Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Střapatý jablečný koláč s tvarohem

Tento koláč spojuje to nejlepší z podzimu – sladká jablka, jemný tvaroh a křehké drobivé těsto. Střapatý vzhled mu dodává půvab a jeho chuť vás dostane už po prvním soustu.

Hodnocení receptu je 4,3 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mama v kuchyni Mama v kuchyni

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min Bez doby odležení těsta

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, Bez doby odležení těsta)

Suroviny pro 1 kus

kulatá forma o průměru 24 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 828 kJ /
4 022 kcal
Bílkoviny95,14 g
Tuky219,11 g
Vláknina37,80 g
Cholesterol 1,05 g
Sodík 503 mg
Sůl1,34 g
Sacharidy398,47 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozpustíme máslo a k němu vešleháme olej, poté také 2 celá vejce, xylitol nebo cukr a postupně pak zapracujeme i kypřící prášek a oba druhy mouky. Výsledné těsto je trošku mastné a lehce drobivé, ale určitě by mělo držet pohromadě. Dáme jej na půl hodinky odpočinout do lednice. Krok 2: Mezitím připravíme náplň. Smícháme tvaroh, jogurt, xylitol, jedno vajíčko a dle chuti nastrouháme kůru z BIO nebo dobře omytého citronu (2x spařit vroucí vodou, aby se z kůry dostala chemie). Pak budeme potřebovat ještě zhruba čtyři středně velká jablíčka, která oloupeme a nastrouháme nahrubo. Krok 3: Včas začneme nahřívat troubu na 180 °C. Krok 4: Až těsto vyndáme z lednice, oddělíme z něj zhruba tři čtvrtiny. Ty namačkáme do silikonové (nebo dobře vymazané či pečicím papírem vystlané koláčové formy na sílu přibližně půl centimetru. Ideálně tak, abychom vytvořili zhruba centimetrový okraj. Krok 5: Na pár místech dno propícháme vidličkou, aby z těsta mohla unikat horká pára a tolik se nám nevzdouvalo. Krok 6: Na vrstvu těsta rozetřeme tvarohovou náplň a doplníme vrstvou strouhaných jablek. Tu můžeme ještě doladit vanilkovým cukrem a troškou skořice. Krok 7: Jako tečku na závěr nahoru nastrouháme nebo nadrobíme zbylé těsto (těsto je více drobivé, tak by to vlastně neměl být žádný problém). Krok 8: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C (horkovzduch) přibližně půl hodinky - nebo jinak, dle zkušeností s vlastní troubou – dokud nebude koláč na povrchu krásně zlatý.

TIP: Jablečné koláče - nejoblíbenější recepty

Zveřejněno 25. 9. 2016

Poznámka autorky Mama v kuchyni

Tento a další mé recepty nejen pro děti najdete na http://www.mamavkuchyni.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Střapatý jablečný koláč s tvarohem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J9ro

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Střapatý jablečný koláč s tvarohem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J9ro

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
jablecny kolac s tvarohem, recepty s xylitolem, tvarohový koláč s jablky, xylitol recepty, jablečný koláč z celozrnné mouky, tvarohovo jablečný koláč, koláč z celozrnné mouky s jablky tvarohem a pudinkem, recepty xylitol, francouzsky jablečný koláč s tvarohem, tvarohový koláč s jablky bez mouky, strapaty koláč s jablky, zdravý tvarohovo jablečný kolac, jablečný koláč s s tvarohem, střapaté jablkové řezy s drobenkou, jablečný kolac z žitne mouky, jablečný koláč, olejový koláč s jablky a tvarohem, xylitol v receptu, obrácený jablečný koláč s tvarohem, strapate řezy

Suroviny:
máslo, olej, vejce, mouka špaldová celozrnná, mouka, kypřící prášek do pečiva, cukr, tvaroh polotučný, jogurt, vejce, kůra citronová, jablko, cukr vanilkový, skořice mletá

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu