Nakládaný lilek s fetou
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 6 071 kJ / 1 451 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 16,92 g |
Tuky | 145,38 g |
Vláknina | 5,98 g |
Cholesterol | 90 mg |
Sodík | 42,07 g |
Sůl | 105,00 g |
Sacharidy | 15,74 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
V ledničce vydrží týden. Pokud vydrží...:-)
Původní recept jsem kdysi našla v časopisu Apetit, ale časem jsem ho pozměnila k (podle mě), lepší chuti.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 11. 2014 14:16
Ja by som sa solanínu nebála. Je to síce jedovatý alkaloid, ale baklažány nie sú jediné, ktoré ho obsahujú. Obsahujú ho zemiaky, všetky papriky, paradajky, jablká, čučoriedky...atd. Rastliny si ho vytvárajú na ochranu pred škodcami. A jeme ich surové.
Varenie zemiakov nemá skoro žiadny vplyv na zníženie solanínu, jedine vyprážanie nad 175°C má trocha vply, takže vyprážané hranolky. Inak čo je v surovom zemiaku, je aj vo varenom. Rozdiel je v tom, že v šupke a pod ňou je obsah solanínu vyšší ako v strede zemiaku.
Takže človek fakt nemusí mať obavy.
Varenie zemiakov nemá skoro žiadny vplyv na zníženie solanínu, jedine vyprážanie nad 175°C má trocha vply, takže vyprážané hranolky. Inak čo je v surovom zemiaku, je aj vo varenom. Rozdiel je v tom, že v šupke a pod ňou je obsah solanínu vyšší ako v strede zemiaku.
Takže človek fakt nemusí mať obavy.
7. 11. 2014 13:39
maris:Já osobně, nepíšu, že to tak mají všichni udělat, bych ho nejdřív trochu opekla. Pro mě je chuťově velký rozdíl, když lilek v něčem jen uvařím a když ho opeču. Taky nevím, proč bych ho po oblanšírování měla potřít olejem, když ho následně tím olejem zaliju celý
7. 11. 2014 13:29
1974andrea: Eliza ho ale cca 3 minuty blanšíruje, plátky má hodně tenké - to by mělo stačit. Syrový ho nemá
7. 11. 2014 13:25
jituna666:Já bych je opekla taky, vlastně tepelně neopracovaný lilek obsahuje jedovatý solanin, takže by se ani jíst neměl. Nevím, zda stačí zalít horkým olejem, aby se těch látek zbavil, ale myslím, že krátké opečení bude jistě lepší i chutnější.
7. 11. 2014 11:33
tak zrovna dělám, akorát mi to nedalo a lilky ještě smažím, už teď to voní nádherně!
20. 5. 2009 22:01
Marsí, myslím, že podle tvého postupu to bude ještě lepší. To mě nenapadlo, asi jsem byla moc ovlivněná původním receptem. Rozhodně příště udělám podle tebe!! Skvělý tip, děkuji.
20. 5. 2009 21:56
Elizo, jistě výborné, dělám něco podobného, ale lilek normálně osmažím na olivovém oleji na pánvi.
18. 5. 2009 22:25
Elizoty s tím lilkem.Ještě nemám vyzkoušené předchozí a ty už další receptíkUž mi zase dva straší v ledničce a čekají co z nich bude,tak že by toto?No uvidíme
17. 5. 2009 01:03
Zase něco jiného z lilku určitě vyzkouším moc pěkné +
16. 5. 2009 19:44
16. 5. 2009 18:52
ha, vidím lilek a říkám si "Eliza" a jasně!!!Vypadá to dobře, Eli
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 1 hodinou
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 6 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 6 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 7 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 7 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 9 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Škvarkovníčky (škvarkové rohlíčky)
Tonja uvařila před 31 minutami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 59 minutami
Nadýchaný perník
Haninaa uvařil před 2 hodinami
Houbovo-pórkové vepřové maso
Elivet uvařil před 2 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Moanka uvařila před 2 hodinami
Čokoládové muffiny bez mléka
Wanilor uvařila před 4 hodinami
Brownies I.
MarenkaKonvalinkova uvařila před 5 hodinami
Mleté maso s těstovinami z jedné pánve
Moanka uvařila před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Jak jsme pátrali po bezlepkových těstovinách, kde je sehnat a které u nás nakonec vyhrály?
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Další recepty
Tématické fráze: nakladane lilky lilek recepty lilek marinovaný lilek je lilek jedovatý lilek v kuchyni lilek nakládaný v v oleji recept recepty na lilek recepty z fety feta recepty babicovy dobroty španělský ptáček časopis apetit recepty marinovany lilek recept lilek jedovaty nakládaný baklažán nakládaný lilek v olivovém oleji nakládaný lilek v oleji časopis apetit - recepty feta recept recepty z lilku
Suroviny: lilek, sýr feta, olivy zelené, sůl mořská, ocet vinný červený, voda, feferonka, chilli, koření provensálské, pepř celý, olej olivový
Nakládaný lilek s fetou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oYnz
11 názorů