Vánoční kuba od Jirky
Suroviny pro 1
1
5
Nutriční hodnoty
Energie | 7 992 kJ / 1 910 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 42,80 g |
Tuky | 10,39 g |
Vláknina | 45,36 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 24 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 391,80 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Kuba, také znám jako staročeský kuba, je tradiční české jídlo, jehož základem jsou kroupy (a houby, zejména stroček trubkovitý). Podává se především jako polední jídlo na Štědrý den, protože se podle zvyku nemá jíst do štědrovečerní večeře maso.
Všechny recepty jsou i na FB ve skupině "Vaříme s Jirkou" (Cooking with Jirka).
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
13. 12. 2013 09:32
OK. U nás tuhle šmakuládu děláme i přes rok. Krupky jsme nahradili rýží, většinou když zbyde. Je dobré jí ale hodně vysušit na suché pánvi, no a pak klasika cibule lehce dohněda na sádle(nespálit), houby, pepř, česnek, majoránka, sůl.
Někdy spíš jen aby to bylo živější pro oko přidám na kostičky trochu červené papriky a zelené konce pórku.
Někdy spíš jen aby to bylo živější pro oko přidám na kostičky trochu červené papriky a zelené konce pórku.
8. 12. 2013 17:49
Kubu jsme dělali jednou a vůbec mi to nechutnalo :o) Ale tohle je tak krásně připravené a nafocené, že prostě musím dát bodík
8. 12. 2013 11:00
Kuba jak ho miluju a se stročkem je nejlepší
8. 12. 2013 10:45
Jurgen.k: V receptu píšeš, že to jíte v poledne, protože do večera se nemá jíst maso. Ale vždyť ve tvé kubě žádné maso není a snad o omastku to neplatí. Nicméně my kubu jíme až večer, ale na rozdíl od ostatních zdejších receptů jí děláme s masem a je to neskutečná dobrota http://www.toprecepty.cz/recept/3357-vanocni-kuba/
8. 12. 2013 00:49
Wouw takových komentů ..to jsem nečekal
8. 12. 2013 00:32
7. 12. 2013 23:16
Ja jsem kubu nikdy nemela, mama je Madarka, a vzdycky jsme na stedry vecer meli bramborovy salat s kurecima rizkama, a to vzniklo tak ze tata JEDNOU nasel v kaprovi kost, a tak zbabele naridil dekret: zadna ryba se uz u nas nikdy nesmela vyskytnout. Ja se vetsinou postila az do vecera, protoze bylo behani ze zarizovanim stedryho vecera a nemela jsem cas jist , ale pokud vim, tak se bezne lidi tradicne budto postili uplne, nebo vynechali az do vecera maso. Rada bych dala bodik, ale fakt nevim jak tohle chutna. Vypada to jako neco, co je moje krevni skupina, takze se jednou osmelim a udelam, mozna uz tento rok
7. 12. 2013 22:26
taky ho dělám na štědrý den k obědu naše prababička to dělala ,babička ,mámka a taky já to dělám a to už mi je skoro šedesát dávam bodík
7. 12. 2013 21:29
,udělila jsem bod ,ale vyzkouším později,jak si to představím tak minimálně nejml. syn a já budeme nadšení a manžel by to sněd, ale to naše prostřední kukaččí dítko nejí houby a toho to neosloví. Na Vánoce taky neděláme rybí polévku,ale popravdě jsem ji nikdy neochutnala a tak nevím. My jsme směs národností-já slovák,manžel polák a děti projistotu češi a tak mi řeknete jak má ta štědrovečerní večeře vypadat?! Je to kompromis na polsko-slovenském poli. Nicméně je to nádherný čas.
7. 12. 2013 19:28
Olinka5555: u nás taky k obědu
7. 12. 2013 19:21
Kdyby o štědrém dnu nebyla rybí polévka a kuba, tak to by snad pro mne nebyly ani vánoce. Hezké foto
7. 12. 2013 18:44
Já si bez kuby štědrý večer nedokážu představit.Já ho baštím místo rybí polévky,tu má mamka ráda,já ne Dělám ho z trhanych krupek.Nekdo dělá hubník, například příbuzní v Jiznich Čechách,ten je namísto krup s rohlíky.Stroček jsem letos nenašel,u nás na Severu moc neroste,ale mám dost jiných sušených hub.Tak ať se nám zadaři a tou vodou z namocenych hub kubu při pečení zalévám, takže nic nepřijde nazmar
7. 12. 2013 18:34
maris: U nás nikdo rybí polévku nechce. Já také ne, jinak ryby mám ráda po celý rok.
7. 12. 2013 18:30
Jurgen: máš pravdu
7. 12. 2013 18:29
Co já vím, tak kuba se dělával 24 k obědu, ale je jasné co kraj tak to je jinak
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 9 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 12 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 13 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno 3. 5. 2024 19:49
Věnečky výborné
Přidáno 3. 5. 2024 17:11
Právě bylo uvařeno:
Vydatná vločková polévka s česnekem
Valis uvařila před 2 minutami
Tuňáková pomazánka s kapary
Danoouch uvařila před 34 minutami
Kynutý makový závin
Kamilana uvařila před 36 minutami
Krupicové knedlíky s jahodovou omáčkou
Kika95 uvařil před 1 hodinou
Vepřová kýta na kmínu a česneku, zahuštěná jablkem
martiline uvařil před 2 hodinami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
Tesmopsik uvařila před 2 hodinami
Babiččin králík na černo
AndelaC uvařila před 2 hodinami
Křehký mřížkový koláč
faluska uvařila před 3 hodinami
Guláš, hovězí či vepřový
PavlinaP uvařil před 4 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Mmelinda uvařila před 4 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: štědrovečerní kuba vánoční kuba staročeský kuba-recept staročeský kuba kuba recept jak se dělá kuba vánoční kuba recept polevka kuba recept na vanočniho kubu staročeský hubník štědrovečerní kuba recept vánoční kuba recepty recept vánoční kuba co k obědu na stědrý den co na štědrý den k obědu staročeský kuba recept kuba štědrovečerní večeře recepty jak se dělá vánoční kuba recept na kubu recept na staročeského kubu
Suroviny: krupky, cibule, česnek, pórek, houby sušené, sůl, pepř mletý, kmín celý, majoránka, rozmarýn, máslo
Vánoční kuba od Jirky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BpPN
21 názorů