Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chleba od Pavlínky

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

amarcha amarcha

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 447 kJ /
2 258 kcal
Bílkoviny57,50 g
Tuky57,50 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,81 g
Sůl12,00 g
Sacharidy370,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Necháme vzejít kvásek - do teplé vody rozdrobíme kvasnice a dáme lžičku cukru. Krok 2: Až začne bublinkovat, přidáme olej, sůl, semínka nebo koření a mouku. Krok 3: Vymísíme v hladké těsto - bude lepivější, je hodně jemné. Krok 4: Necháme vykynout ve větší míse na teplém místě. Krok 5: Dáme na pečící papír na plech a vytvarujeme bochník. Potřeme jej ještě trochou olivového oleje a dáme péct při 170-180 stupních cca 30-40 minut.. Trošku propícháme povrch vidličkou. Vždy do trouby dávám na spodek kastrolek s vodou. Je výborný, hrozně jemný a měkký.

Zveřejněno 5. 2. 2017

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chleba od Pavlínky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kWNN

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chleba od Pavlínky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kWNN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Robila som chlieb presne podľa postupu, akurát som použila sušené droždie a preto vypadla príprava kvásku. Chlebík je dobrý, len mne chýba ražná alebo celozrnná múka. Mám radšej takéto chleby. Napriek tomu, že s ražnou je chlieb hutnejší, nabudúce by som ňou nahradila časť pšeničnej múky. Ale to je vec mojej chuti, to nemá s receptom nič spoločné.:-) Tento chlebík je dobrý. :-K;-)

Fotku určitě dodám, recept mám chviličku a pekla sem ho asi tak 3x jenže vždy narychlo před prací tak nebyl čas vyfotit při příštím pečení udělám. Zkoušela sem do něj přidat i část žitné mouky ale byl pak hodně hutný, s tímto množstvím mouky je hodně jemňounky a měkký a moc nám chutná. Díky za tipy :yes: Jako toastovy mi připadá jen když se peče v pekárně když ho dám do trouby tak je super.. :)

Tento receptík je jednoduchý a jen škoda, že není s fotkou, mě docela mrzí, když se přidávají recepty bez fotek.:-O Když peču chléb dávám do těsta i žitnou mouku nebo špaldovou atd... , tak nám chlebíky chutnají více, ale to je můj názor. Chlebík je spíše jako toastový z hladké mouky .;-)

janatka: ;-) Nie každý má foťák, niekto nefotí z iného dôvodu. Ale každý môže recept vyskúšať, sfotiť a fotku pridať. ;-)

janatka:
tohle je klasicky nehneteny chleba.
Olej tam není třeba.
A suché droždí je lepší protože ho nemusíme krmit cukrem. Těsto Musí kynout aspoň 3h. (Droždí suché dáváme do horké -Ale ne vařiči vody aby rychlo kynulo. Suché droždí snese vyšší teploty, čerstvé droždí vyšší teploty nesnese a musí kynout déle).

Má li chleba podíl žitne mouky musí se droždí dat do vlažné/chladné vody a MUSÍ kynout 12-18 hodin. 24h max. A odpočívat 2h po tvarování. Jinak bude jako guma (hutny těžký).

Chleba by se měl pect na 200c 30 min. POD POKLICI (v skleněné dvoj-misce (Pyrex) nebo litem kovovém hrnci. Lze použit i keramickou ohnivzdorNou mísu s vikem) vyndáme z trouby. Odstraníme pečící papír aby se vytvořila Kůrka i na spodu a pečeme 15min odkryty. Pak není třeba do bochniku pichat či jej potírat vodou nebo olejem. Zezlatne samo.
Není li Misa či hrnec s poklici pak pečeme na 180c 30 min potřit vodou a dopekat 15 min. Pod pekáč s bochnikem dat druhy pekáč s HORKOU vodou když se trouba předehříva aby byla v troubě para. Dáme li vodu studenou ve stejně době jako sazime chleba tak je nám úplně knicemu. Chleba vyleze s ultra-super krupavou kurkou... bude mít konzistenci kukuřičných chipsů. Ze začátku super na chuť ale po 5 kousnutích budete mít křupani dost.
Taky nedoporučuju buchtivy hranatý pekáč. Těsto vykyne do stran a budete mít dlouhou 2cm focacciu místo kulatého nadýchaneho bochniku.

Chleba přesto ze je z bílé mouky není "toustovy", má konzistenci zitneho bochniku ale chutná jako italská focaccia. Stridka je hustá a vlacna a Kůrka krupava. Není suchý jako veka a není jako vata (toustovy chleba). Přidejte rozmaryn a cesnek nebo rozinky a ořechy. Je skvělý a téměř bez práce!

Tématické fráze:
chleba nechame chladnou hodinu, domácí chléb - měkky-ne hutný, olej do chleba, dvoj kváskový žitný chléb, hrnkovy nehneteny chleba, domácí chleba do trouby za 24h

Suroviny:
mouka hladká, voda, olej olivový, sůl, cukr, kvasnice, cibule, olej olivový

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu