Dortík - Piece of Cake
„Dortík - Piece of Cake“ je příběh o jednoduchosti a kráse každodenního života, který se ukrývá v něčem tak obyčejném, jako je kousek dortu. Film nebo příběh s tímto názvem by mohl zkoumat, jak malé radosti, jako je sdílení sladkého požitku, dokážou přinést velkou dávku štěstí a spojení mezi lidmi.
Suroviny pro 1 kus
Forma o průměru 22 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 37 361 kJ / 8 930 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 119,46 g |
| Tuky | 603,34 g |
| Vláknina | 78,68 g |
| Cholesterol | 90 mg |
| Sodík | 7,54 g |
| Sůl | 3,21 g |
| Sacharidy | 700,96 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu předehřejte na 180 °C a zvolenou formu vymažte tukem, vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.
Krok 2: Lněné semínko rozmixujte, příp. rozemelte najemno a zalijte asi 5ti lžícemi vařící vody. Dobře promíchejte až vyšlehejte a nechte vychladnout v lednici.
Krok 3: Šlehačem vyšlehejte změklé rostlinné máslo s cukrem do světlé nadýchané pěny. Poté přišlehejte směs lněného semínka, rostlinný jogurt, likéry, mléko a kávu. Vše by mělo být pěkně spojené a celá směs nadýchaná.
Krok 4: Do jiné mísy prosejte mouku, sodu, prášek do pečiva a kakao, zamíchejte a poté opatrně vmíchejte do vyšlehané směsi.
Krok 5: Těsto přendejte do formy, dejte do trouby, pečte asi 10 minut, poté snižte teplotu na 160 °C (či 140°C horkovzduch) a pečte dalších cca 50 minut (záleží na tom, jak vysoká a široká je forma, kterou používáte). Před vyndáním z trouby do těsta píchněte špejli, vyjde-li čistá, je hotovo.
Krok 6: Dort nechte chladnout v pootevřené troubě, asi po půl hodině ho vyndejte z trouby a nechte plně vychladnout. Poté rozřežte na jednotlivá patra a lehce pokropte silnou kávou.
Krok 7: Na krém rozpusťtě 100 g čokolády a nechte zchladnout. Zbylou čokoládu nasekejte nožem na malé kousky.
Krok 8: Rostlinné máslo vyšlehejte s cukrem a postupně do něj zašlehávejte všechny ostatní ingredience na krém, kromě banánů. Krém nechte vychladit, banány rozkrájejte na podélné plátky.
Krok 9: Rozkrojený korpus potřete třetinou krému (předtím můžete potřít i pikantní marmeládou) a poklaďte plátky banánu. Přiklopte druhým korpusem, opakujte, přiklopte třetím plátem dortu a potřete zbytkem krému. Uložte do chladu, pokud spěcháte, můžete dát dort na chvíli do mrazáku.
Krok 10: Na polevu (ganache) rozpusťte čokoládu a vmíchejte do ní rostlinnou smetanu. Nechte ztuhnout asi půl hodiny v lednici (chcete-li roztíratelný ganache) či asi půl hodiny při pokojové teplotě (chcete-li tekutý ganache, kterým dort polijete).
Krok 11: Opražené ořechy dejte do sáčku a nadrťte je válečkem. Ztuhlý dort opatrně potřete čokoládovou polevou a posypte ořechy. Nechte opět ztuhnout v lednici a poté můžete podávat.
Zveřejněno 29. 8. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dortík - Piece of Cake
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q9zR
Moje poznámka
Dortík - Piece of Cake
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q9zR
Nejnovější recepty
Jednohubky s cuketovými matjesy
Přidáno před 59 minutami
Bramborové placky s masovou náplní
Přidáno před 1 hodinou
Španělský ptáček s okurkovo-slaninovou omáčkou
Přidáno před 1 hodinou
Špízy z mletého masa s nivou
Přidáno před 5 hodinami
Gnocchi zapečené s dýní hokaido a parmazánem
Přidáno před 7 hodinami
Žampionový krém
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí krtkův dort
Ivuss před 12 minutami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
JanH74 před 2 hodinami
Hovězí vývar s morkovou kostí
DemonzPrahy před 3 hodinami
Pudinková buchta
magdalenka před 4 hodinami
Kuřecí s brokolicí a smetanou
Danoouch před 4 hodinami
Dušené červené zelí s povidly
Krupe před 5 hodinami
Pórkový smetanový krém se sýrovými tousty
Alusice před 6 hodinami
Pečené koleno
magdalenka před 6 hodinami
Česneková kroupová polévka
magdalenka před 6 hodinami
Krémová pórková polévka
[email protected] před 6 hodinami
Tématické fráze:
dany dortíky,
světlý nahatý dort recepty,
mug cake do horkovzdušné trouby,
mug cake v horkovzdusne troube,
ganache s rostlinnou šlehačkou,
mugcake v horkovzdušné troubě,
vtipy o dortech,
top recepty nahate dorty,
bananova ganache,
zdravé dortíky,
nahaté dortiky,
poleva na mugcake,
naked cake kokosový,
naked cake polité čokoládou,
malinová pěna s glazurou,
alprosoya
Suroviny:
cukr krupice,
cukr vanilkový,
máslo rostlinné,
káva,
jogurt rostlinný,
semínka lněná,
amaretto,
likér,
mouka polohrubá,
soda jedlá,
prášek do pečiva,
kakao holandské,
máslo rostlinné,
ořechy lískové,
likér,
čokoláda hořká,
káva,
banán,
čokoláda hořká,
smetana,
ořechy lískové
Komentáře (2)