
Okurkový salát
magdalenka před 6 hodinami
Domácí nudle a flíčky
magdalenka před 6 hodinami
Česnečka se sýrem
magdalenka před 6 hodinami
Červená řepa v těstíčku
Endy2011 před 6 hodinami
Fazolová polévka
Kajkajak před 6 hodinami
Tataráček
magdalenka před 6 hodinami
Beskydský bigos
magdalenka před 6 hodinami
Rychlé nudlové těsto
magdalenka před 6 hodinami
Tématické fráze:
šípková marmeláda,
šípková marmeláda recept,
domácí šípková marmeláda,
sipkovy dzem,
marmeláda ze šípků,
šípkový džem recept,
recept na sipkovou marmeladu,
marmelada z sipku,
jak se dělá šípková marmeláda,
výroba šípkové marmelády,
šípková zavařenina,
jak zpracovat šípky,
šípková omáčka z marmelády,
recept sipková marmeláda,
jak zpracovat šípek,
marmeláda šípková,
šípky marmeláda,
šípková marmeláda recepty,
recepty šípkova marmelada,
jak udělat šípkovou marmeládu
Komentáře (51)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Já jsem povařila šípky celé s bubáky i stopkami-stačilo 4-5 minut, krásně změkly a kvůli vitamínům je to také plus. Pak jsem vystydlé šípky brala jeden po druhém, nehtem odtrhla bubáka, kousek slupky odloupla a na straně stopky jsem šípek mezi prsty zmáčkla a celý trs pecek v takovém obalu vyjel ven jako po másle. Pecky i s trny zůstanou pohromadě a rovnou vyhazuji. Zůstane tedy slupka i dužina
Muj postup při čišťení - šipky zbavit "bubaku" a stopek nakrajet napolovic a potom kavovou lžičkou se špičatym koncem vydlabavat jde to docela rychle
Druhým způsobem, z celých šípků (se slovy - vlezte mi na záda, nic už kuchat ani krájet nebudu) jsem zaplnil během dopoledne děvět (menších) sklenic, možná by se dalo ještě víc, ale došly mi vhodné nádoby. Pasírování dělám přes velký cedník, jde to dobře.
Výslednému zavařenému výrobku se bude říkat - "Báječná dědečkova šípková". Kdo to zpochybní, dostane do drdolu !!
Zvolila jsem obě varianty - povařit celé šípky a pak pasírovat i vyčistit šípky od semínek. Chtěla jsem vědět co je lepší a jestli je mezi nimi poznat rozdíl. 3,5 kg šípků jsem kompletně čistila 10 hodin! Až mi zůstaly "hnáty křivé" a druhý den jsem skoro v rukou ani neudržela hrneček
Největší otřes se šípky jsem viděla v pořadu Prostřeno. Tam jeden zoufalec vařil šípkovou omáčku ze sušených šípků, které roztloukl a přidal k zelenině. Chudáci soutěžící.