Gözleme (turecké placky)
Tradičním tureckým pokrmem je gözleme, placka, kterou můžete naplnit jak nasladko, tak i naslano. Náš recept nabízí rovnou tři varianty náplní. Příprava není nijak zdlouhavá, ani složitá, a tak se bude brzo vaší kuchyní linout příjemná vůně.
Postup přípravy
Krok 1: Vodu do mouky se solí přiléváme postupně, po promíchání vzniklé těsto několik minut hněteme a před plněním necháme asi 15-30 minut odpočinout.
Krok 2: Rozdělíme na menší dílky, z každého v omoučněných rukách uděláme pevnou kuličku a na moukou posypaném stole vyválíme do opravdu tenké placky.
Krok 3: Na půlku placky rozprostřeme náplň, volnou půlku pak přehneme přes náplň do tvaru půlměsíce a okraje dobře přitiskneme k sobě (prsty, vidličkou).
Krok 4: Smažíme na nahřáté teflonové pánvi, až se na spodní straně objeví tmavší hnědé skvrny, oka, která dala těmto plackám jméno (göz - oko). Obrátíme, potřeme olejem a opečeme z druhé strany, kterou pak také potřeme olejem. Na talíř podáváme gözleme krájené na kusy.
Zveřejněno 27. 9. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Gözleme (turecké placky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9jZ3
Moje poznámka
Gözleme (turecké placky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9jZ3
Nejnovější recepty
Bulgur s cuketou, mrkví, fazolkami a hráškem
Přidáno před 12 hodinami
Zapečené brambory s krkovicí podle Pepy Nemravy
Přidáno před 16 hodinami
Zdravý cuketový nákyp
Přidáno před 17 hodinami
Dalgona sušenky
Přidáno před 17 hodinami
Hovězí kostky po znojemsku
Přidáno 8. 7. 2025 13:32
Pečivo z bramborového těsta
Přidáno 8. 7. 2025 08:55
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí medailonky v bramborovo-sýrovém těstíčku
Sahula před 6 hodinami
Borůvkový táč
PavelR před 6 hodinami
Mleté řízky s Hermelínem v pivním těstíčku
Sahula před 6 hodinami
Kuře, brambory a kysané zelí v remosce
Legoun před 6 hodinami
Hermelín s houbami
Sahula před 7 hodinami
Jablečno-rybízový koláč
svidrnochovas@seznam.cz před 7 hodinami
Moc dobré naložené kuřecí maso
lunav1 před 8 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Ajisek před 8 hodinami
Banánová bábovka
Noumik před 9 hodinami
Rybízový sirup
gasli před 9 hodinami
Tématické fráze:
turecké recepty,
placky gozleme,
gezleme,
slané placky,
turecké gozleme,
turecké pečivo,
turecké jídlo recepty,
turecke jidla,
gotzleme,
turecké jídlo,
guzleme,
turecke plnene placky,
gosleme,
turecký sýr,
turecká jídla,
gozleme placky,
goezleme,
turecké sýry,
turecke masove placky,
tureckýé placky
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
sůl,
mouka,
ořechy mleté,
cukr,
skořice,
sýr strouhaný,
petržel,
kopr,
sýr strouhaný,
rajče loupané,
nať petrželová,
maso mleté,
sýr strouhaný,
Komentáře (25)
Já to taky kdysi jedla v Turecku, starý pán to tam pekl snad přímo na plotýnce vařiče, ale možná měl něco podobného, jako je na fotce. Měl je na sladko i na slano, dávali jsme si je na slano a "hajs", náplň sypanou drcenou feferonkou. Bylo to jako prevence proti případným žaludečním nebo střevním potížím. Tak tohle určitě zkusím, teď v létě spolu se zeleninovým salátem.
Dík za recept.
DOPORUČUJEM!!!
Jinak poznámka: podobně dělala placky babička na tálu na kamnech, děda je mazal povidly, ale byly nepřehnuté, jak je svět malý
Na koláži, jak paní placku smaží - to černé, je ten "činel". Vypadá to jako obrácená plytší wok pánev a tady pod tím topili plynem - normální hořák.
K receptu - ja som si myslela, že tie bubliny v ceste sú od droždia...
Díky za zájem o recept a pokud vyzkoušíte, placky vám určitě na talíři "věkem" neoschnou! Nebudou stačit