Hovězí cikánská pečeně (z pomalého hrnce)
Pečené hovězí maso potěší každého. Díky pomalému hrnci je příprava snadná, a výsledkem je krásně měkké, šťavnaté maso, provoněné slaninou. Z výpeku a leča vznikne lahodná omáčka, kterou doplní kousky nakládaných okurek a čerstvá paprika.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 840 kJ / 1 874 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 229,43 g |
| Tuky | 97,77 g |
| Vláknina | 6,60 g |
| Cholesterol | 540 mg |
| Sodík | 2,08 g |
| Sůl | 5,00 g |
| Sacharidy | 16,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve nakrájíme slaninu na hranolky a vložíme ji na půl hodiny do mrazáku (lépe se pak bude maso špikovat).
Krok 2: Do masa tenkým dlouhým nožem prořízneme ve směru vláken otvory, do kterých vsuneme slaninu. Maso ze všech stran osolíme a opepříme.
Krok 3: Na sporáku v nádobě pomalého hrnce (pokud je k tomu určena) nebo pánvi rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran opečeme dohněda.
Krok 4: Vyjmeme a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, popř. zbytek slaniny. Orestujeme, vrátíme zpět maso a přilijeme lečo, rozmíchané s protlakem. Zalijeme cca 200 ml vývaru, sundáme ze sporáku a zapneme pomalý hrnec na stupeň II na 4,5 hodiny.
Krok 5: Maso můžeme občas obrátit. Když je maso měkké, vyjmeme ho a udržujeme v teple. Maso před podáváním nakrájíme na plátky.
Krok 6: Šťávu můžeme propasírovat (já už jsem dále použila klasický hrnec). Do šťávy nakrájíme na slabé nudličky okurky a papriku. V případě nutnosti přilijeme trochu vývaru a provaříme. Zahustit můžeme dle zvyklostí. Dochutíme, popř. pokud máme rajčata kyselejší, můžeme malinko přisladit.
Zveřejněno 29. 11. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hovězí cikánská pečeně (z pomalého hrnce)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/klRx
Moje poznámka
Hovězí cikánská pečeně (z pomalého hrnce)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/klRx
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 10 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborová pomazánka
Kamuna před 16 minutami
Sýrová kolečka
zonoro před 1 hodinou
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 4 hodinami
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 5 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 5 hodinami
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 6 hodinami
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 6 hodinami
Hrníčková bábovka
Barun před 6 hodinami
Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
ferda30 před 7 hodinami
Tématické fráze:
cikánská pečeně,
cikanska hovězí pečeně,
cikánská vepřová pečeně,
cikánská hovězí pečeně recept,
hovězí maso v pomalém hrnci,
cikánská pečeně recept,
ciganska pečeně,
cikánská vepřová pečeně s rýží,
cikánská vepřová pečeně s rýží,
hovězí pečeně v troubě,
hovězí cikánská pečeně,
hovezi pečeně cikanska,
cikánská vepřová pečeně recept,
cikánská pečeně s rýží,
hovězí pečeně,
recepty hovězí maso cikánská pečeně,
cigánská hovězí pečeně,
hovezi v pomalem hrnci,
recepty cikánská pečeně,
hovězí pomalý hrnec
Suroviny:
hovězí zadní,
slanina vcelku,
protlak rajčatový,
rajče,
paprika čerstvá červená,
okurky sterilované,
cibule,
vývar hovězí,
olej,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (8)